Article image
01.04.2020
Koti ja asuminen

Poikkeusolot tuovat notkahduksen asuntokauppaan

Teksti: Harri Puhakainen
Grafiikka: Silja Eromäki Kuvat: Taru Valkama

Poikkeusolot tuovat asuntokauppaan notkahduksen, mutta asuntokaupan ammattilaiset uskovat kaupan toipuvan entiselleen kriisin loputtua.

Harkitsetko asunnon myyntiä? Tai ostoa, tai vaihtoa? Entä kiinnostaako loma-asunto, kesämökki tai sijoitusasunto? Pitääkö olla hullu lähteäkseen asuntokaupoille, kun maa on ensimmäistä kertaa sotien jälkeen poikkeustilassa?

Kaduilla ei montaa ihmistä näy. Lomautukset, irtisanomiset, konkurssit, valtion ja kuntien velkavuori sekä yhä ikääntyvän väestön aiheuttama huoltosuhteen taakka.

Siinä syitä olla ottamatta lainaa asuntoa varten.

Mitättömät korot, vakiintuneet asuntojen hinnat, vakaa talousalue, hyvä työllisyys, innovatiivinen yrityskanta ja yritteliäs maakunta. Siinä taas syitä uskaltaa uskoa elämään koronaviruksen jälkeenkin.

 Asuntokauppa ei ole hiljentynyt Vaasassa kokonaan, vaikka välittäjät eivät saa julkisia näyttöjä käytännössä pitääkään.

– Yksityisnäyttöjä hoidellaan sitten sitäkin enemmän, Kotijoukkueen toimitusjohtaja Roy Jakobsson kuvailee uutta kaupankäyntitapaa.

Jakobsson ei ole hirveän huolissaan koronakriisin vaikutuksista Vaasan talousalueen asuntokauppaan pitkällä aikajänteellä.

– Varmaan tässä pian tulee notkahdus joksikin aikaa. Vielä sitä ei ole tapahtunut. Asuntojen kysyntä pysyy aika vakiona. Se vain sitten siirtyy ja purkautuu sitten jossakin vaiheessa, kun tilanne normalisoituu.

Kiinteistömeklareiden yrittäjä Maarit Lähteenmäellä on samoja odotuksia, mutta tulevaisuuteen on vaikea nähdä.

– Olemme sopineet kauppoja viime viikolla, mutta on ostoja siirtynytkin.

Sekä Jakobsson että Lähteenmäki iloitsevat, että yhtään asuntoa ei ole otettu pois myynnistä koronan takia.

– Kukaan ei tiedä mitä on kuukauden tai kahden päästä, mutta vuoden päästä arvelen tilanteen palanneen ennalleen, Jakobsson pohtii.

Samaa arvelee Lähteenmäki, mutta tilanne saa luonnollisesti ihmiset varovaiseksi.

– Jos ihmisiä jää työttömäksi, se horjuttaa heidän uskoaan omaan talouteen tulevaisuudessa.

Sijoittajat jäävät odottamaan

Raha valuu tällä hetkellä kultaan sitä vauhtia, että myytävää arvometallia ei tahdo löytyä riittävästi.

Asuntosijoittaminen on tullut yhä useamman suomalaisen tavaksi hankkia tulevaisuuden eläketurvaa tai muuten toimia säästämisen sijaan ylimääräisten rahojen turvasatamana.

– Se on mahdollista, että sijoittajat himmaavat nyt. Kun heillä asunto ei tule asumisen tarpeeseen, sitä ei ole pakko nyt ostaa, Jakobsson tietää.

Lähteenmäki arvioi, että aina on ihmisiä, joiden on tavallaan pakko myydä asunto.

– He eivät voi kovin kauan odotella hintojen ja kysynnän palaamisesta ennalleen, vaikka pankit antavatkin korkoihin ja lyhennyksiin lykkäystä.

Lähteenmäki on keskustellut yrityksensä vuokran alentamisesta, joutunut lomauttamaan asuntosihteerin ja valokuvaaja on siirtynyt lyhyempään työaikaan.

– Mietityttää, että olisiko Ruotsin malli ollut Suomessa mahdollinen ja tutkimisen arvoinen.

Työhuoneen tarve konkretisoitui

Kun kaikki kynnelle kykenevät siirtyivät etätyöntekoon, kodin puutteet pysyvään työntekemiseen tulivat nopeasti esille.

Koronavirus voi tuoda tulleessaan työhuoneen tarpeen ja halun useammallekin perheelle.

– Monet aiemmin etätyötä vastustaneet ovat varmaan huomanneet etätyön hyvät puolet. Siinä mielessä uskon, että työnteko etänä tulee pysyvästi lisääntymään.

Pysyvä etätyö vaatii oman työtilansa. Se voi jatkossa näkyä isompien asuntojen lisääntyneenä kysyntänä.

Asuntojen myynti ei sen sijaan etänä onnistu.

– Asunnon myyminen videoesittelyllä sotisi hyvää kauppatapaa vastaan ja olisi myös vastoin lainsäädöksiä, Lähteenmäki sanoo.

Keskustan rakennusbuumi jatkuu

Wasa station, Ravilaakso, Tammipiha. Siinä lähitulevaisuuden alueita ja kohteita, joista alkaa uusia asuntoja tulemaan kaupan. Kaikki edellä mainitut ovat vielä suunnitteluvaiheessa. Varsinaisia rakennustöitä ei siis vielä ole aloitettu, mutta suurella todennäköisyydellä ne joskus näkevät päivänvalon.

– Tuskin keskustan rakentaminen tulevaisuudessakaan pysähtyy. Sijoittajat ostavat puolet asunnoista niin, että kohde aloitetaan. Talon loput huoneistot myydään sitten, kun ne kaupaksi käyvät Roy Jakobsson ennakoi keskustan tulevaa rakennuskantaa.

Vaasan keskustassa on tällä hetkellä myynnissä 187 uutta tai myöhemmin valmistuvaa kerrostaloasuntoa. Kerrostaloja on tänä ja ensi vuonna valmistumassa Vöyrinkaupungille, Pitkällekadulle, ja useampia kohteita Klemettilään.

Jakobsson uskoo, että Vaasan keskustassa tällä hetkellä paljon kaupan olevia kerrostaloasuntoja myydään ennemmin tai myöhemmin.

– Ei täällä keskustassa tule tulevaisuudessa olemaan tyhjiä asuntoja. Kaupungin laitamilla niitä voi olla, mutta siellä toki vuokratuotto on hyvä, jos asunto on jatkuvasti vuokrattuna.

Vuosina 2000–2015 Vaasassa valmistui keskimäärin 378 asuntoa vuodessa. Niistä 189 asuntoa oli asuinkerrostaloissa, joista valtaosa oli keskustassa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
asunnon myyminen asuntokauppa

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset