Article image
Jalkapallovalmentaja Jani Honkavaaran joulu
14.12.2019
Tapahtumat ja matkailu

Jalkapallovalmentajan joulu

Teksti: Harri Puhakainen Kuvat: Hannele Norja

Jalkapallovalmentaja Jani Honkavaaralle joulu tuo menestyspaineista täyttyvään työhön lyhyen ja tervetulleen tauon.

Suomalaisen jalkapallovalmentajan joulu ei ole levon ja rauhoittumisen merkeissä pitkä. Sen tietää ja siihen on tottunut aiemmassa ammatissaan äidinkielen lehtorina yläkouluissa ja lukiossa toiminut Seinäjoen Jalkapallokerhon uusi päävalmentaja Jani Honkavaara, 43.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Kun koulujen joululoma on yleensä pari viikkoa, jää liigajoukkueen johtajan varsinainen loma muutamaan päivään.
– Kyllähän tämä työ on aika kellonympäri tekemistä. Joulun aikana seuraavan kauden asioita hoidan yleensä vielä aaton aattona, Honkavaara kertoo joulua edeltävistä päivistä.

Tauko muuttui kotiinpaluuksi

Honkavaara johdatti Kuopion Palloseuran syksyllä jalkapallomestaruuteen pitkä tauon jälkeen. Edellisen kerran mestaruutta oli perinteisessä jalkapallokaupunki Kuopiossa juhlittu vuonna 1976. Mestaruus oli Honkavaaralle ensimmäinen omalla peli- ja valmennusurallaan, ja samalla Honkavaarasta tuli Kuopiossa jalkapalloyhteisön ikuisesti muistama.

– Olin sopinut jo aiemmin, että en jatka Kuopiossa ja ajatuksena oli pitää taukoa valmentamisesta. Perheeni on asunut koko ajan Tuusulassa ja kolme vuotta matkahommissa sai riittää.

SJK sai kuitenkin Honkavaaran pään kääntymään varsinkin sen vuoksi, että hänen puolisonsa Sanna on myös kotoisin Seinäjoelta.

– Muutamme koko perhe. Minä tietysti ensin ja muut kevään jälkeen perässä.

Joulu lakeuksilla tai auringossa

Viime vuosina Honkavaarojen joulu on mennyt lämpimässä. Perheen lapset eivät enää ole leikki-iässä, ja aiemmin Seinäjoella vietetyt joulut ovat vaihtuneet joko aurinkolomaan tai aaton viettoon kotimaisemissa Tuusulassa.

Ulkomailla vietetyissä jouluissa on se hyvä puoli, että silloin jää paljon turhaa stressiä pois.

– Jos olemme olleet kotona, olemme sitten ajaneet Seinäjoelle joulun pyhien jälkeen välipäivinä. Kun lapset olivat pieniä, vietimme joka joulun Seinäjoella Sannan siskon lasten kanssa yhdessä.

Honkavaara on valmentanut jotakin joukkuetta kaudesta 2007 lähtien. Ensin oman äidinkielen opettajan työn ohella ja päätoimisena elokuusta 2015 lähtien.

– Ulkomailla vietetyissä jouluissa se hyvä puoli, että silloin on jäänyt paljon turhaa stressiä pois. Siellä ei ole kaupallisuutta ja joulun kaikkea tekemistä, joita kotijouluissa on.

Jani Honkavaara
• Syntynyt 1976 Seinäjoella
• Jalkapalloilija, nykyään lajin valmentaja
• Toiminut Kuopion Palloseuran päävalmentajana
• Toimii SJK:n päävalmentajana 2+1-vuotisella sopimuksella
• Koulutukseltaan suomenkielen lehtori

Jouluruoka on Honkavaaran nautinto

Tämä joulu Honkavaaralla menee kotona Tuusulassa. Työt SJK:ssa ovat virallisesti alkaneet joulukuun alussa, ja pelaajien ja joukkueen kokoaminen on kesken myös joulun aikana.

– Pidin lomani marraskuussa, kun lapset olivat koulussa ja vaimo töissä. Nyt sitten on työ aika tiiviisti päällä.

SJK:n valmistautuminen ensi kauteen alkoi ensimmäisillä harjoituksilla toinen joulukuuta ja pelaajien joululoma alkaa 19. joulukuuta.

– Toivon, että joukkue on koossa välipäiviin mennessä, etteivät ne päivät menisi kuten monesti aiemmin pelaajasiirtojen ja -sopimusten selvittelyyn.


Jouluruoka on Honkavaaralle tärkeää joulun vietossa. Jotakin siitä pian Seinäjoelle muuttava päävalmentaja on vienyt mukanaan myös ulkomaan jouluihin.

– Kinkku ja sinapit ovat ruuasta mun erikoisalaani. Ne ovat suoraan sanottuna tärkeitä. Vaimo sitten huolehtii laatikoista ja kalatkin ovat tulleet joulupöytiin mukaan pääkaupunkiseudulla asumisen myötä.

Lapsuuden pitkät joulut

Jani Honkavaaralle lapsuuden joulut muistuvat mieleen pitkinä ja pitkäveteisinä. Koulupäivien jälkeiset pihapelit ja harjoitukset olivat tauolla ja se ei liikkumisesta innostuneelle maistunut.
– Silloin ei ollut treenejä ja sen vuoksi päivät tuntuivat tosi pitkiltä ja tylsiltä. Välillä saatiin onneksi pelejä pystyyn joulun pyhinäkin.
Jalkapalloa ja jääkiekkoa harrastanut Honkavaara sai jouluaattona seurakseen isänsä, joka tuli mukaan lähijäälle pelikaveriksi.
– Samaten tietysti lahjojen jakamisen odottelu tuntui lapsena todella pitkältä.
Honkavaara löysi puolisonsa jo lukioiässä ja silloin hänen joulunsa meni tiiviisti Sanna-vaimon perheen luona kyläillessä.
– Opiskeluaikoina menimme luonnollisesti jouluksi kotiin sukkuloimaan molempien vanhempien luona.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
jalkapallo Joulu

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset