Article image
Adrian Evans on opiskellut puutarha-alaa monipuolisesti kotimaassaan Englannissa, jossa hänen näyttelypuutarhansa on saanut palkintoja muun muassa maailmankuulussa Chelsea Flower Show’ssa.
18.05.2019
Koti ja asuminen

Puutarhanhoitoa voi harrastaa myös omalla parvekkeella

Puutarhanhoito voisi auttaa saamaan lapset vaihteeksi pois ruutujen äärestä, pohtii puutarhuri Adrian Evans. Samalla autetaan ilmastonmuutoksesta ja maataloudesta kärsiviä hyönteisiä.

Puutarhuri Adrian Evans kehottaa ihmisiä käyttämään värejä niin istutuksissa, kalusteissa kuin tekstiileissäkin.

– Terassikalusteiden ja istutusruukkujen värivaihtoehdot ovat monipuoliset. Uudet tuulet puhaltavat puutarhanhoidossa muutenkin ja yhtenä syynä on ilmastonmuutos. Sen vaikutukset näkyvät myös puutarhojen suunnittelussa.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Evansin mukaan esimerkiksi hyönteiset ovat vähentyneet maailmasta huolestuttavasti.

– Niiden määrä on laskenut 50-50 prosenttia. Suurin syy siihen on maataloudessa käytetyt kemikaalit, mutta osasyynä on myös ilmaston lämpeneminen. Puutarhurit miettivät, miten hyönteiset saataisiin takaisin puutarhoihin.

Jotkut kasvit houkuttelevat niitä paremmin kuin toiset. Evans suosii kasveja, jotka kuuluvat luonnostaan alueen luontoon. Pitääkö tämä ottaa huomioon myös parvekeistutuksissa?

– Hyönteiset ovat tärkeitä myös siellä, joten kyllä. Parvekkeelle voi istuttaa ruukkuihin esimerkiksi perentoja ja pieniä puskia, kuten aroniaa.

– Myös yrtit, kuten salvia ja hyssop, houkuttelevat hyönteisiä, hän lisää.

Näin luot parvekkeestasi ihastuttavan

  • Tyhjennä parveke kaikesta roinasta. Ideointi on vaikeaa, jos tila on täynnä tavaraa.
  • Suunnittele runko- ja värimaailma. Kiinnitä huomiota myös ympäröivien talojen ja kasvuston väreihin. Valitse värejä, jotka istuvat ympäristöön.
  • Osta kasveja, jotka sopivat suunnitelman värimaailmaan ja tyyliin.
  • Sijoita joukkoon ns. katseenkiinnittäjä. Samaa kasvia voi toistaa parvekkeiden istutuksissa, mutta aseta väleihin esimerkiksi patsas tai pieni puu.
  • Hoida kasveja joka päivä, jotta parvekkeen ilme pysyy upeana koko kesän. Pyydä kasvien hoito-ohjeita.

Heinät tuovat kaunista liikettä istutuksiin

Värien lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää muotoihin ja liikkuvuuteen. Muun muassa lehtien ja heinien yhdisteleminen on Evansin mukaan huippumuodikasta.

– Niistä saadaan dramaattisia kokonaisuuksia. Erilaisia heiniä kannattaa ehdottomasti kokeilla parvekeistutuksissa, Evans vinkkaa.

Parvekkeelle ei kannata joka vuosi ostaa uusia kasveja, vaan sisällä talvehtineet viherkasvit voi nostaa kesällä ulos. Niiden ympärille voi luoda erilaisia värikkäitä teemoja.

– Se on nyt myös hyvin trendikästä. Lapsetkin voi saada innostumaan puutarhanhoidosta, kun he hoitavat talvella viherkasveja huoneessaan ja jatkavat niiden hoitoa kesällä parvekkeella tai terassilla.

Cosmos atrosanguineus eli suklaakosmos
Cosmos atrosanguineus eli suklaakosmos

Teknologia houkuttelee lapset puutarhaan

Evans sanoo miettineensä paljon, kuinka lapset saataisiin pois ruutujen äärestä, ja uskoo puutarhanhoidosta olevan siinä apua.

– Teknologiaa voi hyödyntää myös puutarhassa. On olemassa erilaisia applikaatioita, jotka kertovat esimerkiksi, jos kasvit tarvitsevat lisää vettä tai saavatko ne liikaa aurinkoa.

Hän vinkkaa vanhempia istuttamaan lastensa kanssa kasveja ruukkuihin tai viljelylaatikoihin, joihin asennetaan älykäs kastelusysteemi.

– Sen jälkeen lapset voivat missä ja koska vain katsoa, miten heidän kasvinsa voivat.

Viherseinän kuva
Viherseinä on näyttävä sisustuselementti.

Kuupuutarhat hohtavat taianomaisesti

Maailmalta rantautuu Suomeen monenlaisia trendejä ja yksi uusimmista teemoista on Adrian Evansin mukaan Moongardening eli kuupuutarhat, joihin istutetaan vain valkoisia kukkia. Päivällä puutarha on viileäntyylikäs, iltahämärässä puutarha muuttuu taianomaiseksi.
– Kesäiltoina puutarhaan tai parvekkeelle leviää ihana tuoksu, on rauhallista ja valkoiset kukat loistavat. Kuunvalossa kukat hohtavat hienosti.
Kuupuutarhojen hoito pohjaa vanhaan perinnetietoon, jonka mukaan puolikuun aikaan istutetut siemenet kasvavat paremmin kuin täyden kuun aikaan istutetut.
– Kuu vetää kasveja maasta samalla tavoin kuin se nostattaa aaltoja.
Pohjoiset olosuhteet ovat tulleet Evansille tutuksi, sillä hän on asunut ja työskennellyt Suomessa jo yli 15 vuotta.
– Puutarhanhoito on täällä aika erilaista kuin kotimaassani, joten minun oli opeteltava kaikki ikään kuin alusta. Paikallisilta puutarhureilta opin paljon, hän kiittelee.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
parveke puutarha

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset