Article image
Maalahden kunnanjohtaja Jenny Malmsten ja Söderfjärdsbackenin uuden asuinalueen projektipäällikkö Jonas Nylund ovat ylpeitä uudesta omakotiasuinalueesta.
Kaupallinen yhteistyö

20.08.2021
Koti ja asuminen

Yllättävän lyhyt matka

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Jenna Koivisto

Maalahteen kaavoitetulta uudelta asuinalueelta pääsee yllättävän nopeasti töihin, kouluihin ja harrastuksiin.

Näkymä on upea. Söderfjärdsbackenin uuden asuinalueen parhaat tontit tarjoavat hulppean näkymän alas Söderfjärdenin peltoaukealle.

– Koko alue on sillä lailla hyvin liikenneyhteyksien päässä, että täältä pääsee suht nopeasti, niin Vaasan Vaskiluotoon nousevaan Wärtsilän uuteen toimipisteeseen, kuin Runsorin ja lentokentän läheisille työpaikoille. Myös suunnitteilla oleva akkutehdas on meitä lähellä, kunnanjohtaja Jenny Malmsten riemuitsee.

Koko alueelle on kaavoitettu yli 120 pientalotonttia, sekä kaksi tonttia kunnallisiin palveluihin. Tontti päiväkodille on siis jo olemassa. Ensin myyntiin on avattu 60 tonttia, mutta varausten lisääntyessä alueen alkupää avataan myös rakentamiselle.

– Monet tähän mennessä tontin varanneista ovat olleet lapsiperheitä. Meillä on Maalahdessa hyvä palvelutaso päiväkotien ja koulujen suhteen sekä suomen – että ruotsinkielisille lapsille.

Söderfjärdsbacken

Meillä on hyvä palvelutaso päiväkotien ja koulujen suhteen sekä suomen – että ruotsinkielisille lapsille.

Jenny Malmsten, kunnanjohtaja

Vireää harrastustoimintaa

Söderfjärdenistä on Maalahden keskustaan noin kolme ja puoli kilometriä ja Pixnen urheilualueelle viisi kilometriä. Pixnessä on monipuoliset mahdollisuudet liikuntaan.

– Pixne-hallissa voi harrastaa kaikkia sisäpalloilulajeja sekä yleisurheilun eri muotoja. Jäähallissa on riittävästi aikoja junioreille ja jalkapalloilijoille on nurmikenttiä.

Lisäksi kunnan liikuntatarjonnasta löytyy skeittipuisto, tekolumilatu, kuntorata sekä yhdeksän korin frisbeegolfväylä.

– Söderfjärdsbackenilla menee monipuolisesti erilaisia polkuja, metsäteitä ja vaellusreittejä, joita voi mennä niin kävellen, juosten, suksilla kuin pyörillä, Malmsten selventää.

Söderfjärdsbacken

  • Yli 120 pientalotonttia, joista ensin myyntiin on avattu 60 tonttia.
  • Tontit kooltaan noin 2000 m2.
  • Tonttien hinta 10–15€/m2.
  • Matkaa Vaasan Runsoriin, Vaskiluotoon ja akkutehdasalueelle 15 minuuttia sekä Vaasan keskustaan 20 minuuttia.

Söderfjärdsbacken – isot tontit ja joustavat rakennusmääräykset

Suurin osa Söderfjärdsbackenin tonteista on suuria, noin kahden tuhannen neliön kokoisia.

– Pyrimme joustamaan rakennusmääräyksissä niin, että uudet asukkaat saisivat rakentaa mieleisensä unelmatalon, Malmsten kertoo.

Maalahden kunta on kaavoittanut uusia alueita aina parin vuoden välein. Söderfjärdsbacken on kuitenkin kunnan suurin projekti, joka on ollut kunnallistekniikan kustannuksiltaan lähes kaksi miljoonaa. Lisäkuluja tulee vielä nyt rakenteilla olevasta pyörätiestä alueelta Maalahden keskustaan.

– Olemme saaneet varauksia myös pääkaupunkiseudulla asuvilta perheiltä, jotka suunnittelevat paluumuuttoa Pohjanmaalle.

Maiseman vuoksi odottelimme

Maalahdessa paritalossa vaimonsa kanssa asuva Ben Tuomela on ensimmäisten joukossa aloittanut talon rakentamisen uudelle asuinalueelle.

– Olimme yhdessä suunnitelleet omaa taloa jo jokusen vuoden ja odottelimme, että tämä alue kaavoitetaan tonteiksi, Tuomela kertoo Söderfjärdsbackeniin rakentamisen lähtökohdista.

Tuomela toimii yrityksessään rakennusalalla pääasiassa Maalahden läheisyydessä, mutta puolison työpaikka on ollut Vaasassa automatkan päässä.

– Halusimme ison tontin, maaseutumaista asumista ja erityisesti Söderfjärdin peltoaukeaman upean näkymän. Pellon väri vaihtelee jatkuvasti ja täältä ylhäältä sen näkee erityisen hyvin.

Pariskunta oli ajoissa liikkeellä tontin varausmielessä ja pääsi valitsemaan silloin vielä ilman autoteitä olleessa metsässä itselleen sopivan tontin.

– Täällä on kyllä paljon hyviä tontteja kaupan. Vaikka emme olisi saaneet omaamme, myös viereiset tontit olisivat olleet hyviä.

Tuomela suunnittelee työkseen muille rakennuksia, joten omakotitalon rakentamisurakkaan ryhtyminen ei tuntunut niin valtavalta ponnistukselta.

– On hassua, että suunnittelu oli niin vaikeaa, vaikka teen sitä päivittäin. Lopulta löysimme sopivan talon kahlattuamme varmaan 50 eri vaihtoehtoa läpi.

Tuomela kiittelee Maalahden kuntaa joustavuudessa oman talounelman toteuttamisessa.

– Tietyt säädökset on tietysti, mutta pystymme kyllä toteuttamaan juuri sellaisen talon kuin haluamme.

Muutto uuteen taloon häämöttää ensi kesänä.

– Päivää emme ole lyöneet lukkoon, mutta tavoitellaan ensi kesää.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.7/5 - (3 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset