Ekologinen ja trendikäs keittiö syntyy puusta
Ekologinen keittiö on monen valinnan summa, johon kuuluu esimerkiksi materiaalien valinta ja designin ajattomuus. Keittiörakentamisen ympäristövastuullisuuden esimerkkiä on jo vuosikymmenet näyttänyt Puustelli, jonka materiaaleista valtaosa on kotimaisia.
Pian 100 vuotta täyttävään perheyritykseen kuuluva Puustelli on kehittänyt keittiörakentamista ympäristövastuuta korostaen jo pitkään ennen kuin asiakkaat ovat osanneet sitä vaatia. Oma ympäristöohjelma kattaa tuotannon kaikki vaiheet raaka-ainevalinnoista tuotteiden pakkaukseen. Sitoutuminen ympäristöä säästävään toimintakulttuuriin on sinetöity usealla laatusertifikaatilla.
– Ekologisuudella on yhä tärkeämpi rooli asiakkaiden sisustusvalinnoissa. Kierrätettävyys ja materiaalien luonnonmukaisuus näkyvät keittiörakentamisessa, kertoo Seinäjoen Puustellin kauppias Sami Kivelä.
Toimivaa designia
Keittiön ekologisuutta on myös pitkään käyttöikään tähtäävä suunnittelu sekä energiatehokkaat kodinkoneet ja valaisu. Ajatus on, että keittiön tultua elinkaarensa päähän se voidaan kierrättää vaikkapa mökkikäyttöön ja lopulta polttaa lämpöenergiaksi.
– Tuotteidemme sisäilmapäästöt on saatu puoleen M1-luokassa vaaditusta tasosta tuotekehityksen tuloksena. Kalustelevyt nauhoitetaan kauttaaltaan ja kaapistojen viemäröinti- ja valaistusläpivedot tehdään rakenteiden ulkopuolelle. Tuotteissa ei ole raskasmetalleja sisältäviä aineita, eikä liimoissa lisättyä formaldehydiä, listaa Kivelä.
Ympäristöä ja kukkaroa säästävä vaihtoehto on uusia vain kaappien ovet ja modernisoida laatikostot.
– Koska kaapistomme ovat standardoituja, uudistaminen on helppoa ja keittiörungon käyttöikä nousee jopa 50 vuoteen, Kivelä summaa.
Puu on ykkösvalinta
Puu on keittiörakentamisessa kasvava trendi. Sen suosioon vaikuttavat paitsi visuaaliset ominaisuudet, kuten väri- ja pintakäsittelyvaihtoehtojen kirjo, myös ekologisuus. Kotimainen koivu on myyntivaltti myös ulkomailla.
Keittiöksi jalostettu koivu varastoi sitomansa hiilen vuosikymmeniksi. Suomalainen metsien kestävä käyttö takaa puun ekologisuuden.
– Kotimaisuus on Puustellille tärkeä arvo. Käyttämämme koivu ja mänty on suomalaista ja valkoiset runko-osat tehdään tilaustyönä koivuvanerin valmistuksen sivutuotteena, kertoo Kivelä.
Kestävää kokopuuta käytetään kaapistojen oviin ja pöytätasoihin. Puu pysyy kauniina vähällä hoidolla. Puiset pöytätasot vaativat vuosittaisen hoidon öljyllä tai lakalla, mutta ei sen enempää. Kevyellä hiomisella pinnan saa uudenveroiseksi, Kivelä vakuuttaa.
Positiivinen Miinus
Puustellin ympäristövastuullisen tuotekehityksen helmi on Miinus-keittiö, joka tuli markkinoille 2013. Sen kalustejärjestelmä on innovatiivisin keksintö vuosikymmeniin koko kalustealalla. Eurooppapatentin myöntäminen lisäsi kansainvälistä kiinnostusta.
– Rakenteen perustana on luonnonkuitukomposiittinen biokehikko, jonka kosteuden ja kuumuuden kesto on ylivertainen, Kivelä kertoo.
Se on ainoa keittiö, jonka jokainen osa on tutkittu ja hiilijalanjälki laskettu koko elinkaaren ajalta. Siksi keittiössä ei käytetä mdf- tai lastulevyä, eikä melamiini- tai laminaattipintoja.
– Miinus on designkeittiö, joka on ympäristölle ja terveydelle hyväksi, Kivelä toteaa.