Article image
Tarja ja Pekka Mäkelän Fuengirolan parvekkeelta aukenee koko kaupunki ja meri siintää taustalla.
05.02.2020
Tapahtumat ja matkailu

Talvet Espanjassa jo 20 vuotta

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Jenna Koivisto ja Mäkelöiden arkisto

Tarja ja Pekka Mäkelä viettävät mukavia eläkepäiviä Espanjan aurinkorannikolla.

Tarja ja Pekka Mäkelän kuudennen kerroksen asunnon parvekkeelta avautuu mukava näkymä kerrostalojen välistä hyvin pilkottavaan harmaaseen mereen. Kovin toisenlaiselta näyttää Mäkelöiden Espanjan talviasunnon parvekkeen näköala. Meri on sininen ja auringon valo tunkeutuu ulos tabletilla näytettävistä kuvista. Niin kirkas on Fuengirolan talvikuvan ero Vaasan merimaisemaan verrattuna.

Mäkelät ovat jo kokeneita aurinkorannikon talvehtijoita. Talven viettoja lähes 30 vuoden takaa.

– Ostimme ensimmäisen asuntomme Benalmadenasta 1990-luvun alussa, Pekka laskeskelee aikaa taaksepäin.

Tarja ja Pekka Mäkelä
Tarja ja Pekka Mäkelä kehuvat kilpaa Fuengirolan harrrastusmahdollisuuksia.

Mäkelät olivat silloin vielä molemmat työelämässä ja olivat olleet vuokralla samalla paikkakunnalla aiempina talvina.

– Näimme myynti-ilmoituksen Helsingin Sanomissa ja innostuimme. Myyjä oli suomalainen. Kaupat teimme Helsingissä suurlähetystössä, Tarja muistelee.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

– Espanjassa asioitamme hoiti alussa hyvin suomea puhunut espanjalainen, joka hoiti mm. sähkösopimukset ym. viralliset paperit.

Mäkelät kävivät talvisin parin viikon pätkiä Espanjassa ja viihtyivät hyvin.

– Myimme sitten sen asunnon 2000-luvun alussa.

Golf ja ilta-aurinko

Espanjan golfkenttiä Mäkelät eivät aikoneet hylätä, mutta he halusivat asunnon, jonka parvekkeelle paistaa ilta-aurinko.

Myytyään Benalmadenan asuntonsa he siirtyivät kokeilemaan Fuengirolaa, mikä on maastoltaan tasaista ja suomalaisille on tarjolla tosi paljon tapahtumia ja aktiviteetteja.

– Vuokrasimme sitten monena vuotena sekä välittäjiltä että yksityisiltä asuntoja Fuengirolasta, Pekka toteaa.

Olemme käyneet kaksi kertaa vuodessa. Lähdemme kun karpalot on noukittu syksyllä. Olemme tulleet ennen joulua tai joulun jälkeen pois ja sitten keväällä uudestaan.

– Lopulta tykästyimme Los Pacosiin, jossa olemme olleet nyt noin seitsemän vuotta.

Ilta-aurinko paistaa parvekkeelle ja suoraan talon alapuolella oleva uima-allas on myös sopiva plussa asunnolle. Se on Mäkelöiden pojantyttären
Jasminin suosikkipaikka.

Suomella pärjää

Vilkas eläkeläispariskunta on pääasiassa lentänyt asunnolleen, mutta haaveissa on matkustaa ainakin vielä kerran autolla tai junalla.

– Automatka tulee kyllä varmaan kolme kertaa kalliimmaksi, mutta siinä näkee kivasti matkustaessa maisemia, Pekka pohtii.

Tarja ja Pekka Mäkelä viettävät talvet Fuengirolan maisemissa.

Suomessa pariskunnalla on oma kerrostalohuoneisto ja merenrantamökki, joten kesäksi he suuntaavat aina takaisin Pohjolaan.

Espanjan kieltä Mäkelät opiskelivat Vaasa-opistossa ja itsekseen jonkun verran heti aluksi. Nykyään Fuengirolassa pärjää suomen kielellä lähes täysin.

– Kun kävelemme asunnostamme alas rantaan noin kilometrin, niin joka puolella kuuluu suomea, Pekka kertoo.

Espanjassa voi ilmoittautua kaupungin asukkaaksi, vaikka olisi vuokralla. Siihen tarvitsee osoitteen. Espanjan asuntoon saa verovähennyksen, kun sen omistaa ja
kirjoittautuu kaupungin asukkaaksi. Suomen sosiaaliturva ei vielä siihen lopu. Huhtikuussa 2019 voimaantulleen lakimuutoksen myötä yli kuusi kuukautta ulkomailla
oleskelevan oikeus Kelan etuuksiin päättyy.

Vinkit espanjan asunnon hankintaan

Vinkit espanjan asunnon hankintaan

  1. Käy tutustumassa paikan päällä. Kannattaa käydä katselemassa ympäristöä ja aluetta, että varmasti saa käsityksen mitä on ostamassa. Suomalaisia välittäjiä on paljon ja he hoitavat suomeksi kaiken luotettavasti.
  2. Asunnnon paikka on äärimmäisen tärkeä. Sijainti harrastuksiin nähden, sijainti kaupunginosassa ja sijainti myös talossa. Mieti alueen liikenneyhteydet ja palvelut kuten kauppa, baari, ravintola.
  3. Selvitä talon asiat ja maksut. Ilmansuunnat ovat tärkeitä. Myös hyvistä naapureista voi olla paljon apua.
  4. Vastaat itse kaikista kuluista ja sähkö on kalliimpaa kuin Suomessa. Siksi mieti myös kuluja suhteessa asumisviihtyvyyteen. Rannan talojen kosteus ja varjoinen asunto kaipaavat enemmän lämmitystä. Miten aurinko paistaa asuntoosi.
  5. Mieti miten matkustat Suomesta. Miten haluat matkustaa? Salliiko terveytesi mennä lentämällä? Jos sinun pitää päästä nopeasti Suomeen, miten se onnistuu?

Asunnon kulut

Yhtiövastike
Yhtiövastike Espanjassa kattaa asuinyhteisöjen hallinnointikulut sekä kulut yhteisten alueiden ylläpidosta. Yhtiövastike määräytyy asunnon koon ja taloyhtiön hyödykkeiden mukaan eli mikäli urbanisaatiosta löytyy uima-allas, viheralueita tai hissi, on vastikekin suurempi.

Kiinteistövero
Kiinteistövero on kaupungin vuosittain perittävä vero, joka pohjautuu kiinteistön verotusarvoon ja asunnon sijaintiin. Espanjassa myös kerrostaloasunto katsotaan kiinteistöksi.

Jätemaksu
Myös jätemaksu Espanjassa määräytyy asunnon koon ja sijainnin mukaan sekä vaihtelee kaupungeittain. Asunnosta vuosittain maksettava vero Ei-residenttien (eli niiden jotka eivät ole virallisesti kirjoilla Espanjassa) tulee maksaa veroa asuinkiinteistöstään Espanjassa. Espanjassa vakituisesti asuvan ei tule maksaa tätä asunnostaan, mutta mikäli residentillä on kakkosasunto, tästä häntä tullaan verottamaan.

Pääomatulovero
Pääomatuloveroa maksetaan Espanjassa vuokratuloista. Ei-residenttien tulee myös maksaa pääomatuloveroa vuokratuloistaan ja ei-residenteille tämä on n. 25%.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2.5/5 - (2 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
eläkepäivät espanja matkailu

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset