Kaupallinen yhteistyö

23.10.2020
Koti ja asuminen

Hissi pelastaa kotona-asumista

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Jenna Koivisto, Grafiikkka: Kone Hissit Oy

Hissin jälkiasennus kannattaa. Liikkumisen helpottuminen hissin myötä lisää ikäihmisten mahdollisuutta asua kotona keskimäärin kahdeksan vuotta.

Hissin jälkiasennus vanhaan kerrostaloon on aina pitkän kypsymisen projekti. Itse työstä on yllättävän vähän haittaa siitä tulevaan hyötyyn verrattuna.

– Joissain tapauksissa jälkiasennuksista työhön ryhdytään useita vuosia ensimmäisen keskustelun jälkeen, kertoo Kone Hissit Oy:n Jaakko Koivusalo.

Asennukseen saa tukea valtion asuntorahastolle tehdyn hakemuksen kautta, mikä auttaa merkittävästi kustannuksissa.

– Ehkä yleisin harhaluulo on, että tähän taloon ei hissiä voi asentaa. Meidän kokemuksemme mukaan 98 % kerrostaloista hissin voi toteuttaa jälkiasennuksena.

Kone Hissit Jaakko Koivusalo
Kone Hissien Jaakko Koivusalo käy pyynnöstä laskemassa hissin asentamisen kustannukset.

Tekniikka on kehittynyt ja myös kustannusten jyvitys on nykyään selkeää.

– Toinen harhaluulo on kustannukset ja niiden jakautuminen. Kone tekee veloituksettomia kartoituksia, joissa hissin asentamisen kustannukset selvitetään ja tehdään laskelma kustannusten jakautumisesta osakkaiden kesken.

Hissittömiä taloja riittää

Noin puolet Suomen asuinkerrostaloista on hissittömiä. Pelkästään Vaasassa on yli 400 hissitöntä asuinkerrostaloa ja niissä yhteensä yli 900 hissitöntä porrashuonetta. 1990-luvun uudet rakentamismääräykset sallivat vielä 3-kerroksisten kerrostalojen rakentamisen hissittöminä.

Vaasan keskustan tuntumassa vuonna 1981 rakennettu nelikerroksinen kerrostalo sai hissistä kauniin ja käytännöllisen ratkaisun talon liikkumispulmaan.

– Täältä ehti parin-kolmen edellisvuoden aikana muuttaa iäkkäämpiä asukkaita pois, ilmeisesti hissittömyyden vuoksi, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jan-Mikael Pått toteaa.

Talossa asuva Harri Moisio ei aluksi lämmennyt hissin rakentamiselle, kun hän itse asuu yhden porrasnousun päässä ja jalka nousee kevyesti jopa jalkapallokentällä.

– Jouduimme olemaan poissa vain yhden yön, mutta asuimme kyllä pidemmän ajan remontin aikana mökillä.

Harri Moisio on tyytyväinen hissiin, vaikka asuukin ykköskerroksessa.

Koivusalo kertoo, että monessa kohteessa alempien kerroksien asukkaat eivät hissistä innostu, mutta sen valmistuttua huomaavat sen edut.

– Eihän tässä tarvitse kuin kerran jalka loukata futiskentällä, niin tuonne kerrokseen konkkaaminen olisi vaikeaa, Moisio myöntää.

– Ja koko ajan me kaikki ikäännymme, Koivusalo muistuttaa.

Hissin jälkiasennus nostaa asunnon arvoa

Hissi nostaa asunnon arvoa monesti jopa asunnon kustannukseksi jäävän hissiremontin hinnan verran.

– Hissillisyys on iso etu myynnissä. Jonkun verran kuulee kommenttia, että voi kun tässä olisi hissi. Hieno asunto jää ostamatta hissin puutteen vuoksi, Kiinteistömeklarien Maarit Lähteenmäki kertoo.

Mahdollisten ostajien skaala kavenee merkittävästi, jos ylempien kerroksien asunto on hissittömässä talossa.

– Jo viisikymppiset miettivät tulevaisuuden elämää, jos eivät pysty liikkumaan kunnolla ilman hissiä. Lapsiperheet eivät myöskään halua kanniskella kauppakasseja ja pieniä lapsia hissittömissä taloissa, Lähteenmäki perustelee.

Katso ennen ja jälkeen kuvat kuvakarusellista!

Asennustavoissa monia eri vaihtoehtoja

Koivusalo kiertää koko Etelä-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaalla laskemassa hissittömiin taloihin jälkiasennuksen mahdollisuutta ja niiden kustannuksia.

– Aralla on nyt uusi ohjelma, jolla halutaan entisestään edistää hissien jälkirakennusta.

Aran ja valtion intressi on saada ihmiset asumaan mahdollisimman pitkään kotonaan. Ikääntyneiden palvelutaloissa oleminen tuo merkittävästi enemmän kustannuksia, kuin kotona asuminen.

– Täytyy myös muistaa se inhimillinen puoli, missä kotona asuminen on valtaosalla viihtyisämpää kuin palvelutaloon muuttaminen, Koivusalo pohtii.

Hissien asentamisen kustannukset vaihtelevat paljon asennustavan mukaan. Ilman Aran avustusta hissejä ei vanhoihin kerrostaloihin Suomessa rakennettaisi.

– Meidän talossamme pelkästään osakkeenomistajien rahoilla kustannus olisi ylemmän kerroksen asunnon omistajille ollut selvästi yli 1/3 asunnon arvosta, Pått selventää.

Myös kaupungit tukevat hissein rakentamista. Vaasassa avustus on 10 % rakentamiskustannuksista.

Myös kaupungit tukevat hissein rakentamista. Vaasassa avustus on 10 % rakentamiskustannuksista.

– On vähän yllättävää, että hakijoita ei ole ollut paljon. Siinä mielessä kaupungin rahaa pitäisi varmasti saada, Pått ja Koivusalo tietävät.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (4 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
asuminen kerrostalo korjausrakentaminen peruskorjaus remontointi

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset