Article image
Muovipallot mullistivat suomalaisen joulukuusen koristelun, kun Pohjoismaiden suurin kuusenkoristeiden valmistaja, suomalainen K.A. Weiste toi ne markkinoille vuonna 1959.
14.12.2019
Tapahtumat ja matkailu

Valkoinen joulu, musta joulukuusi

Teksti ja grafiikka: Hannele Norja Kuva: Pixaday

Joulukuusi on klassikko monessa joulukodissa. Sen historiaan kätkeytyy monta mielenkiintoista vaihetta, kuten Martti Lutherin synninpäästö kuuselle.

Aito, muovinen, valkoinen, pinkki, musta…. rakkaalla joulukuusella on monta muotoa.
Ensimmäiset luotettavat tiedot joulukuusen käytöstä juhlistamassa Jeesuksen syntymää ovat 1500-1600-lukujen vaihteesta Saksasta. Varhaisempiakin havaintoja on mm. Tallinnasta vuodelta 1441.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Joulukuusen alkuperästä on monia eri tarinoita. Mutta, niin joulukuusella kuin sen edeltäjilläkin, vihreillä havuilla ja oksilla, haluttiin tuoda valoa vuoden pimeimpään aikaan.

Joulukuusitradition aloittivat katolisesta kirkosta eronneet protestantit. Kuusesta tuli protestanttien vastine jouluseimelle.

Topeliuksen idylli

Joulukuusi tuli Suomeen 1800-luvun alussa Saksan ja Ruotsin kautta. Kaupungeista Turku ja Viipuri olivat ensimmäisinä pystyttämässä joulukuusta. Kaupunkien vauraat perheet seurasivat tapaa. Paroni von Klinckowströmin perheessä Helsingissä vuonna 1829 pystytettiin Suomen ensimmäinen tunnettu kotijoulukuusi.
Tavallisissa perheissä kuusi yleistyi vasta 1900-luvun alussa, ja silloinkin kovin vaivalloisesti. Joulukuusta pidettiin aluksi synnin ja maallistumisen merkkinä. Myös metsävarojen tuhlaamiseen vedottiin.

Joulukuusen maine alkoi hiljalleen parantua, vasta kun kristinusko alkoi suosia kuusen käyttöä. Oksilla alkoi riippua kristilliset symbolit. Koristeina käytettiin enkeleitä, tähtiä, palloja kuvaamaan paratiisin omenoita sekä kynttilöitä.

Kansakoululaiset muistavat olkikoristeiden lisäksi kuuseen ripustetut piparkakut, omenat tai karamellit. Erityisesti köyhien perheiden lapset pääsivät nauttimaan niistä joulujuhlan jälkeen.

Lopullisen synninpäästön joulukuuselle antoi vuonna 1845 julkaistu kuva Martti Lutherista ja hänen perheestään joulukuusen ympärillä.Suomessa joulukuusen hyväksymistä edesauttoi Topelius. Hän kertoi tarinoita jouluisesta perheidyllistä joulukuusineen. Topeliuksen mielikuvaa jatkoi kansakoulunopettajien seminaari Jyväskylässä vuonna 1863. Heille opetettiin oikeaoppisen joulukuusen malli. Tieto alkoi levitä kansakouluissa ympäri Suomen. Nykyään kuusi juhlistaa joulua joka mantereella.

Mullistavat muovipallot

Suomessa ryhdyttiin 1990-luvulla kasvattamaan joulukuusia. Samoihin aikoihin alkoi myös kuusien maahantuonti.

Muovipallot mullistivat suomalaisen joulukuusen koristelun. Pohjoismaiden suurin kuusenkoristeiden valmistaja, suomalainen K.A. Weiste toi ne markkinoille vuonna 1959. Sen jälkeen koristeet lisääntyivät ja monipuolistuivat. Jouluna 2017 kuusen koristeiden trendiväri oli ruskea.

Trendielämää alkoi elää myös itse joulukuusi. Aito kuusi sai kilpailijakseen muovikuusen. Sittemmin vihreä muovikuusi sai rinnalleen kultaiset, valkoiset kuin pinkitkin muoviversiot. Musta kuusi on tullut Suomen markkinoille viimeisimpänä.

Viime vuodesta poiketen, isojen kivijalkakauppaketjujen valikoimista mustaa kuusta ei tänä vuonna kuitenkaan löydy. Esimerkiksi Clas Ohlsonin kivijalkakaupat ympäri Suomen myivät viime vuonna myymälää kohden 2-13 kappaletta mustaa joulukuusta.

Kokonaisuudessaan muovikuusten myynti on viime vuosina huomattavasti lisääntynyt. Värien lisäksi myös niiden laatuvalikoima on parantunut. Muovikuusi saattaa nykyään olla joko aidosti muovin tai ihan aidon luonnonkuusen näköinen.

Ja vaikka värivalikoima on laajentunut mustaan ja pinkkiin asti, suosituin on edelleen se tuttu vihreä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Joulu joulukuusi

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset