Article image
Pyhännän Piiparinmäen tuulivoimapuistossa Ilmattaren rakennustyöt ovat käynnissä ja kaikki 41 voimalaa ovat valmiita 2021. Piiparinmäellä yhden lavan pituus on 75 metriä ja se nostetaan 155 metrin korkeuteen. Kuva syyskuulta 2020.
Kaupallinen yhteistyö

28.10.2020
Työelämä ja yrittäjyys

Tuulivoimalat tuovat työtä

Teksti: Hannele Norja
Kuvat: Ilmatar

Tuulivoima tuo Alajärvelle yli 200 miljoonan euron investoinnit, joissa paikalliset yritykset ovat avainasemassa. Tuulivoimapuiston rakentaminen alkaa arviolta vuonna 2021 ja kestää kaksi vuotta.

Tuulivoimaloiden rakentaminen alkaa Ilmattaren arvion mukaan ensi vuonna Alajärven Möksyn ja Louhukankaan alueelle. Yritys on suunnitellut tuulivoimapuistoa vuodesta 2013 ja vastaa rakentamisen jälkeenkin voimaloiden operoinnista puiston koko 30-vuotisen elinkaaren loppuun asti.

– Me olemme siis tulleet Alajärvelle jäädäksemme, toimitusjohtaja Juha Sarsama Ilmattarelta toteaa.

– Pidämme huolta voimaloistamme niiden purkamiseen ja alueen ennallistamiseen asti.

Alajärven rakennustyömaalla on kiireisimmillään jopa toista sataa henkeä töissä. Sarsama povaa kiireisiä vuosia puunkorjuuta, murskausta, betonointia, kalustovuokrausta, sähköasennuksia, sekä majoitus- ja ruokalapalveluita tarjoaville paikallisille yrityksille.

– Paikallista työvoimaa voimaloiden rakentaminen vaatii erityisesti maansiirrossa ja perustuksissa. Pelkkien perustusten valuhiekan volyymi on yli 50 000 tonnia, Sarsama ynnää.

– Myös komponenttien nostossa käytetyt nosturiyritykset ovat usein kotimaisia.

Ilmattaren vastuulliseen toimintatapaan kuluu tiivis yhteistyö paikallisten kumppaneiden kanssa.  Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy järjestää 18.11.2020 Alajärven kaupungin hankintavuoropuhelutilaisuuden, johon Ilmatar tulee osallistumaan etätoteutuksella mahdollistaakseen paikallisten yritysten hyvät valmiudet päästä urakoihin kiinni.

Tilaisuudessa kerrotaan tuulipuiston rakentamisesta ja yrittäjillä on mahdollisuus esittää kysymyksiä muun muassa urakoiden aikatauluista ja laajuuksista. Ilmatar tiedottaa yrittäjätilaisuudesta tarkemmmin pian.

Tuulivoimayhdistys on laskenut, että noin 60 prosenttia tuulivoimapuiston elinkaaren rahavirroista jää Suomeen.

Sarsama arvelee kaikkien urakoiden osalta kotimaisen työn osuuden olevan noin 30 prosenttia, vaikka tuulivoimalatoimitus muodostaakin suurimman osan investoinnista.

Pitkiä kuljetuksia, raskaita nostoja

Voimaloiden pystytykseen tarvittavat suuret ja viimeisintä teknologiaa edustavat nosturit kootaan paikan päällä toisilla, pienemmillä nostureilla.

– Kuljetettavat komponentit ovat suuria. Kantatiellä ei tule olemaan liikennemerkkien siirtoja suurempia vaikeuksia. Metsätalousmaalla teitä levennetään ja parannetaan, Sarsama toteaa.

Hän kiittelee maanomistajien positiivista suhtautumista ja malttia pitkän projektin aikana.

– Alueen tiet kunnostetaan ja Ilmatar vastaa niistä elinkaaren yli.

Tyypillisesti korkeat nostot pyritään ajoittamaan kesäaikaan.

– Talven korkeammat tuulet vaikeuttavat raskaita nostoja, Sarsama tiivistää.

Tuulivoimapuistojen arvioidaan tuottavan vähintään 500 GWh/vuosi eli noin viisi kertaa koko Alajärven vuotuinen kulutus tai noin 0,6 prosenttia koko Suomen sähkönkulutuksesta.

Kotimaista tuulta

Ilmatar poikkeaa muista energiayhtiöstä sillä, että se tuottaa ja myy sekä yrityksille että kuluttajille ainoastaan suomalaista tuulisähköä. Fossiilista energiaa ei yhtiön tuotanto- tai myyntilistoilta löydy. Kaikki yhtiön tuulivoimalat sijaitsevat Suomessa ja kaikki toiminnot hoituvat kotimaisin voimin. Ilmatar työllistää tänään 30 ammattilaista Helsingissä ja Oulussa.

Parhaillaan Ilmatar rakentaa muun muassa valmistuessaan Suomen suurinta tuulivoimapuistoa Piiparinmäkeen, Pyhännän ja Kajaanin rajalle.

– Haluamme olla eturintamassa lisäämässä hiilivapaata energiantuotantoa Suomeen, Sarsama sanoo.

Ilmatar on perustettu 2011 ja vakiinnuttanut asemansa suomalaisen tuulivoiman eturivissä. Kokemusta on kertynyt neljän tuulivoimapuiston rakentamisesta ja operoinnista.

– Olemme iloisia, että tuulivoima on kehittynyt niin, että tämän kokoluokan panostuksia kotimaiseen uusiutuvaan energiaan voidaan tehdä ilman valtion tukia, markkinaehtoisesti, Sarsama tiivistää.

Alajärven Möksyn ja Louhukankaan tuulivoimalat:

  • lainvoimaisia tuulivoimalan rakennuslupapaikkoja: 39 kpl
  • sijainti: 16 km Alajärven keskustasta itään
  • investoinnin koko: yli 200 M€
  • kokonaisteho: yhteensä n. 200 MW
  • suunniteltu käyttöikä: vähintään 30 vuotta
  • tuulivoimalavan pyyhkäisykorkeus (eli lavan kärjen suurin etäisyys maanpinnasta): 220 m
  • maanrakennukseen kalliomursketta ja moreenia: noin 800 000 t
  • betonia perustuksiin: yli 2 000 kuormaa
  • valuhiekkaa perustuksiin: yli 50 000 t
  • erikoiskuljetuksia (raskaat ja pitkät kappaleet):yli 500 kpl
  • raskaita nostoja (15-100 t/kpl) yli 500 nostoa

Alajärven kaupungin hankintavuoropuhelu 18.11.2020

Ilmatar osallistuu Alajärven kaupungin hankintavuoropuheluun keskiviikkona 18. marraskuuta. Tilaisuudessa on mahdollisuus verkostoitua sekä kuulla Ilmattaren rakentamisen hankinnoista tarkemmin. Linkki tilaisuuden ohjelmaan ja ilmoittautumiseen tulee Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n internetsivuille www.jpyp.fi/tapahtumat.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.9/5 - (11 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
tuulivoima tuulivoimala tuulivoimapuisto uusiutuvaenergia

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset