Article image
Rakennusalan opiskelijat huhkivat Tuomarniemen rantasaunan laajennustyömaalla. Ähtäriläiset Luukas Pienräihä, Matias Virolainen ja Veeti Moisio oppivat teorian lisäksi paljon myös käytännössä.
Kaupallinen yhteistyö

06.05.2021
Työelämä ja yrittäjyys

Työelämään tähdätään joustavasti

Teksti ja kuvat: Hannele Norja

Sedu Ähtärin toimintatapa on selkeä. Kun koulutettavan aikaisempi osaaminen on selvitetty, pystytään opiskelu rakentamaan yksilölliseksi ja joustavaksi. Opintielle voi päästä myös muutaman päivän varoitusajalla.

Koulutuspäällikkö Jorma Tukeva pystyy tiivistämään Sedu Ähtärin toimintaperiaatteen pariin lauseeseen.

– Meillä on opiskelijoiden joustava sisäänotto ja työelämälähtöinen koulutusmalli. Me teemme täällä monialaista yhteistyötä niin eri opintolinjojen kesken kuin alueen yrittäjien kanssa.

Oppilaitokselle on tärkeää opiskelijoiden työllistyminen.

– Me tarjoamme opiskelijoille tukitoimia ja jatko-ohjausta myös opiskelijaelämän jälkeiseen aikaan.

Tukevan mukaan Etelä-Pohjanmaan hyvä taloudellinen tilanne on taannut opiskelijoiden hyvän työllistymisen.

Yksilöllisyys avainsana

Joustava haku ja sisäänotto sekä yksilöllisesti suunniteltu opiskelu takaavat myös yksilölliset valmistumisajat. Uuden opiskelijan aikaisempi osaaminen luo pohjan sille, miten koulutus aloitetaan ja miten se etenee.

– Ahkera opiskelija pystyy suorittamaan vaativan perustutkinnon parissa vuodessa ja opiskelut pystyy aloittamaan jopa muutaman päivän varoitusajalla, Tukeva muistuttaa.

Alueen monet yritykset mahdollistavat monipuolisen työssäoppimisen.

– Esimerkiksi Ähtäri Zoo tarjoaa, monien muiden tahojen lisäksi, niin rakennus-, sähkö-, matkailu- kuin ravintola- ja cateringalan opiskelijoille monipuolisia työssäoppimisjaksoja.

Seutukunnan yrityksiä palvellaan Tukevan mukaan myös järjestämällä rekrykoulutuksia.

– Silloin opiskelujen sisältö pystytään sopimaan tarkasti yrityksen tarpeita vastaavaksi.

Yritykset tiedustelevat säännöllisesti Sedu Ähtärin opiskelijatilannetta.

opiskelu Ähtärin Sedussa
Moni-ilmeinen ja henkilökohtaisesti räätälöity koulutus kuuluu Sedu Ähtärin toimintaperiaatteisiin. Sosiaali- ja terveysalan opettaja Heli Karppisen, koulutuspäällikkö Jorma Tukevan ja matkailualan opettaja Heidi Kilpiän johdolla opiskelijoiden yksilölliset ominaisuudet tulevat huomioiduiksi.

Opiskelu siirtyy uusiin tiloihin

Parin vuoden kuluttua Tuomarniementien ja Koulutien toimipisteet yhdistyvät. Jo nyt Tuomarniemellä väistötiloissa opiskelevat lukiolaiset siirtyvät alueelle pysyvästi vuonna 2024, kun uudet tilat ovat valmistuneet.

Vuonna 1914 rakennetun Tuomarniemen rehtorin talon remontti on jo saatu valmiiksi. Tiloissa tullaan järjestämään erilaisia tapahtumia perhejuhlista yritystilaisuuksiin.

– Järjestelyistä ja tarjoilusta vastaavat tuolloin oppilaitoksen ravintola- ja cateringalan opiskelijat, opettaja Heidi Kilpiä sanoo.

Myös muiden alojen opiskelijoita pystytään tilaisuuksissa hyödyntämään.

– Voimme tarjota lisäpalveluna esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita mittaamaan verenpainetta, opettaja Heli Karppinen lisää.

Kunhan uusi kampusalue on valmis, tulee yhteistyö laajenemaan entisestään.

opiskelu
Katerina Papadopoulou opiskelee ravintola- ja cateringalaa muiden aikuisopiskelijoiden parissa.

Piimävelliä kreikkalaisittain

Neljä vuotta Suomessa asunut Katerina Papadopoulou aloitti viime syksynä ravintola- ja cateringalan opinnot Ähtärissä. Hän pitää hyvänä sitä, että saa opiskella muiden aikuisopiskelijoiden mukana.

– Opettaja on täällä niin ihana, Papadopoulou kehuu.

-Aion valmistua vuoden kuluttua.

Kreikasta kotoisin oleva alavutelainen Papadopoulou on tehnyt aikaisemmin muun muassa myyjän ja lääkärin avustajan töitä. Lähihoitajaopiskelut eivät aikanaan tuntuneet omilta, joten koulutusala vaihtui.

Työharjoittelussa Papadopoulou on ollut alueen yrityksissä. Kesätyöpaikka on jo varmistunut ja yksi työhaastattelu on juuri käyty.

Kiitos opiskelijan, myös kreikkalainen menu tulee olemaan Rehtorin talon tilaisuuksien vaihtoehtona. Suomalaisen perinneruokapäivän yhteydessä Papandopoulou pääsi tutustumaan myös piimävellin tekoon. Se onnistui hyvin.

opiskelu
Toni Kallio valmistuu Sedu Ähtäristä tänä keväänä.

Hyvä pohja tulevalle

Rakennusalan opiskelija Toni Kallio valmistuu Sedu Ähtäristä tänä keväänä.

-Kotona on aina tehty remonttia ja olen ollut niissä mukana 8-vuotiaasta asti. Rakentaminen on jäänyt vähän päälle, Kallio myöntää.

Kallio tulee suorittamaan talonrakennusalan perustutkinnon nopeasti, kahdessa vuodessa. Yleisin valmistumisaika on 2,5 vuodesta kolmeen.

-Alan töitä olen tehnyt jo kolmisen vuotta.

Kallio kehuu oppilaitoksen mukavia opettajia, ympäristöä ja kivoja opiskelukavereita. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat hänellä jo hyvin selvillä.

-Hain tämän vuoden alussa alan insinöörikoulutukseen.

Niin Kallio, kuin rakennusala yleensä, on hyvä esimerkki joustavasta opiskelusta. Kun yksilölliset taidot ja tiedot riittävät, on pääsy työpaikalle oppimaan nopeaa. Yhtenä ryhmänä opiskelijoita ei käsitellä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
ähtäri aikuisopiskelu opiskelu sedu työssäoppiminen

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset