Article image
Alavuden Seudun Osuuspankin pankinjohtaja Miikka Savolainen painottaa, että pankki on yrittäjän kumppani. Asiantuntija-apua saa monenlaisiin tilanteisiin.
Kaupallinen yhteistyö

01.10.2020
Työelämä ja yrittäjyys

Osa-aikainen yrittäjyys on turvallinen startti

TEKSTI: Minna Saloranta
KUVAT: Matti Hautalahti

Yrittäjyydellä on monia muotoja. Yritystoimintaa voi kokeilla pienesti vaikkapa kevytyrittäjänä.

Mutta kun. Uskallanko?

Alavuden Seudun Osuuspankin pankinjohtaja Miikka Savolainen haluaa murtaa ennakkoluulojen muuria, joka saattaa estää ryhtymästä tekemään yrittäjänä sitä omaa juttuaan.

Hän painottaa, että yrittäjyyttä on monenlaista. Sen ei tarvitse olla päätoimista. Homma voi alkaa hyvin pienestä sivutoimisena yrittäjänä tai vaikkapa yritystoiminnan rutiineista vapauttavana OP-kevytyrittäjänä.

Niinkin voi tietysti käydä, että pienestä kasvaa isompaa ja sivutoimesta jonakin päivänä päätoimi. Ehkäpä se omien unelmien leipäpuu.

Sivutoimiset yritykset rikastuttavat palveluita

Osa-aikainen yrittäjyys on nostanut Savolaisen mukaan viime vuosina päätään.

– Jos sivutoimisia yrittäjiä ei olisi, moni nykyisistä palveluistamme pyyhkäistäisiin pois. Sivutoimiset yritykset ovat etenkin maaseutualueilla iso rikkaus.

Hän kannustaakin tutustumaan vaihtoehtoihin, erityisesti OP-kevytyrittäjyyteen. Palvelun kautta voi riskittömästi ja helposti kokeilla yrittäjyyttä, tehdä lisäansiota ja laskuttaa vaikka yksittäisiä työkeikkoja.

Vaivattomasti liikkeelle kevytyrittäjänä

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen vaatii vain pankkitunnukset ja palvelun käyttöönoton Osuuspankin OP Kevytyrittäjä -nettisivuilla.

Palvelu vastaa kaikista rutiineista kirjanpidosta lakisääteisiin maksuihin. Kevytyrittäjä huolehtii itse vain laskun tekemisestä. Palvelun käyttäjä saa automaattisesti y-tunnuksen.

Asialla on toinenkin puoli.

– Asiakkaalle kevytyrittäjyys antaa mahdollisuuden teettää työtä ja työllistää pienimuotoisesti, jos itsellä ei ole työvoiman palkkaamiseen resursseja tai osaamista. Kevytyrittäjä-palvelun voi ottaa puheeksi, jos on palkkaamassa yksityishenkilöä.

Jo moni Miikka Savolaisen asiakas on kevytyrittäjä
Osa-aikainen yrittäjyys on nostanut Miikka Savolaisen mukaan viime vuosina päätään.

Toiminimi vai osakeyhtiö?

Mitä isompaa yritystoiminta on, sitä varmemmin yrittäjä alkaa kaivata rinnalleen tilitoimiston apua.

Kevytyrittäjäkin saattaa jossain vaiheessa joutua puntaroimaan, onko palvelu riittävä yrityksen tarpeisiin. Toisaalta ajankohtaiseksi voi tulla toiminimen vaihto osakeyhtiöön.

– Nykyään osakeyhtiön perustaminen ei vaadi pääomaa. Verotuksen kannalta se on järkevä vaihtoehto, jos saa jo ennestään säännöllistä palkkatuloa tai toiminta kasvaa merkittävästi.

Aloittaville yrittäjille starttipaketti

Mistä aloittavan yrittäjän yhteistyö pankin kanssa lähtee?

– Tilin avaaminen on ensimmäinen asia. Sitten pohditaan, mitä muuta tarvitaan. Laskuttamista? Kassajärjestelmää ja maksupäätettä? Rahoitusta? Vakuuksia?

Osuuspankki on räätälöinyt aloittaville yrittäjille starttipaketin, jolla saa käyttöönsä pankkipalvelut huomattavin alennuksin. Alennuksia tulee myös Pohjola Vakuutuksen ja OP-Henkivakuutuksen yritysvakuutuksista sekä Ilmarisen työeläkevakuutuksista.

Kassajärjestelmän ja maksupäätteen saa käyttöönsä kuukausimaksulla. Halutessaan palveluun voi liittää verkkokauppa-alustan.

– Pienimmille asiakkaille tarjoamme kuukausimaksutonta OP Kassa XS -palvelua, josta peritään vain aloitusmaksu. Tämä sopii esimerkiksi kausimyyntiä tekeville.

Yrittäjän on mahdollista avata palveluja myös OP.fi-sivujen kautta. Yritykselle onkin tarjolla helppokäyttöiset digitaaliset palvelut, muun muassa OP-yritysmobiili.

Pankki on myös tietopankki

Kun yritys tarvitsee rahoitusta, liikkeelle lähdetään liiketoimintasuunnitelman läpikäymisestä.

– Vaikka pankki suunnitelmaa vaatiikin, ei pidä unohtaa, miten tärkeä työkalu se on myös yrittäjälle itselleen. Se pakottaa prosessoimaan asioita ja miettimään myös uhkia.

Vakuuksiin löytyy monia vaihtoehtoja. Perinteisten vakuuksien ja Finnvera-takausten lisäksi on hyvä muistaa myös kohdevakuudellinen rahoitus.

Esimerkiksi yrityksen tarvitseman auton tai muun kaluston käyttäminen vakuutena onnistuu parhaiten OP Yrityspankin kautta.

OP Yrityspankin rahoitusta voi hakea myös suoraan Osuuspankista.

– Asiantuntijoiltamme saa aina kysyä neuvoa. Esimerkiksi pankin lakimieheltä voi saada tukea vaikkapa yrityskauppojen toteuttamisessa.

Sivutoimisen yrittäjän tärkeät rajat

  • ALV-velvollisen vuosituloraja: 10 000 euroa
  • YEL-maksuvelvollisuuden tuloraja: 7958,99 euroa

Osuuspankin ja OP-ryhmän palveluita yrityksille

  • maksuliikennepalvelut
  • rahoituspalvelut
  • kansainväliset maksuliike- ja rahoituspalvelut
  • lainopilliset palvelut ja neuvonta (esim. yritys- ja liiketoimintakaupat, verotus)
  • varallisuudenhoidon ja sijoittamisen palvelut
  • kohdevakuudelliset rahoitukset ja saatavarahoitukset
  • vakuutukset
  • OP Kevytyrittäjä -palvelu

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset