Article image
Asuntojen isännöintiä, välitystä ja markkinointia hoitavan BC Consulting Oy:n toimitusjohtaja Marianna Ala kertoo Vaasan asumisoikeusasuntojen perusvärityksen olevan ajanhenkisesti vaalea.
Kaupallinen yhteistyö

19.05.2022
Koti ja asuminen

Riskitön vaihtoehto vuokra- ja omistusasumisen väliltä

Teksti ja kuvat: Hanna Hattar

Saunallinen, kompakti ja esteetön yksiö, jossa värit ovat ajan hengen mukaiset. Sijainti lähellä Vaasan keskustaa ja rauhallinen pihapiiri. Näillä sanoilla toimitusjohtaja Marianna Ala kuvailee yhtä Oy Vaasan Asumisoikeuden vapaana olevista asunnoista. Vaikka yhtiö on toiminut jo pitkään Vaasassa, on asumisoikeusasunto asumismuotona edelleen monelle uusi käsite.

Vaasassa on 241 asuntoa, jotka omistaa Oy Vaasan Asumisoikeus. Taloja sijaitsee eri puolilla Vaasaa, kuten keskustassa, Kotirannalla ja Gerbyyssä. Asunnot on suunniteltu eri elämänvaiheita ajatellen, joten vaihtoehtoja löytyy niin perheasunnoiksi kuin hissillisiksi ikäihmisten asunnoiksi. Monessa talossa asunnot ovat varattuja, mutta vapaitakin löytyy, kuten Vaasan keskustassa Tiilitehtaankadulla sijaitsevassa talossa.

Asukas saa ikuisen käyttöoikeuden asumiseen ja huolehtii asunnosta ja sen ympäristöstä kuin omastaan.

Asumisoikeusasumisessa asukas sijoittaa asuntoon 15 prosenttia talon rakennuskustannuksista. Asunnon koosta ja sijainnista riippuen se tarkoittaa noin 10 000–25 000 euroa. Summan jälkeen asukas saa ikuisen käyttöoikeuden asumiseen ja huolehtii asunnosta ja sen ympäristöstä kuin omastaan. Kertasijoituksen jälkeen asukas maksaa asunnosta kuukausittain käyttövastiketta.

– Vaasassa se on noin 10–15 prosenttia keskimääräistä vuokratasoa edullisempi. Meilläpäin moni ei tunne tätä asumismuotoa. Monelle onkin yllätys, kun he kuulevat asumisoikeusasunnon riskittömyydestä, asumisen joustavuudesta ja asumisen kerryttämistä säästöistä. Asukas saa asuntoon sijoittamansa rahat takaisin, sillä poismuuttaessa yhtiö lunastaa aina asunnon. Takaisin maksettava kertasumma on korjattu myös rakennuskustannusindeksillä, mikä tarkoittaa korkeampaa summaa kuin asumisoikeutta ostaessa, Marianna Ala kertoo.

Asumisoikeusasunto toimii hyvänä säästömuotona esimerkiksi ensiasuntoa hankkivalle. Myös ikäihmisille asumismuoto on turvallinen, sillä omistusasumisen kaltaiseen asumiseen pääsee kohtuullisella summalla. Ikäihmisten tarpeet on pyritty huomiomaan myös asuntojen ratkaisuissa.

Vaasassa vapaina olevat asumisoikeusasunnot ovat nähtävillä etuovi.com -sivulla. Yhteyttä kannattaa ottaa myös itse yhtiöön, jos asumisoikeusasuminen kiinnostaa.

asumisoikeus

Mitä tarkoittaa asumisoikeusasunto?

Asumisoikeusasunto sijoittuu asumismuotona vuokra- ja omistusasumisen väliin. Siinä asukas omistaa asumisoikeuden talon rakennuttajayhtiön omistamaan asuntoon.

Asukas maksaa sisään muuttaessaan yhtiölle kertaluontoisen asumisoikeusmaksun, ja kuukausittain käyttövastiketta. Muuttaessaan pois asukas saa takaisin maksamansa asumisoikeusmaksun, joka on korjattu rakennuskustannusindeksin mukaan. Asukas ei voi lunastaa asuntoa omakseen. Asumisoikeus perustuu lakiin, joka astui Suomessa voimaan vuonna 1990. Ensimmäiset asumisoikeustalot valmistuivat Suomessa vuonna 1991.

Vaasan Asumisoikeus

Oy Vaasan Asumisoikeus

• Vaasan kaupungin omistama yhtiö
• Omistaa 241 asumisoikeusasuntoa eri puolilla Vaasaa
• Rakentanut ja hallinnoinut asumisoikeusasuntoja Vaasassa vuodesta 1992 lähtien
• Ensimmäiset asumisoikeustalot valmistuivat Vaasaan 1996
• Yhtiön isännöinnin, välityksen ja markkinoinnin hoitaa Oy BC Consulting Ab, toimitusjohtajana Marianna Ala

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.4/5 - (7 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
asuminen asumisoikeusasunto vaasa

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset