Article image
Valtaosa Närpiön tuulivoimaloista ankkuroidaan kallioon 13 metallista punotulla köydellä (kuva). Tämän voimalan perustus on jouduttu tekemään perinteisesti betonimassalla.
Kaupallinen yhteistyö

24.10.2019
Työelämä ja yrittäjyys

Tuulisuuden lisääntyminen tuo kasvua myös tuulivoiman tuotantoon

Teksti: Harri Puhakainen Kuvat: Matti Hautalahti

Fortum rakentaa 90 miljoonalla eurolla ensimmäistä Suomen tuulivoimapuistoaan Närpiön Kalaxiin.

Energiateollisuuden heinäkuussa julkaistujen tilastojen mukaan tuulivoimaa tuotettiin viime vuonna samalla voimalakapasiteetilla 30 prosenttia enemmän kuin aiemmin. Suomen tuuliatlaksen mukaan lisääntynyt tuulisuus on tuonut tuon kasvun.

Myös valtion 51 prosenttisesti omistama energiayhtiö Fortum on lähtenyt tuulivoimatuotantoon mukaan. Yhtiö osti ruotsalaiselta VindIn Ab/Oy:n tuulivoimayritykseltä pari vuotta sitten Närpiön Kalaxiin kaavoitetun tuotantoalueen sekä viisi muuta tuulivoimahanketta Pohjanmaalta.

– Tuulivoimaloiden nopea tekninen kehitys on mahdollistanut sen, että voimaloilla pystytään tuottamaan aiempaa tehokkaammin energiaa. Koska tuulienergia on päästötöntä, sille on vahvasti kasvavaa kysyntää. Näistä syistä tuulivoiman tuotanto ei tarvitse tukia, Fortumin projektikehityspäällikkö Hans Vadbäck kertoo kiireisen rakennustyömaan keskellä.

Fortumilla on muita tuulivoimahankkeita rakenteilla myös Norjassa sekä jo tuotannossa olevia tuulivoimaloita Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä.

Parantunut tieverkosto

Kalaxiin nousee kaikkiaan 21 voimalaa, jotka tuottavat vuodessa sähköä 300 gigawattituntia. Alueen tuotanto käynnistyy ensi vuonna.

– Se vastaa noin 25 000 uuden omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta, Vadbäck kääntää energiamäärän kansankielelle.

Kalaxin alue on kaikkiaan 3000 hehtaaria ja yli 180 maaomistajalle maksetaan vuosittain vuokraa tuulivoiman tuotoista.

– Kaikkineen toimimme aktiivisesti yhdessä maanomistajien kanssa: tulevan tuulipuiston alueella saa liikkua vapaasti jokamiehen oikeuksia noudattaen, ja maanomistajat saavat kulkea metsämaillaan. Olemme saaneet paljon kiitosta siitä, että olemme parantaneet teitä alueella, jolloin metsänhoito talvisinkin helpottuu, Vadbäck kertoo.

Ei yhteiskunnan taloudellista tukea tuulisähkölle

Lappeenrannan teknillisen yliopiston syyskuussa 2017 julkistaman vertailun mukaan maalle rakennetusta tuulivoimasta on tullut edullisin tapa tuottaa sähköä Suomessa.

– Kun Fortum teki päätöstä voimalan tuottajasta, selvitettiin niiden päivittäistä käyttöaikaa vuoden aikana. Käytännössä voimalat tuottavat sähköä 360 vuorokautta vuodessa, vaikka huolto- ja korjaustyöt lasketaan mukaan, Vadbäck kuvaa.

Tuulivoima on nyt kovassa huudossa erityisesti ekologisuutensa vuoksi joka puolella Suomea.

– Tuotantokustannukset ovat laskeneet niin voimakkaasti, että nyt on rakenteilla todella paljon tuulivoimaa ilman taloudellista tukea, Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen kertoi YLElle.

Neste ostaa sähkön

Neste ostaa 70 prosenttia Kalaxin tuotannosta 12 vuoden sähkönmyyntisopimuksella.

– Meillä on Nesteen kanssa visio hiilineutraalista yhteiskunnasta sekä tulevaisuuden energiajärjestelmästä, joka perustuu päästöttömiin energiamuotoihin, Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoi tiedotteessa.

Vastaavalla tavalla Google ilmoitti vuonna 2018 ostavansa kolmen Pohjanmaalle rakennettavan puiston koko tuotannon 10 vuodeksi.

Suomessa on nyt lähes 700 tuulivoimalaa ja rakenteilla on tuulivoimayhdistyksen mukaan 366 uutta voimalaa.

Pieni lisätuuli moninkertaistaa tuoton

Tuulivoimaloiden kehittynyt tekniikkaa saa ne hakemaan optimaalisen tuoton sen hetkisistä tuuliolosuhteista.

– Kun tuulennopeus tuplaantuu, niin energiateho kasvaa 8-kertaiseksi, Fortumin projektikehityspäällikkö Hans Vadbäck laskee.

Yhtä lailla maanmuodot ja voimala-alueen korkeus meren pinnasta vaikuttavat merkittävästi tuulipuiston tuotantoennusteisiin. Pohjanmaan olosuhteet ovat kaikkineen tuulivoimalle hyvät.

– Jos on liian kova tuuli, voimala kääntää lapojaan ja hidastaa niiden liikettä, ettei se rasitu liikaa, Vadbäck selventää.

Voimalan iäksi lasketaan 25 vuotta ja maa-alueet on vuokrattu tyypillisesti 30 vuodeksi optiolla, joka mahdollistaa sopimuksen jatkamisen tarvittaessa.

– Sillä kenen tontille itse voimala tulee, ei ole maasta saatavan vuokran kannalta ratkaisevaa merkitystä. Vuokratuotto jaetaan voimaloiden sisälle jäävien tyypillisesti metsätalousmaata olevien kiinteistöjen kesken ja alueen läheisyydessä olevat kiinteistöt saavat tietysti myös osansa.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Fortumin kanssa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
energia tuulivoima yrittäjyys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset