Article image
Topin Auton myymälätilat koteloitiin omaksi osastokseen, kun sermien taakse rakentui huoltokorjaamotilat. Yrittäjä Kai Myllyaro on tyytyväinen, kun pitkään muhinut ajatus korjaamosta on nyt toteutunut.
Kaupallinen yhteistyö

03.09.2020
Autot ja liikenne

Topin Auton varaosamyynti täydentyi huolto- ja korjaamopalveluilla

Teksti ja kuvat: Hannele Norja

Varaosamyynnissä yrittäjä Kai Myllyarolta kysytään usein mistä löytää hankitulle osalle vaihtaja. Kotiruuvareitten vähentyessä korjaamo- ja huoltopalvelujen tarve on lisääntynyt. Nyt muutaman kuukauden avoinna ollut huoltokorjaamo Topin Auton varaosamyynnin ohessa on osoittautunut hyväksi ja tarpeelliseksi laajennukseksi.

Seinäjoen keskustan Jaakkolantiellä ahtaan tien pientareet ovat kuluneet. Varaosamyynnin porraspäähän pysäköidyt autot eivät kaupunkilaisten kulkua aikanaan tukkineet. Asuin- ja liikehuoneiston seitsemän huoneen varaosaliike Topin Auto palveli asiakkaita jouhevasti.

– Seitsemästä huoneesta neljä oli tuolloin täynnä pakoputkia. Niitä haettiin hiacelasteittain terminaalista joka aamu, yrittäjä Kai Myllyaro muistelee.

Vieläkin pakoputkia on liikkeessä satamäärin. Niillä samoilla telineillä kuin vuosikymmeniä sitten.

Topin Auto muutti keskustasta Rajatielle, mutta valikoima ja menekki pysyivät samana

Etelä-Pohjanmaan vanhin varaosaliike täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Vetovastuussa on nyt Topin Auton neljäs yrittäjä Kai Myllyaro. Hän aloitti liikkeessä harjoittelijana 1990-luvun lopulla. Yrittäjyys liikkeessä alkoi neljä vuotta sitten.

– Ehdin olla Toivo ”Topi” Rajaniemen mukana muutamassa inventaariossa, Myllyaro muistelee.

Alkuperäiseltä paikaltaan Puskantieltä Jaakkolantielle siirtynyt liike muutti kuusi vuotta sitten Hyllykallion Rajatielle.

– Valikoima ja menekki ovat pysyneet vakioina. Vaihtuvimpia tuotteita ovat edelleen jarru- ja alustanosat sekä suodattimet, Myllyaro toteaa.

Koko maakuntaa palvellut, ja edelleen palveleva, liike sai muutossa suuremmat ja asianmukaisemmat tilat. Samalla tarjoutui mahdollisuus laajentaa toimintaa huolto- ja korjaamopuolelle.

– Perusvarasto on meillä tietysti olemassa, mutta enää ei tarvitse kaikkea pitää omissa tiloissa. Toimitusajat ovat nykyään lyhyet, tilattu tavara tulee perille nopeasti.

Entisen omistajan periaate pitää yhä

Myllyaro muistaa harjoitteluvuosiltaan entisen omistajan ääneen lausutun periaatteen, ja noudattaa sitä uskollisesti nyt itsekin: kaikkia palvellaan sukupuoleen, ulkomuotoon tai mihinkään muuhunkaan katsomatta tasapuolisesti. Kaikki asiakkaat ovat samanarvoisia.

– Yleisesti ottaen asiakkaiden tieto on lisääntynyt, ja niin myös hintatietoisuus. Netistä on helppo hakea kaikkea tarvittavaa.

Nettiostojen hankaluuden on myös Myllyaro huomannut. Netistä tilatun väärän tai viallisen osan vaihtajia piipahtaa liikkeessä silloin tällöin.

– Niitä reklamointeja en valitettavasti pysty hoitamaan.

Topin Auto
Vuosikymmenien takainen hittituote ei ole loppunut, eikä välipäätäkään ole näkyvissä. Pakoputket varastoidaan samoille vanhoille Jaakkolantien telineille edelleen.

Rekisterien aakkoset

Asiakkaat ovat nykypäivänä valveutuneita ja perustietoja on haettu usein netistä jo ennen liikkeeseen tuloa.

– Menneinä vuosina asiakkaat soittelivat enemmän. Nyt yhteydenotot tulevat paljolti sähköpostilla, Myllyaro toteaa.

Rekisteriin perustuva varaosahaku on osin helpottanut asioidenhoitoa, mutta vanhaa ja paksua varaosakirjaa Myllyaro kaipaa hetkittäin edelleen.

– Rekisterihakuun verrattuna kirjasta löytyi tarkempaa tietoa. Samoin kirjan yhdeltä sivulta näki samalla silmäyksellä haetun varaosan vaihtoehdot nettihakua helpommin.

Myllyaro toteaa myös pohjalaisen aakkoston tulleen tutuksi rekisterihaun jälkeen.

– Ärrat, reet, äffät ja ässät taipuvat eri suissa moneen muotoon, hän naurahtaa.

Sen takia rekisteritunnuksen kuultuaan Myllyaro varmistaa asiakkaalta aina myös auton merkin – kaiken varalta.

Mekaanikko Pekka Koski on päässyt hyvään vauhtiin uusissa korjaamotiloissa.

Huoltokorjaamo täydentää varaosamyyntiä

Pari kuukautta sitten avattu Topin Auton huoltokorjaamo on osaavissa käsissä. Mekaanikko Pekka Koskelle on koulutuksen lisäksi kertynyt lähes ikänsä verran kokemusta alalta.

Korjaamon rakentaminen varaosaliikkeen yhteyteen sujui suuremmitta murheitta. Öljyneristyskaivot ja nosturit saatiin asennettua asianmukaisesti.

– Kriteerit oli helppo täyttää, Myllyaro toteaa.

– Myymälätilat koteloitiin muutoksessa omaan osastoonsa, joten korjaamolle jäi hyvin tilaa.

Ensituntuma huoltokorjaamosta on ollut sen verran erinomaista, että toiminta laajenee tulevaisuudessa.

– Korjaamotoiminnan aloittamista ei ole tarvinnut katua. Varaosamyynti ja korjaamotoiminta täydentävät hyvin toisiaan.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (31 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
autohuolto autokorjaamo korjaamo Yrittäjä yrittäjyys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset