Article image
-Jos rappuset ovat kestäneet 40 vuotta, niin on syytä olettaa että ne kestävät jatkossakin. Silloin entraaminen kannattaa aloittaa, sanoo TSiirilän Puutuotteen Toni Siirilä Alajärveltä. Näiden rintamamiestalon rappusten uusimisessa päädyttiin sinisiin askelmiin ja viimeistelyssä köyteen.
12.10.2019
Koti ja asuminen

Sisäportaiden kunnostamisessa pohjatyöt on tehtävä huolella

Teksti ja kuvat: Miianella Herrala

Sisäportaat saattavat muuttua ongelmaksi, jos ne alkavat narista, halkeavat tai ovat erimerkiksi koloja ja naarmuja täynnä. Remonttiin kannattaa lähteä arvioimalla huolellisesti portaiden kunto käytettävyyden kannalta.

Tavallisin sisäportaiden puulaji vanhemmissa taloissa on mänty, jonka ominaisuuksiin kuuluu voimakas kellertyminen vuosien saatossa.

Mänty on materiaalina hyvin työstettävää, mutta sen kääntöpuolena portaissa saattaa olla syviäkin kolhuja ja naarmuja. Erityisesti koiraperheissä kynsien raapaisut näkyvät portaikoissa.

Maalaus vaatii aikaa

Jos portaita ei halua kokonaan uusia, on mahdollisuutena niiden hiominen ja maalaus. Työhön voi ruveta itsekin ja ensimmäiseksi hankitaan hyvä hiomakone.

Jos portaat on paksusti maalattu, voi olla syytä aloittaa maalinpoisto lämpöpuhaltimen avulla. Pohjatöiden perusta on hionta ja siinä edetään järjestelmällisesti.

Hiontavaiheessa ei voi välttyä hienojakoiselta pölyltä. Jottei pölytä koko asuntoa, rakennusimuriin kytketty hiontakone helpottaa asiaa.

Mikäli portaissa on kovin syviä koloja, ennen viimeistä hiontaa ne kitataan. Hiontapaperin vaihtamisessa ei pihistellä, jotta työ etenee.

Jos yläkertaan on pakko päästä projektin aikana kulkemaan, voi askelmista käsitellä maalausvaiheessa joka toisen. Kuivamisen jälkeen vaihtaa rytmiä.

Tarrateippi lisää turvallisuutta

Alajärveläinen käsityöpuuseppä Toni Siirilä kehottaa aluksi arvioimaan portaiden kunnon käytettävyyden kannalta.

– Onko portaissa halkeamia tai ovatko ne suorastaan rikki. Jokaisen pitää arvioida mikä kelpaa itselle ja kuinka suureen remonttiin haluaa lähteä.

– Puu on elävä materiaali, se elää ja pinnat voivat alkaa hiertämään toisiaan eli narisemaan. Silloin on askelma purettava ja rakennettava uusiksi. Pelkkä maalaus ja kaiteiden uusiminen muuttavat ilmettä merkittävästi.

Tärkein vaihe remontissa on hiominen ja kolojen kittaus, mikäli niitä on. Jos tässä vaiheessa tympääntyy ja rupeaa oikomaan, on lopputulos jo vähän pilalla.

Kittauksen päälle ei riitä kuultokäsittely vaan sitten on maalattava. Tästäkään vaiheesta ei usein selviä yhdellä maalauskerroksella vaan kerroksia tarvitaan kaksi.

– Portaiden pintaan voi laittaa vaikka vinyyliä, mutta se on liukas ja silloin askelmaan kiinnitettävä tarrateippi on ehdoton.

kierreportaat

Avonaiset vai umpinaiset?

Avonaiset portaat luovat kevyemmän vaikutelman, mutta keräävät portaiden alle pölyä ja roskaa. Kierreportaatkin ovat kaunis ja toimiva vaihtoehto.

– Jos ilmettä haluaa päivittää, niin suoraviivaiset kaiteet ovat nykyajan vaihtoehto. Sorvattuja tolppia ei enää juuri laiteta, kertoo Siirilä.

Lemmikkiperheissä umpiportaat saattavat olla toimivampi ratkaisu ja helpommin siivottavat. Portaiden päivityksen yhteydessä voi myös vaihtaa kaiteita.

Lasikaiteet antavat valoa ja avaruutta ja niiden mittaamiseen ja asentamiseen kannattaa ottaa asiantuntija.

– Myös ledien laittaminen rappusiin tuo tunnelmaa, mutta kirkas valo paljastaa kaikki naarmut ja roskat.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
remontointi sisäportaat sisustaminen

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset