Article image
Vanhan maalaistalon valaistuksessa on käytetty mielikuvitusta. Kaksi jättikoria suurentaa valaisimien kokoa ja vanha pesusoikkokin muuntui kuistin valaisimeksi. Kattorosetti korjaa kätevästi yhden ainoan valopisteen kahdeksi.
09.11.2021
Blogi / Koti ja asuminen

Viisi pointtia kodin valaistuksen suunnitteluun

2.2/5 - (5 votes)

Vinkki 1.

Hyvän valaistuksen luomiseksi pitää olla ajoissa asialla, ennen kuin väliseinät tai katot on levytetty. Oikeiden sijoitusten saavuttamiseksi kannattaa miettiä myös kalusteiden paikat jotta valopisteet napsahtavat oikeaan kohteeseen. Virheiden korjaaminen on lähes mahdotonta mutta ei mahdottomuus!  Vanhoissa kohteissa näitä voi muokata uusiksi mahdollisuuksiksi erilaisin keinoin. Yhden vääränpaikan valopisteen voi jakaa erinomaisesti kahdeksi rakentamalla pelkistetty kattorosetti jonka alla johdot voi jakaa kahteen eri pisteeseen…tämä on ollut käytössä monta kertaa kun piuhat ovat olleet väärässä paikassa!

Vinkki 2.

Kotisi arkkitehtuuri, ympäristö ja tilassa olevat kalusteet antavat raamit valaistuksen tyylin toteuttamiseen. Ongelma jota on erittäin vaikea ratkaista koska sisustustyylien laaja-alaisuus ei mahdu yhden eikä kahden valaisinliikkeen seinien sisään. Valaisinten tyylillä voi ja tulee myös leikitellä valitsemalla täysin vastakkaista; ikivanhaan hirsitaloon muutama yksittäinen todella moderni valaisin tuo särmää!

Vinkki 3.

Miellyttävimmän valaistuksen saat kun tilassa on useampi kuin yksi valopiste, valopisteitä on eri horisontaalisissa tasoissa ja valolähteissä on eroja.  Esimerkkinä paljon käytettyihin tiloihin; katon ja seinän liitoskohdassa yhdellä seinällä upotettu led-nauha joka antaa tasaista miellyttävää valoa ilman että näet itse valon lähdettä, toisena valopisteenä roikkuva valaisin (tilan koosta riippuen 1-2), kolmantena jalkalamppu tai seinävalaisin, mahdollisesti kohdevalolla mikäli tarvitset valoa lukemiseen tai käsitöiden tekemiseen. Neljäntenä 1-2 pöytävalaisinta. Pienemmissä ja vähän käytetyissä tiloissa vähennä listaa 2-3 kohtaan. Moni-ilmeinen valaistus on puoli sisustusta, ja voit valita nappia painamalla erilaisia tunnelmia!

Vinkki 4.

Kattopinta jää usein varsin laajaksi yksittäiseksi elementiksi joten valaisinten koon tulee suhteuttaa tilaan. Useimmat riippuvalaisimet ovat niin pieniä että ne sopivat tiloihin parhaiten sarjoina kuin yksittäin. Isokokoisen hyvin valaisevan valaisimen löytyminen onkin joskus lähes mahdoton tehtävä. Suuria kyllä löytyy mutta ne on varustettu yleensä vain yhdellä ainokaisella valolähteellä joka useasti tillittää suoraan silmään! Tarpeeksi suuren valaisimen puuttuessa mittaa voi kasvattaa ylimääräisellä elementillä. Uuden hirsitalon hulppeaan tilan valaisimet yhdistettiin peruspallovalaisimesta ja suurista koreista. Tehokas lamppu ei häikäise silmää ja tilaan tuli samalla kaksi näyttävää taideteosta!

Vinkki 5.

Mikäli kuitenkin käy niin että jäät nuolemaan näppejäsi valaisinhankinnoissasi niin voit aina tehdä tai tuunata sen itse sähkömiehen avustuksella. Persoonallisimmat valaisimet pohjalaistaloon syntyivät heinäseipäistä, taikinatiinusta, häkilästä ja jauhokauhoista. Kuistin valaisimena toimii vanha pesusoikko joka toivottaa tervetulleeksi asujiensa näköiseen kotiin!

Armi Ahovaara,
bloggaaja

Kirjoittaja on AMK-muotoilija ja sisustaja-visionääri.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2.2/5 - (5 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
armi ahovaara blogit lamput sisustussuunnittelu valaisimet

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset