Article image
Peabin myynnistä Vaasassa ja Seinäjoella vastaava Sofia Österåker esittelee ylpeänä Vaasan paraatipaikalla, Rantakadulla olevan uuden talon näkymiä.
Kaupallinen yhteistyö

20.11.2020
Koti ja asuminen

Harvinaista herkkua Rantakadulla

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahti

Nykyrakentamisessa avaruus ja valoisuus hallitsevat oleskelutiloja sisällä ja ulkona. Vaasan Rantakadulla rakennuskanta on pääosin vanhaa ja harvoissa taloissa on valtavia terasseja.

Jokaisessa kaupungissa on se katu, jossa useimmat haluaisivat asua. Peab totta kai tiesi tämän ostaessaan tontin Vaasasta Rantakadun loppupäästä Kruununmakasiinin ja vankilan välistä. Viisi- ja kolmekerroksisten talojen kokonaisuus valmistui maaliskuussa, ja valtaosa arvokadun asunnoista on myyty.

– Vaasassa rakennamme nyt Niemelänkorttelia ja Seinäjoen Jerikon korttelia useamman talon kokonaisuuksina, asuntomyynnistä Vaasassa ja Seinäjoella vastaava Sofia Österåker selventää.

Österåker sai Peabin koko Pohjanmaan alueen organisaatiouudistuksessa uudeksi myyntialueekseen myös Seinäjoen.

Sofia Österåker on tyytyväinen siihen, että hän pääsee ostajien ajatuksia tuntevana vaikuttamaan myös asuntojen ja talojen suunnitteluun.

– Meillä on vuosien saatossa muotoutunut vahva asema asuntorakentajina niin Vaasassa kuin Seinäjoella. Mukavaa, kun pääsen tutustumaan tarkemmin nyt myös Seinäjoen asunto- ja rakentamiskantaan.

Asunnon keskikoko määrätty

Rantakadulla, kuten myös muissa Vaasaan rakennettavissa kerrostaloissa asuntojen keskikoko on määritelty. Kaavoittaja ei halua, että rakennusyhtiöt rakentavat vain pieniä, helposti sijoittajille myytäviä asuntoja.

– Vaasassa asunnon keskikoko 50 neliötä on hiukan hankala rakennuttajalle. Lapsiperheet pääosin asuvat omakoti- ja rivitaloissa, joten isoihin kerrostaloasuntoihin ei ole niin paljon kysyntää, Peabin yksikönjohtaja Hannu Rajamäki näkee.

Viimeiset vuodet asuntokauppa on ollut vilkasta osin hyvän taloustilanteen ja alhaisen korkotason vuoksi. Myös rakennuttajien luoma mahdollisuus päästä asuntoon kiinni pienellä pääomalla on vaikuttanut.

– Meidän kokemuksemme mukaan huoneiston omaksi asunnokseen ostavat maksavat koko huoneiston hinnan. Sijoittajat tekevät enemmän niin, että maksavat vain myyntihinnan. Vuokratuotoilla sijoittajat sitten lyhentävät taloyhtiölainaa, Österåker kertoo.

Sijoittajille tärkeää on paitsi asunnon tuoma tuotto myös huoneiston arvon säilyminen tai nouseminen.

– Suurimmassa osassa Rantakadun asunnoista asuvat niiden ostajat. Rakennamme kuitenkin aina taloja, jotka sopivat mahdollisimman laajalle ostajakunnalle, Österåker jatkaa.

Peab oli jo neljännen kerran paras uudisasuntorakentamisen asiakastyytyväisyystutkimuksessa. Katso kuvakarusellin kuvat Rantakadun upeasta asunnosta!

Huolellista suunnittelua

Väestön ikääntyessä kerrostaloasumisen helppous houkuttelee yhä useampia eläkkeelle jääviä.

– Säilytystilat ovat selkeästi sellainen eri elämänvaiheessa olevia asukkaita jaotteleva asia. Vanhemmille ihmisille on omakotitaloihin kertynyt paljon tavaraa ja ainakin osalle sitä pitää löytää säilytystilaa, Österåker kertoo.

– Nuorille asunnon pohjaratkaisu ja avaruus on tärkeämpi asia.

Österåker kiittelee Peabin suunnittelijoita siitä, että Rantakadun kohteessa kaikkien ikäryhmien erilaiset tarpeet on huomioitu erilaisilla suunnitteluratkaisuilla.

– Asuntojen suunnittelussa ratkaistaan, millaisille perheille ne pääosin on tarkoitettu.

Trendien ennakointia

Asiakasmuutosinsinööri Sami Peltomaan mukaan noin neljäsosa uuden asunnon ostaneista haluaa huoneistoonsa isompia muutoksia.

– Meidän omat materiaalimme ovat kehittyneet viime vuosina niin hyvin, että suurin osa asiakkaista pitää niitä hyvinä.

Peab pyrkii ennakoimaan asumisen trendejä, sillä kerrostalokohteen valmistumiseen menee lähes kaksi vuotta.

– Se koskee paljolti materiaaleja ja värejä. Huoneiden koot ja avokeittiö-olohuoneyhdistelmä on säilynyt trendeinä jo pidempään.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.3/5 - (9 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
asuminen kerrostalo koti ja asuminen vaasa

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset