Kaupallinen yhteistyö

23.10.2020
Koti ja asuminen

Käsinsolmittu matto on perintökalleus

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat ja video: Matti Hautalahti

Tiesitkö, että Ilmajoelta löytyy yksi Suomen suurimmista mattovalikoimista? Kivijalkaliikkeen lisäksi mattokauppa käy myös verkossa.

Nykykuluttaja suosii helppohoitoisia ja kevyitä mattoja entisajan raskaiden sijaan. Mattojen koot ovat myös kasvaneet isojen olohuoneiden myötä. Lisäksi värimaailma on muuttunut aiemmasta mustavalkoisesta lämpöisempiin sävyihin. Mattokauppa on tärkeä tunnelmanluoja. Matoilla halutaan kotiin väriä ja kodikkuutta!

Lähdesmäki ei ole mattomyynnissä ihan tavallinen huonekalukauppa.

– Meillä on täällä Ilmajoen myymälässämme 5000 maton valikoima ja verkkokauppamme kautta asiakas pääsee valitsemaan yli 20 000 maton valikoimasta, kertoo Sarita Peltoniemi Lähdesmäen uudesta nettimatto.fi verkkokaupasta.

Irmeli Lähdesmäki muistuttaa, että pian 50 vuotta täyttävä yritys on myynyt 40 vuotta mattoja.

– Meillä on täällä enemmän valinnanvaraa kuin useimmilla mattoihin keskittyvillä liikkeillä. Olemme oikea mattokauppa huonekalukaupan sisällä. Kasvavaan kysyntään on vastattu avaamalla mattonettikauppa.

mattokauppa Lähdesmäen myyjät

Keveys, helppohoitoisuus ja monipuolisuus

Lähdesmäellä tiedetään jokaisen maton alkuperä ja laatu. Marketeissa myytävien mattojen alkuperää on myyjien mahdoton tietää muuten kuin matossa olevan tuoteselosteen perusteella.

Parhaiden villamattojen materiaali tulee Uudesta-Seelannista, joka on tunnettu korkealaatuisesta pitkäkuituisesta villasta.

– Halvemmissa villamatoissa villa on laatuluokitukseltaan huonompaa, Piritta Lähdesmäki selventää.
Suuri osa koneella tehdyistä matoista on valmistettu öljypohjaisista keinomateriaaleista.

– Luonnonmateriaaleista; juutista, villasta ja puuvillasta tehtyjä mattoja menee nykyään paljon. Varmaan kuluttajien ympäristötietoisuus vaikuttaa tähän trendiin, Irmeli Lähdesmäki pohdiskelee.

mattokauppa

Uuden auton hintainen matto

Mattojen maahantuonti on taitolaji. Lähdesmäki tuo mattoja mm Intiasta, Egyptistä, Belgiasta, Iranista ja Turkista.

– Vuosikymmeniä olemme tuoneet Intiasta samoilta luotettavilta perheiltä mattoja, jotka eivät varmasti ole lapsityövoimalla tehtyjä, Irmeli Lähdesmäki toteaa.

Luotettavilla mattoyrityksillä on sertifikaatit, joiden perusteella voi varmistua oikeanlaisesta valmistusprosessista.

Lähdesmäellä myydään mattoja laidasta laitaan. Kappalemääriltään eniten myydään luonnollisesti edullisia mattoja.

– Kallein mattomme maksaa 38 000 euroa. Kerran nuori rouva osti noin 5000 euron hintaisen silkkimaton. Ystävätär oli moittinut häntä, että sillä rahalla olisi saanut auton. Rouva vastasi toteamalla, ettei juuri nyt tee mieli uutta autoa.

Irmeli Lähdesmäki muistaa lukeneensa aiemmin finanssialan tekemästä julkaisusta, että aito matto oli sijoituksena viidentenä ennen timantteja.

– Sehän on siis hyvin arvonsa säilyttävä perintökalleus.

Monille on tuttu tarina siitä, kun aito persialainen matto osoittautuu myöhemmin joksikin muuksi, kuin mitä sen on sanottu olevan.

Miten sitten sisustaja voi varmistua, että ostettu matto on aito, eikä huijausmielessä tehty taitava kopio?

– Meillä oston yhteydessä saa aina mukaansa aitoustodistuksen. Me itse puolestamme olemme tuoneet maahan mattoja tuttujen tuottajien kautta jo 30 vuotta, mattokaupan kiemurat kokemuksellaan hyvin tunteva Irmeli Lähdesmäki kertoo.

Lähdesmäen huonekaluliikkeen mattovalikoimaa

Mattokauppa onnistuu myös mittatilauksena

Kasvava mattokaupan trendi on myös maton räätälöiminen juuri haluamaansa kokoon ja muotoon.

– Verkkokauppamme kautta voi selata räätälöitävien mattojen eri vaihtoehtoja ja tehdä sieltä tilauksen omiin mittoihinsa, Sarita Peltoniemi avartaa.

Mittatilauksena tehdään niin olohuoneen mattoja kuin käytävämattoja. Toimitusaika käytävämattojen osalta on lyhyt, sillä maton saa yleensä mukaansa myymälästä odottaessa tai pakettitoimituksena muutamassa päivässä, keskilattiakokojen toimitusajat ovat pidempiä.

– Matot ensin leikataan rullalta ja kantataan asiakkaan haluamaan kokoon.

Useinmiten asiakas kuitenkin kävelee olohuoneen kuvan kanssa kivijalkakauppaan katselemaan ja tunnustelemaan uutta mattoa.

– Meillä on tietysti kehittynyt tietynlainen osaaminen, kun päivittäin sopivia mattoja asiakkaiden kotien kuvien perusteella yritämme yhdessä etsiä, Piritta Lähdesmäki sanoo.

Tutustu Lähdesmäen mattovalikoimaan osoitteessa: www.nettimatto.fi

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (14 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset