Article image
Talonmiesviikot puhuttavat asukkaita. Pahimmassa tapauksessa se hankaloittaa naapurivälejä ja aiheuttaa turhaa mielipahaa.
26.03.2020
Koti ja asuminen

Talonmiesviikot puhuttavat rivitalojen asukkaita

Teksti: Tarja Ranto
Kuvat: I-Mediat OY:n arkisto

Monissa rivitaloyhtiöissä on talonmiesvuorot eli vuoroviikot, jolloin kunkin asunnon asukas hoitaa omalla vuoroviikollaan esimerkiksi yhteisten alueiden nurmikon leikkuut. Tämä ei aina suju ongelmitta.

Monissa rivitaloyhtiöissä on talonmiesvuorot eli vuoroviikot, jolloin kunkin asunnon asukas hoitaa omalla vuoroviikollaan yhteisten alueiden lumityöt ja nurmikon leikkuut. Joissain yhtiöissä myös lipunnostot ja -laskut ovat vuoroviikkolaisen vastuulla. Tämä harmittaa ja ärsyttää monia osakkaita, eivätkä kaikki osallistu niihin. Talonmiesviikko saattaa pelottaa pois myös potentiaalisen asunnon ostajan.

Taloyhtiöissä ei monestikaan tiedetä, että vastuu ulkotöiden hoidosta on yhtiöllä. Pihojen ja yhteisten alueiden lumi-, auraus- ja nurmikonleikkuusta aiheutuvat kustannukset kuuluvat aina taloyhtiön vastuulle.

Talonmiesviikot puhuttavat asukkaita. Pahimmassa tapauksessa se hankaloittaa naapurivälejä ja aiheuttaa turhaa mielipahaa. Talonmiesviikot saattavat vaikuttaa myös siihen, että monet eivät osta asuntoa rivitaloyhtiöstä, missä vuoroviikkojärjestely on käytössä. Onko niin, että vanhemmat ihmiset muuttaisivat rivitaloihin kerrostalojen sijaan, jos rivitaloyhtiöissä astuttaisiin tälle vuosikymmenelle ja ostettaisiin tuo palvelu ulkopuolelta?

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Pieni soittokierros muutamalle asukkaalle ja kiinteistönvälittäjälle selvitti, että asunnon ostajalle talonmiesviikot vaikuttavat hyvinkin merkittävästi asunnon ostopäätökseen. Elämisestä halutaan helppoa ja itoutumatonta myös rivitaloasumisessa.

Talkoohenki puuttuu

Lain mukaan ketään ei voi velvoittaa osallistumaan talkoolla tehtäviin vuoroviikkoihin, koska vastuu pihojen kunnosta on taloyhtiöllä, ei yksittäisillä asukkailla. Vuoroviikot aiheuttavatkin monesti turhaa kitkaa ja kyttäilyä asukkaiden välillä.

Asunto-osakeyhtiölain osakkaiden yhdenvertaisuus tulee huomioida myös, kun kustannuksia jaetaan. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että talonmiesviikkovuoroja tekeville ei voida antaa hyvitystä tehdystä talkoosta, jos taas osa asukkaista ei niihin osallistu. Päätökset tulee tehdä yhtiökokouksissa ja niihin tulee olla kaikkien hyväksyntä. Käytännössä vanhan ajan talkoohenki puuttuu taloyhtiöistä, koska elämisen tyyli ja yhteisöllisyys ovat muuttaneet muotoaan.

Olisiko aika siirtyä eteenpäin

Rivitaloyhtiöillä on alkanut uuden ajanlaskun aikakausi. Vanhentuva asukaskanta ei enää jaksa ja nuorempia pihatalkoot ja lumityöt eivät kiinnosta. Kiinteistöhoitoyhtiöillä ja vanhan ajan talonmiespalveluilla olisi nyt kysyntää ja selkeä markkinarako.

Pihatöiden ulkoistaminen toisi myös uusia asiakkaita rivitaloasuntojen asuntokauppaan. Niin asukkaiden, välittäjien kuin isännöitsijöidenkin näkemys on, että talonmiesviikko on historiaa, ja nyt olisi aika siirtyä rivitaloelämässä uudelle ajanjaksolle. Tämä tarkoittaa hoitovastikkeiden nousua, mutta toisaalta luo paremman yhteishengen ja tasapuolisen kohtelun asukkaille.

Miten isännöitsijät kokevat asian?

Haastattelimme kahta isännöitsijää ja kysyimme heiltä: 1. Kuinka paljon taloyhtiöiden talonmiesvuoroviikot puhuttavat asukkaita? 2. Väki vanhenee, miten vanheneminen vaikuttaa intoon tehdä talkootöitä? 3. Mikä avuksi?

Pirjo Kulmakorpi,
yksikönjohtaja, isännöitsijä
Realia Isännöinti Seinäjoki

1. Osa asukkaista on aktiivisia ja haluavat tehdä työt itse. Lähinnä siihen vaikuttavat kustannukset, miksi talkootöihin lähdetään. Asukkaat käytännössä sopivat keskenään, miten vuorot kiertävät ja mitä tehtäviä vuoroon kuuluu. Esimerkiksi hiekoituspäiväkirjojen pitäminen saattaa olla haasteellista ja vastuukysymykset vaikkapa kaatumistilanteissa eivät olekaan osakkaille selvät. Näitä ei aina riittävästi ajatella tai niistä ei ole asukkailla tietoa.

2. Varmasti vanheneminen vaikuttaa. Asia vaikuttaa ostopäätökseen kaiken ikäisillä, ei pelkästään vanhemmilla ihmisillä. Nykyisin tehdään paljon reissutyötä, on pieniä lapsia, eivätkä vanhemmat käytännössä pääse tekemään aamuneljältä lumitöitä. Asunnon ostaja varmistelee aina kiinteistönvälittäjältä tai isännöitsijältä, miten pihatyöt hoidetaan.

3. Olisi tärkeää, että taloyhtiöt kiinnittäisivät enenevässä määrin huomiota yhtiön pihan kunnossapitoon, näin muun muassa hiekoitus, lumityöt ja hälytysajoneuvojen käynnit hoituisivat joustavasti. Ulkopuolisen kiinteistönhoidon kustannus katetaan hoitovastikkeella. Kustannuksen tasoon vaikuttaa pitkälti kiinteistöhuoltopalvelun sisältö: millaisia töitä siihen sisällytetään sekä lisäksi piha-alueen koko.

Riikka Koli,
toimitusjohtaja, isännöitsijä
Pohjanmaan Kiinteistöpalvelut Oy

1. Talonmiesvuoroviikkoihin suhtaudutaan nykyisin heikosti ja niihin on hankala saada osallistumaan väkeä. Monesti tyssää siihen, kun asukas jättää talonmiesvuoronsa tekemättä. Jos taloyhtiössä on asuntoja vuokralla, vuokralaiset harvoin osallistuvat vuoroviikkoihin. Jos vuoroviikot saadaan pyörimään ja väki innokasta, silloin onnistuu. Paljon tähän myös vaikuttaa asukkaiden vaihtuminen, sanoisin, että tällainen talkootoiminta on yleisellä tasolla vähenemään päin.

2. Kyky tehdä raskaita ulkotöitä on haaste. Siksi talkootyöt ja kökät ovat vähentyneet. Vapaa-aika käytetään mielellään muihin asioihin. Näin on myös kevät- ym. kökkien kanssa, väkeä ei saada enää osallistumaan niihin.

3. Jos homma ei toimi, pihatyöt olisi järkevä ulkoistaa. Kokouksissa katsotaan kustannukset ja maksetaan mieluummin vähän enemmän vastiketta kuin että osallistuttaisiin talkoisiin. Ulkoistetuista töistä tulee olla aina selkeä sopimus urakoitsijan kanssa siitä, mitkä työt ja piha-alueet sopimukseen kuuluvat.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (16 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
piha-alueiden hoito rivitalo talkoo talonmies

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset