Article image
OmpeLutti on seinäjokelainen käsityöalan perheyritys, jota tytär Sari Perälä jatkaa vanhempiensa jalanjäljissä.
Kaupallinen yhteistyö

02.06.2022
Tapahtumat ja matkailu

Kaikkea kesämekkokankaista neulelankoihin

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Matti Hautalahti

Seinäjoen keskustassa sijaitseva OmpeLutti on monipuolinen käsityöputiikki, josta löytyy tykötarpeet niin neulomisen, kutomisen, virkkauksen kuin ompelunkin harrastajille. Kivijalkaliikkeessä palvelu pelaa ja kokemuksia vaihdetaan tiuhaan, sillä yrittäjä Sari Perälä harrastaa itsekin intohimoisesti käsitöitä.

Kankaiden, ompelutarvikkeiden ja neulelankojen lisäksi OmpeLutti myy ompelukoneita ja saumureita, myös käytettyinä. Lisäksi liikkeessä toimii ompelukonehuolto.

Ompeluharrastuksen aloittamisessa onkin tärkeää, että kone on oikeanlainen. Laadukkaasta koneesta saa pitkäikäisen ystävän rakkaaseen harrastukseen.

– Myös hyvälaatuisiin ompelulankoihin kannattaa satsata heti alussa, niin ompelukone toimii paljon paremmin. Toinen on oikeat neulat erilaisille kankaille, Perälä neuvoo.

Sari Perälä OmpeLutti

Mikä on hyvä ompelukone?

OmpeLuttiin päätyy aika usein asiakkaita, jotka ovat ensin kokeilleet ompelemisen aloittamista edullisella koneella tai vanhalla lainakoneella.

– Varsinkin jos ei ompelua harrasteta, ostetaan alkuun se halpa kone, jolla saadaan ommeltua pikkujuttuja kerran tai kaksi vuodessa. Mutta sitten joko innostutaan ja halutaan parempi kone, tai huomataan jo ensimmäisellä kerralla, että eihän tällä saakaan ommeltua esimerkiksi paksua farkkua tai ohutta verhokangasta, Perälä kertoo.

Moni saattaa ajatella, että ei tarvitse ompelukoneeltaan mitään hienouksia, kuten erilaisia ompeleita. Perälän mukaan merkittävä ero kaikkein halvimman ja hieman kalliimman ompelukoneen välillä ei kuitenkaan ole koneen repertuaarista löytyvissä ompeletyypeissä, vaan kaikessa siinä, mikä vaikuttaa oleellisesti käyttömukavuuteen.

OmpeLutti

– Hyvän koneen erottaa siitä, että kankaansyöttö on sujuvaa, tikinmuodostus ei takkua ja kone ompelee sujuvasti erilaisia kankaita ohuista paksuihin ja myös joustaviin. Myös koneen teho, helppokäyttöisyys ja varmatoimisuus ovat asioita, jotka tulevat kaupanpäälle laadukkaamman koneen ostajille, Perälä sanoo.

Ompeluharrastuksen aloittamisen jälkeen ei usein menekään kauaa, kun innostus kasvaa ja halutaan tehdä myös vaativampia töitä.

– Kankaat ovat kuitenkin tänä päivänä aika kalliita, joten totta kai se harmittaa, jos koneen kapasiteetti ei sitten riitäkään yhtään isompiin ompelutöihin, Perälä sanoo.

Paksut kankaat eivät ole ainoa kompastuskivi.

– Jos koneen syöttöominaisuudet ja tikinmuodostus eivät ole balanssissa, kone vain sotkee eikä ompele myöskään ohutta kangasta, Perälä kertoo.

Onko se noin helppoa?

Varsinkin kesäisin OmpeLutista tullaan hakemaan kankaiden lisäksi myös inspiraatiota. Kesämekkoja miettiville Perälällä on myymälässä pari itse ommeltua kesähametta valmiina esillä.

– Ne ovat kivoja, ajattomia ja yksinkertaisia malleja, joiden ompelun voin neuvoa kädestä pitäen siinä tiskillä, Perälä vinkkaa.

OmpeLutin kesämekkomallit syntyvät ilman vaikeita kaavoja.

– Voi onko se noin helppoa, asiakkaat usein huudahtavat, Perälä hymyilee ja rohkaisee muitakin rohkeasti koittamaan ompelemista.

Itse ommellen tai teettämällä saa oman tyylisiä ja omiin mittoihin sopivia vaatteita sekä persoonallista ilmettä kodin sisustukseen.

Katso karusellikuvat!

Pop-up puoti Kalajärvellä

Tänä kesänä OmpeLutti avaa lisäksi Pop-up puodin SF-Caravan Kalajärven alueelle. Tarjolla on neulelankoja ja tarvikkeita, ehkä kysynnän mukaan jotain muutakin.

– Meillä on vuosipaikka Kalajärvellä ja minulta on siellä jo kyselty käsityötarvikkeiden perään. Niinpä päätin kokeilla nyt tällaista. Pidän puotia avoinna kesä-heinäkuun ajan perjantaisin ja lauantaisin, Perälä kertoo.

nappihylly

OmpeLutin saamia asiakkaspalautteita

”Kyllähän oli hyvä palvelu ja asiantuntevaa apua. Nyt nautin taas ompelun iloista!”

”Aivan mahtava ja asiantunteva palvelu. Myyjä auttoi minua löytämään juuri sellaisen saumurin, jota tarvitsen. Hinta-laatusuhteeltaan juuri minulle sopiva!”

”Ammattitaitoinen ja ystävällinen palvelu. Ja kaupungin paras nappivalikoima!”

”Paras käsityöliike, aina löytyy apua! Pelastanut myös ikäloput koneeni lukuisia kertoja.”

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.1/5 - (7 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset