Article image
18.05.2019
Koti ja asuminen

Kerää maukkaat villiyrtit luonnosta lautaselle

Villiyrttien kerääjää hemmotellaan keväisin, kun luonnon herätessä maasta alkaa puskemaan varsinainen hyötykasvien herkkusavotta.

Villiyrtit ovat lähiruokaa, koska ne voi kerätä jopa omalta pihamaalta. Lisäksi jalostamattomissa villiyrteissä on säilynyt niiden korkea ravintoainepitoisuus ja siksi niitä voi kutsua todelliseksi suomalaiseksi superfoodiksi. Esimerkiksi nokkosessa on kolme kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa ja C-vitamiinia se sisältää enemmän kuin appelsiini.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Suomesta voi kerätä runsain määrin villiyrttejä syötäväksi, jos vain tietää, mitä luonnosta kerää. Hyvä nyrkkisääntö villiyrttien keräämiseen on, että kerää vain sellaisia kasveja, jotka tunnistaa varmasti. Väärän kasvin kerääminen voi nimittäin aiheuttaa ikäviä vatsan väänteitä. Monet syötäväksikin kelpaavat villiyrtit kannattaa ryöpätä ennen käyttöä, jotta niistä häviäisi keholle haitalliset aineet tai liika kitkeryys. Osan kasveista voi syödä sellaisenaan kevyen huuhtelun jälkeen.

Tutkaile tänä keväänä tarkkaan ympärilläsi olevaa luontoa kasvioppaan kanssa. Saatat löytää sieltä aivan uusia herkkuja lautasellesi.

Kuvissa vinkit kolmen hyvin yleisen villiyrtin keräämiseen, säilöntään ja käyttöön.

Voikukkasiirappi eli vegaanihunaja

Voikukista tehty siirappi muistuttaa maultaan tavallista hunajaa. Se sopii erinomaisesti mausteeksi kreikkalaisen jugurtin tai myslin joukkoon. Siirappia voi käyttää hunajan tapaan.
Ohjeesta saa noin 5dl valmista siirappia.

Voikukkasiirappi

• viisi isoa kimppua voikukkia
tai noin 150 g valmiiksi perattuja
terälehtiä
• vettä
• sokeria
• sitruunaa

Poimi auenneita voikukkia puhtaalta paikalta ja sido ne kimpuiksi. Näin kukat pysyvät siististi kasassa. Levitä kukat valkoiselle alustalle varjoisaan paikkaan noin puoleksi tunniksi. Näin kukkien elävät asukit saavat tarpeeksi muuttoaikaa.

Terälehtien irroittaminen
Nappaa kukan kukinnan alaosasta kiinni, tukista terälehdet pieneen kimppuun sormiesi väliin ja käännä. Terälehdet lähtevät puhtaasti irti. Pyri ottamaan talteen ainoastaan kukan keltaiset osat, sillä vihreä osa antaa siirapin makuun kitkeryyttä, jota siihen ei haluta.

Siirapin valmistaminen:
Kun olet perannut noin kolmasosan kukista, laita ne kattilaan, kaada päälle vettä niin paljon, että kukat peittyvät ja kiehuta kattilassa noin 20 minuuttia. Perkaa sillä välin loput kukista.

Siivilöi kukkien keitinliemi talteen ja heitä terälehdet pois. Lisää kiehautetun liemen joukkoon reilu kolmasosa tuoreita perattuja terälehtiä ja kiehauta uudestaan ja lisää tarvittaessa vettä. Siivilöi ja tee kuten edellä kunnes olet käyttänyt kaikki kukkien terälehdet.

Mittaa keitinliemen määrä ja täsmää sokeri vastaamaan sitä. Liemen ja sokerin suhde on siis 1:1. Laita liemi ja sokeri kattilaan ja keitä kunnes seos on siirappimaista tai sen lämpötila on 115 astetta. Kun siirappi kuumenee tarpeeksi kuumaksi, eli sitä on keitetty pitkään, siirapin säilyvyysaika paranee.

Maista valmista siirappia ja lisää siihen halutessasi sitruunanmehua tai -kuorta.
Säilö valmis siirappi desinfiointuihin lasipurkkeihin tai pulloihin. Säilytä jääkaapissa. Siirappi säilyy vähintään pari kuukautta.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (2 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
puutarha villiyrtit

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset