Article image
Vuoden 2020 luetuin juttumme kertoi Kauhavalla 29.-30.8.2020 järjestetystä Kauhava Air Show -lentonäytöksestä. Tapahtuma oli menestys, oli ilo saada olla mukana tekemässä tapahtuman ennakkomarkkinointia yhdessä järjestäjien kanssa.
Kaupallinen yhteistyö

29.07.2020
Tapahtumat ja matkailu

Kauhava Air Show tuo sotilaslentokoneet ja ilmailuharrastajat Kauhavalle

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Matti Hautalahti

Kauhava on lentäjien kaupunki, siitä ei pääse mihinkään. Lentosotakoulu lakkautettiin, mutta toimettomiksi ei ole jääty. Kaupungissa, jossa moni on joko lentäjän poika tai lentäjä itsekin, ilmailun eteen tehdään hartiavoimin töitä. Yhdessä LSK Business Parkin kanssa lentokenttä on laitettu jälleen viimeisen päälle kuntoon ja vuosi sitten saatiin odotettu päätös. Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään kesällä 2020 Kauhavan lentokentällä.

Kauhava Air Show 2020 -nimellä kulkeva lentonäytös järjestetään kaksipäiväisenä tapahtumana Kauhavalla 29.–30.8. Järjestämisvastuussa on Kauhavan Wanhanajan Lentopäivät ry, jonka puikoista löytyy kova kaarti pitkän linjan ilmailualan ihmisiä. Tapahtuma on merkittävä koko Suomelle ja myös kansainvälisesti, kaikki viisi HX-kandidaattia ovat vahvistaneet tulevansa Kauhavalle.

Kauhavan kenttä hyväksytty sotilasilmailuun

Kauhavan Lentosotakoulun eläkkeellä olevan johtajan, eversti evp. Kari Janhusen tie on käynyt tutulle kentälle kuluneen vuoden aikana tiuhaan. Jo pitkään korpikentän statuksella toimineelle Kauhavan lentokentälle täytyi saada jälleen asianmukainen hyväksyntä. Mittaukset ja muut valmistelutyöt kannattivat, sillä Kauhavan lentokenttä hyväksyttiin jälleen sotilasilmailuun Suomen Sotilasilmailun viranomaisyksikön päätöksellä 12.5.2020.

Hyväksyntä oli tärkeä meriitti sillä se tarkoittaa sitä, että isotkin koneet pääsevät nousemaan ja laskeutumaan tapahtumakentältä, eivätkä näytökset mene vain yli- ja ohilennoiksi.

– Hyväksynnän ansiosta Suomen Ilmavoimat ja suomalaisia sotilasilmailumääräyksiä noudattavat ulkomaiset esiintyjät voivat laskeutua Kauhavalle, rullata koneensa asematasolle ja tehdä lentoonlähdöt meiltä, Janhunen selventää.

Kauhava Air Show
Jo pitkään korpikentän statuksella toimineen Kauhavan lentokentän hyväksyntä uudelleen sotilasilmailuun oli tärkeä meriitti ilmailunäytökseen valmistauduttaessa.

Janhusen lisäksi tapahtuman johtoryhmässä ovat Tapio Pitkänen, Antti Jouppi, Esa Olli, Eemeli Jokelainen, Juha Liinamaa, Ville Sulkakoski, Joonas Autio, Seppo Tuovinen ja Sakari Passi.

Kauhava Air Show puuhamiehet Sakari Passi ja Kari Janhunen
Kuvassa Kauhava Air Shown puuhamiehet Sakari Passi ja Kari Janhunen.

Kaksipäiväinen kattaus näkyy ja kuuluu sekä taivaalla että maantasossa

Kauhava Air Show 2020 koostuu lentonäytöksestä sekä laajasta maanäyttelystä. Tapahtumassa esittäytyvät Suomen Ilmavoimien, Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen lisäksi lukuiset ilmailuteollisuuden kotimaiset ja kansainväliset yritykset sekä ammatti- ja harrasteilmailun toimijat. Kauhavalle saapuvat myös Suomen Ilmavoimien hankintalistalla olevat Hornet-hävittäjien seuraajakandidaatit omilla näyttelyosastoillaan.

Yleisjärjestelyissä, esiintyjien kutsumisessa ja erityisesti lentopaikan kelpoisuuden arvioinnissa on riittänyt työtä. Alun perin kesäkuulle ajoitettu tapahtuma siirtyi koronatilanteen vuoksi elokuulle, mutta perua sitä ei aiottu, sillä maailmalta tulleet lukuisat lentonäytösten peruutusuutiset saivat yleisön odotukset kääntymään yhä vahvemmin Kauhavalle.

– Kauhava Air Show -tapahtuma on yhteiskunnallisesti merkittävä ja olemme iloisia, että saimme Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen järjestettäväksemme Kauhavalle, jossa ilmailulla on niin pitkät perinteet, kertoo Kauhavan Wanhanajan Lentopäivät ry:n puheenjohtaja Tapio Pitkänen.

Suomen taitolentomaajoukkueen jäsen ja Kauhavan Wanhanajan Lentopäivät ry:n puheenjohtaja Tapio Pitkänen lentää itsekin Kauhava Air Show´ssa taitolentonäytöksen Ultimate 10-300 -koneellaan.

Hävittäjäkonekokelaita ja tasokkaita taitolentonäytöksiä

Kauhavan Air Show -tapahtumassa nähtävää riittää niin maassa kuin ilmassa. Jo koneiden jylhä ääni kertoo, milloin on aika kääntää katse kohti taivasta. Myös maantasossa riittää ihmeteltävää, sillä paikalle on tulossa ennennäkemätön kokoelma sotahistoriallisesti merkittäviä koneita, hienosti entisöityjä Suomen ilmavoimien koulukoneita Safireita ja Fougia, RC-jettejä, sotilaskoneita ja taitolentokoneita. Myös Ruotsin Ilmavoimat ovat mukana JAS 39 C Gripen -hävittäjällään. Kauhavan perinteikkäälle sotilaslentokoulutukselle puolestaan tekevät kunniaa taivaalla nähtävät Stieglitz, Viima, Tiger Moth, Safir, Fouga, Vinka sekä Hawk.

Kauhava Air Show´ssa nähdään luonnollisesti myös kotimaisen taitolentoryhmä Arctic Eaglesin lentonäytös. Raimo Nikkanen on Eagle 1, eli keskimmäisenä lentävä ykköskotka, jota muut seuraavat.

Taivaalla nähdään ohjelmanumero toisensa perään

Kauhava Air Show poikkeaa entisaikojen Lentäjien juhannuksesta siten, että iltanäytöstä ei ole ja päivän tunnit on varattu tiukasti ilmailuteemalle. Kumpikin näytöspäivä aloitetaan klo 10 Ilmailuliiton kavalkadilla, josta siirrytään iltaa kohden yhä raskaamman sarjan esiintyjiin. Tapahtuma loppuu kumpanakin päivänä klo 18. Kyseessä on paitsi lentonäytös, myös ilmailumessut. Kauhavan Wanhanajan Lentopäivät pyrkii nimensä mukaan tarjoamaan historiikkia mutta myös kaikkein moderneinta kärkeä.

Ilmailuharrastajat ovat esillä tapahtumassa monipuolisesti. Yleisöä viihdyttää Fouga-tiimi, Artic Eagles, Woikosken Safirit, Suomen Ilmailuopisto sekä taitolentomaajoukkue. Lisäksi luvassa on purjetaitolentoa, pohjalaisia taitolentäjiä sekä laskuvarjohyppääjiä. Paikallisista nimistä nähdään ainakin moninkertainen purjetaitolennon Suomen mestari Jukka Pelto-aho, moottorivarjoliitäjät Lentävät Lauttamukset ja IPE sekä laskuvarjohyppääjät Alavuden ilmailukerhosta.

Kauhava Air Show -tapahtuman vieraiden kannattaa piipahtaa myös Kauhavan keskustassa sijaitsevassa lentokonepuistossa, Janhunen ja Passi vinkkaavat. Puistossa on mahdollisuus tutustua Ilma- ja Lentosotakoulun aikaiseen alkeiskoulu- ja harjoituskonekalustoon. Esillä on lähes 80 vuoden jatkumo 1930-luvulta vuoteen 2014. Lentokonepuiston kokoelmissa ovat Valmet Vinka, Saab 91 D Safir, Focke-Wulff Fw 44 J Stieglitz ja VL Viima alkeiskoulukoneet, BAE Hawk ja Fouga Magister suihkuharjoituskoneet sekä VL Pyry jatkokoulutuskone. Vitriinien vieressä on lapsille oma lentokoneaiheinen leikkipuisto.

Kauhava Air Show´n raskaan sarjan esiintyjät

Suomen Ilmavoimat on esillä koko laajuudessaan. Taivaalla tullaan näkemään mm. Grob-, Vinka- ja Hawk-soolot, kauhavalainen ylpeys Midnight Hawks sekä sokerina pohjalla F/A-18 Hornet-soolot.

– Puolustusvoimat ovat pääyhteistyökumppanimme, ja heille annetaan niin paljon esiintymisaikaa kuin he haluavat. Pääsevät Suomen Ilmavoimien isännät näyttämään merten takaa tulleille, mitä Suomessa osataan, Pitkänen sanoo.

Maavoimat tuo tapahtumaan NH90-kuljetuskopterin, Hughes MD500 -kevythelikopterin sekä Ranger-lentotiedustelujärjestelmän. Rajavartiolaitos puolestaan esittelee näytöksessä sekä AW 119 KE Koala -helikopteriaan että Dornier Do-228 -valvontakonettaan.

Tapahtumapäivien kaksi viimeistä tuntia on varattu HX-hävittäjäkandidaateille sekä vielä julkaisemattomille ohjelmanumeroille.

– Kaikki viisi hävittäjäkandidaattia ovat ilmoittaneet tulevansa paikalle ja heillä on suunnitteilla hyvin näyttävät messuosastot. Lisäksi mukana on mittava määrä muita näytteilleasettajia. Odotamme paikalle noin sataa ulkomaista vierasta. Myös vanhoja lentäjiä ja lentosotakoululaisia on tulossa paikalle nostalgisin mielin, tapahtuman kansainvälisistä suhteista vastaava Antti Jouppi kertoo.

Ranskan HX-ehdokas Rafale on jo vahvistanut esiintyvänsä sekä ilmassa että maanäyttelyalueella.

– Meidän roolimme on olla puolueeton ja antaa hävittäjäkandidaateille tasapuolinen mahdollisuus esittäytyä. Kaikille on tarjolla ilma-aikaa ja plattatilaa tasapuolisesti, Jouppi kertoo.

Ilmailunäytös Kauhavalla
Kauhavan pitkä ilmailuhistoria saa jälleen hienoa jatkoa Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen myötä.

Kasarmitunnelmaa ja ilmailuhistoriaa

Ilmailuliiton päälentonäytökset on pidetty usein Finavian pyörittämillä isoilla valtiollisilla kentillä. Kauhava Air Show järjestetään ns. korpikentällä, yksityisellä, valvomattomalla kentällä, jossa ei ole reittiliikennettä, joten koko toimialue on näytöstapahtuman käytettävissä.

– Kauhava Air Show tulee olemaan Kauhavalle ja koko maakunnalle muutakin kuin pelkkä lentonäytös. Tapahtuma tulee olemaan tietynlainen merkkipaalu Kauhavan lentokentän historiassa. Lentonäytös todistaa sen, että lentokenttä ja muu infra on hyvässä kunnossa ja mahdollistaa monipuolisen lentotoiminnan ja muun lentämiseen liittyvän toiminnan, kuten esimerkiksi koulutuksen. Toivotan kaikki tervetulleiksi lentonäytökseen ja nauttimaan entisen Lentosotakoulun historiallisesta miljööstä sekä LSK Business Parkin hotelli- ja ravintolapalveluista, LSK Business Parkin toimitusjohtaja Mika Marjamäki sanoo.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös 2020 järjestetään Kauhavalla

Kauhava Air Show saadaan järjestää ilman yleisömäärärajoituksia

Vuosittain järjestettävät Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökset houkuttelevat paikalle suuren yleisömäärän. Tänä kesänä järjestettävien tapahtumien turvallisuusohjeet on otettu huomioon erityisen tarkasti ja pelastustoimen, poliisin ja Ely-keskusten kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Iso kenttäalue mahdollistaa sen, että yleisömäärää ei tarvitse rajoittaa.

– Järjestämme turvallisen lentonäytöksen, jonne uskaltaa tulla. Alue on Avin johtavien lääkärien mielestä niin laaja, että se mahdollistaa ison yleisömäärän käsittelyn turvallisesti. Sellaisiin paikkoihin, joihin kertyy ihmisiä paljon, merkitsemme jonotuspaikat. Asiakaspalvelijoiden ja käsidesipisteiden määrää on lisätty ja järjestysmiehet ovat paikalla opastamassa. Ulkomaiset vieraat käyttävät maskeja ja noudattavat erityistä hygieniaa, Pitkänen kertoo.

Tapahtumaan odotetaan reilua 20 000 kävijää

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös tulee Kauhavalle. Kauhava on perinteinen lentonäytöspaikkakunta, minkä uskomme lisäävän vetovoimaa entisestään. Ilmavoimien hävittäjähanke ja Kauhavalle tulevat hävittäjäkone-ehdokkaat kiinnostavat varmasti myös. Nostetaan Kauhava taas framille niin kuin kuuluu, Pitkänen hehkuttaa.

Kalustoa saapuu Kauhavalle jo torstaina, perjantai on ammattilaispäivä ja lauantai ja sunnuntai yleisöpäiviä. Lentonäytöksiä järjestetään molempina yleisöpäivinä klo 10-18.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (76 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset