Article image
Peab käyttää omissa kohteissaan pääosin kotimaista työvoimaa. Jerikon kortteli valmistuu kokonaisuudessaan reilun vuoden päästä.
Kaupallinen yhteistyö

18.09.2020
Koti ja asuminen

Rakentamisen takuuna korkea laatu

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahti

Asiakastyytyväisyystutkimusten monivuotinen voittaja Peab panostaa laatuun pidemmillä rakentamisaikatauluilla.

Ruotsissa 60 vuotta sitten syntynyt Peab sai Suomen toiminnoilleen lisäpotkua vuonna 2003 hankittuaan pohjalaisen rakennusyhtiö Seiconin. Peabin ja Seiconin taustoissa oli paljon yhtymäkohtia, kuten käytännönläheisyys, yritteliäisyys ja kova halu kasvaa.

Kasvu on ollut vahvaa ja Peabin palveluksessa Suomessa on yli 2 000 työntekijää.

Peabin yksikönjohtaja Hannu Rajamäki esittelee mielellään Peabin uusinta Seinäjoen keskustan Jerikon korttelin rakennustyömaata ja siihen jo valmistuneita kerrostaloja ja niiden valmiita asuntoja.

Peab on voittanut suurten rakennusyhtiöiden uudisrakentamisen asiakastyytyväisyystutkimuksen EPSI-Ratingin jo neljä vuotta peräkkäin.

– Olemme tyytyväisiä käynnissä olevaan projektiimme. Tähän Verkatehtaankadulle tulee kaikkiaan 260 asuntoa. Kun rakennetaan ydinkeskustaan, autopaikkojen sijoitus on isossa osassa koko projektia. Tässä viiden talon yhteinen parkkihalli on suhteuttanut talojen sijainnit keskenään, Rajamäki iloitsee ja näyttää lasitetulta parvekkeelta avautuvaa näkymää Lakeuden Ristiin.

Rajamäki kehuu valtavan ison yhtiön mahdollisuuksia toteuttaa eri projekteja yhä vaikenevassa
markkinatilanteessa.

– Meillä on se hyvä puoli, että yhtiöllämme riittää luottoa rahoittajilta. Tällaisena aikana rakentamisessa se aina vaikeutuu ja tiukkenee.

Seinäjoen keskustan uusiin taloihin muutetaan paljon Seinäjoen sisältä, mutta myös maakunnasta on hinkua keskustan palveluiden läheisyyteen.

Peab rakentaa yksilöllisiä taloja

Peabin edellinen monen kerrostalon kokonaisuus alkoi marraskuussa 2012 ja viimeinen valmistui keväällä 2019. Loput asunnot alueelta myytiin tänä vuonna.

– Peab on siinä mielessä kiva rakennuttaja, että voimme toteuttaa eri alueilla sinne parhaiten sopivia rakennuksia ja kokonaisuuksia. Paikallisten peabilaisten mielipiteitä ja markkinatuntemusta kuunnellaan eikä kaikkea määrätä muualta, Rajamäki pohdiskelee.

Kun vanhoja asuinalueita muutetaan ja kaavoitetaan uusiksi, rakennuttaja joutuu välillä ostamaan tonttinsa kaavariskillä.

– Silloin emme voi olla varmoja minkälaisia taloja ja kuinka paljon kerrosneliöitä saa rakentaa, Rajamäki selventää.

 Monesti myös tontin lopulliset kauppaehdot edellyttävät tiettyä rakennusoikeutta.

– Seinäjoella on loistava ja ymmärtäväinen kaavoittaja, Vaasassa asuva Rajamäki kehuu.

peab ilmanvaihto
Huoneistojen viilennyksellä sisäilman lämpötilaa saadaan pudotettua kuumina kesäpäivinä muutaman asteen ja se kuivattaa ilmaa merkittävästi, jolloin ilmanlaatu on parempi.

Asukastyytyväisyys elintärkeää

Kaksi wc-istuinta vai yksi. Se on lähes jokaisen uuden kerrostaloasuntoon muuttavan peruskysymys.

– Kuuntelemme asiakkaita herkällä korvalla, ja se on meille tärkeintä palautetta, Rajamäki toteaa.

Peabin asiakastyytyväisyyttä verrataan kilpailijoihin valtakunnallisesti EPSI-Rating tutkimuksella.
Peab myös kerää reaaliaikaisesti asiakaspalautteita projekteittain. Pohdimme ja työstämme asuntopohjia paikallisesti niin kauan että ne ovat asukkaille hyviä ja tasokkaita koteja arjessa elää, Rajamäki korostaa.

– Panostamme laatuun myös niin, että kohteidemme pitää olla viranomaistarkastettu kuukautta ennen kuin ne luovutetaan asiakkaille.

Rajamäki painottaa, että suunnittelussa huomioidaan tarkasti kuinka asukkaat kokevat asuntojen pohjaratkaisut.

– Panostamme laatuun myös niin, että kohteidemme pitää olla viranomaistarkastettu kuukautta ennen kuin se luovutetaan asiakkaille.

Peab käyttää ylimääräisen, viimeisen kuukauden siihen, että huolehditaan asiakkaiden ensimmäisen tarkastuksen mahdolliset korjaukset.

– Korjataan vielä toiset korjaukset, jos niitä on. Meillä asiakas pääsee oikeasti muuttamaan aivan valmiiseen asuntoon.

Peab ei optimoi rakennusaikojaan, eivätkä asukkaat muuta sisään samalla hetkellä kun rakennus vasta valmistuu.

peab
– Pyrimme jättämään mahdollisimman paljon verotuloja alueella paikallisia rakentajia ja alihankkijoita hyödyntämällä, Hannu Rajamäki kuvaa yhtiön arvoja.

Rakentaminen tasaantunut Seinäjoen keskustassa

Viisi vuotta sitten Seinäjoen alueella haettiin vuositasolla rakennuslupia 900-1000 kerrostaloasunnolle vuodessa. Siitä tahti on hidastunut ja hiljenee yhä.

– Viime vuonna lupia haettiin enää 200. Oikea taso lienee tällä hetkellä varmaan 200-300 huoneistoa vuodessa, Rajamäki ounastelee.

Kaiken uuden asuinrakentamisen perustana on alueen väestön kasvu.

– Näihin uusiin taloihin muutetaan paljon Seinäjoen sisältä, mutta myös maakunnasta on hinkua tänne keskustan palveluiden läheisyyteen, Rajamäki valottaa.

Parveke-elementtien asennus käynnissä.
peab laatu

EPSI Rating

  • Uudisasuntorakentamisen asiakastyytyväisyystutkimus on EPSI Ratingin ja Rakennusteollisuus RT:n yhdessä kehittämä ja EPSI Ratingin toteuttama. Se mittaa kuluttaja-asiakkaiden laatukokemusta kattavalla ja yhdenmukaisella tavalla.
  • Tutkimuksessa ovat mukana kaikki suurimmat (seitsemästä yritystä) asuntorakentajat, jotka tuottavat valtaosan Suomessa myytävistä vapaarahoitteisista omistusasunnoista.
  • Tutkimuksen kohderyhmä koostuu 891 Suomessa asuvasta vuonna 2019 asunnon ostaneista yksityishenkilöistä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2.3/5 - (6 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
asuminen asuntokauppa kerrostalo rakentaminen Seinäjoki

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset