Article image
18.05.2019
Koti ja asuminen

Ekologinen ja trendikäs keittiö syntyy puusta

Ekologinen keittiö on monen valinnan summa, johon kuuluu esimerkiksi materiaalien valinta ja designin ajattomuus. Keittiörakentamisen ympäristövastuullisuuden esimerkkiä on jo vuosikymmenet näyttänyt Puustelli, jonka materiaaleista valtaosa on kotimaisia.

Pian 100 vuotta täyttävään perheyritykseen kuuluva Puustelli on kehittänyt keittiörakentamista ympäristövastuuta korostaen jo pitkään ennen kuin asiakkaat ovat osanneet sitä vaatia. Oma ympäristöohjelma kattaa tuotannon kaikki vaiheet raaka-ainevalinnoista tuotteiden pakkaukseen. Sitoutuminen ympäristöä säästävään toimintakulttuuriin on sinetöity usealla laatusertifikaatilla.

– Ekologisuudella on yhä tärkeämpi rooli asiakkaiden sisustusvalinnoissa. Kierrätettävyys ja materiaalien luonnonmukaisuus näkyvät keittiörakentamisessa, kertoo Seinäjoen Puustellin kauppias Sami Kivelä.

-Energiatehokkaat kodinkoneet ovat osa ekologista keittiötä. Myös ergonomisuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, sanoo Sami Kivelä.

Toimivaa designia

Keittiön ekologisuutta on myös pitkään käyttöikään tähtäävä suunnittelu sekä energiatehokkaat kodinkoneet ja valaisu. Ajatus on, että keittiön tultua elinkaarensa päähän se voidaan kierrättää vaikkapa mökkikäyttöön ja lopulta polttaa lämpöenergiaksi.

– Tuotteidemme sisäilmapäästöt on saatu puoleen M1-luokassa vaaditusta tasosta tuotekehityksen tuloksena. Kalustelevyt nauhoitetaan kauttaaltaan ja kaapistojen viemäröinti- ja valaistusläpivedot tehdään rakenteiden ulkopuolelle. Tuotteissa ei ole raskasmetalleja sisältäviä aineita, eikä liimoissa lisättyä formaldehydiä, listaa Kivelä.

Ympäristöä ja kukkaroa säästävä vaihtoehto on uusia vain kaappien ovet ja modernisoida laatikostot.

– Koska kaapistomme ovat standardoituja, uudistaminen on helppoa ja keittiörungon käyttöikä nousee jopa 50 vuoteen, Kivelä summaa.

Alakaappien kulmaratkaisu-uutuus on 360 astetta pyörähtävä hyllykkö. Sisään kääntyvät ovet helpottavat käyttöä. Puustellin keittiökaapiston vakiovarustukseen kuuluu muunneltava jätevaunu.

Puu on ykkösvalinta

Puu on keittiörakentamisessa kasvava trendi. Sen suosioon vaikuttavat paitsi visuaaliset ominaisuudet, kuten väri- ja pintakäsittelyvaihtoehtojen kirjo, myös ekologisuus. Kotimainen koivu on myyntivaltti myös ulkomailla.

Keittiöksi jalostettu koivu varastoi sitomansa hiilen vuosikymmeniksi. Suomalainen metsien kestävä käyttö takaa puun ekologisuuden.

– Kotimaisuus on Puustellille tärkeä arvo. Käyttämämme koivu ja mänty on suomalaista ja valkoiset runko-osat tehdään tilaustyönä koivuvanerin valmistuksen sivutuotteena, kertoo Kivelä.
Kestävää kokopuuta käytetään kaapistojen oviin ja pöytätasoihin. Puu pysyy kauniina vähällä hoidolla. Puiset pöytätasot vaativat vuosittaisen hoidon öljyllä tai lakalla, mutta ei sen enempää. Kevyellä hiomisella pinnan saa uudenveroiseksi, Kivelä vakuuttaa.

Työtasomateriaaleista suosituin on laminaatti. Ekologisia vaihtoehtoja sille ovat puu, kivi ja kvartsi.

Positiivinen Miinus

Puustellin ympäristövastuullisen tuotekehityksen helmi on Miinus-keittiö, joka tuli markkinoille 2013. Sen kalustejärjestelmä on innovatiivisin keksintö vuosikymmeniin koko kalustealalla. Eurooppapatentin myöntäminen lisäsi kansainvälistä kiinnostusta.

– Rakenteen perustana on luonnonkuitukomposiittinen biokehikko, jonka kosteuden ja kuumuuden kesto on ylivertainen, Kivelä kertoo.

Se on ainoa keittiö, jonka jokainen osa on tutkittu ja hiilijalanjälki laskettu koko elinkaaren ajalta. Siksi keittiössä ei käytetä mdf- tai lastulevyä, eikä melamiini- tai laminaattipintoja.

– Miinus on designkeittiö, joka on ympäristölle ja terveydelle hyväksi, Kivelä toteaa.

Miinus-keittiön kantava ajatus ”vähemmän on enemmän” kuvaa pyrkimystä säästää ympäristöä.
Miinus-keittiön kantava ajatus ”vähemmän on enemmän” kuvaa pyrkimystä säästää ympäristöä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
keittiö ympäristöystävällisyys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset