Article image
Kirjoittaja on ekstrovertti kotihiiri, joka mieluiten lukee, leipoo tai lepää, ja jonka mielestä taulut, soittimet ja vanhat huonekalut tekevät kodin.
19.03.2021
Blogi / Koti ja asuminen

Taidetta kotiin

4/5 - (4 votes)

Ei ole enää itsestään selvää, että ihmisillä olisi kotonaan taidetta. Ehkä ajatellaan, että taide on kallista. On helpompaa ripustaa seinälleen printtijuliste.

Suomalaisen taiteen kultakauden huippunimien teokset saattavatkin olla hinnoiltaan aika suolaisia, mutta arvoteosten ja printtijulisteiden väliin mahtuu paljon taidetta, jolla saa kotiinsa uniikkia tunnelmaa, mutta jota ostaakseen ei tarvitse olla miljonääri.

Oman taidekokoelman kerääminen kannattaa aloittaa maltillisesti. Jos on aivan aloittelija, kannattaa ensiksi kirkastaa itselleen muutama ajatus. Ensinnäkin, taiteen ostamiseen ei tarvita minkäänlaista tutkintoa, vaan sitä saavat ostaa kaikenlaiset ihmiset. Kukaan ei tule kysymään, kuinka hyvin tunnet taiteen historian, eikä sinun tarvitse välttämättä edes tietää mitä tyyliä hankkimasi teos edustaa.

Taideteoksista saa myös olla mitä mieltä itse haluaa. Kannattaa vetää syvään henkeä, katsoa teosta, ja miettiä rauhassa pitääkö siitä. Kaikenlaiset ajatukset ovat sallittuja.

On hyvä idea tutustua paikallisten taiteilijaseurojen tarjontaan, sillä heidän näyttelyistään, myyjäisistään, taidelainaamoistaan sekä sosiaalisen median sivuiltaan voi tehdä hyviä löytöjä. Pieniä gallerioita kannattaa myös kiertää, tietenkin rajoitukset huomioiden. Pieniin gallerioihin ei yleensä ole sisäänpääsymaksua, vaan teoksia voi mennä ihailemaan ilmaiseksi. Tässä kohtaa kannattaa taas muistaa, että taidenäyttelyyn mennäkseen ei tarvitse tietää taiteesta mitään. Oma uteliaisuus riittää.

Hyvin pienellä budjetilla keräilevän kannattaa aloittaa taidegrafiikasta. Vedoksia tehdään useimmiten monta samanlaista, mutta ne ovat silti oikean taiteilijan tekemiä, ja sillä tavalla uniikkeja. Myös pienikokoisia veistoksia ja maalauksia voi löytää edullisesti.

Ei kuitenkaan kannata säikähtää, vaikka jokin isompi, vähän hintavampi teos vie sydämen. Jos ostaa paikalliselta taiteilijalta, osamaksulla maksaminen on usein mahdollista. Yksi hyvä vinkki on myös ostaa nuorelta, uraansa aloittelevalta taiteilijalta. Nuorilla hinnat eivät taatusti ole tähtitieteellisiä, ja samalla voi tukea nuorta taiteilijaa uransa alussa.

Sosiaalinen media on näinä aikoina loistava paikka ostaa taidetta. Eräs tuntemani taiteilija sanoi sosiaalista mediaa itse asiassa antisosiaaliseksi mediaksi: hän on myynyt sen kautta teoksia ilman että on tavannut ostajaa. Ei ole tarvinnut pitää näyttelyä, eikä edes avata työhuoneensa ovea. Hän on vain ladannut kuvan nettiin, ja postittanut teoksen ostajalle. Esimerkiksi Instagramista voi melko helposti löytää mieleisiään teoksia.

Eräs toinen paikka, mistä teoksia saa helposti pienellä kuukausimaksulla, ovat taidelainaamot. Taidelainaamojen nimi on hieman harhaanjohtava, sillä se synnyttää mielikuvan, että teokset pitäisi myös palauttaa takaisin. Näin ei kuitenkaan ole, vaan lainaamojen tarkoitus on nimenomaan se, että teos maksetaan pois pienissä erissä, ja sen jälkeen sen saa pitää itsellään.

Kun avaa silmänsä taideteoksille, niitä alkaa nähdä myös muualla kuin gallerioissa ja museoissa. Esimerkiksi antiikkikaupoissa, vanhan tavaran liikkeissä, kirpputoreilla ja pihakirppiksillä saattaa tulla vastaan hienoja teoksia. Juuri nyt on muodikasta ostaa keraamisia päitä ja vartaloharjoitelmia.

Muodista ei kuitenkaan kannata välittää liikaa, vaan kannattaa kehittää omaa näkemystään. Ja kun keräilyn aloittaa, näkemys kehittyy aivan itsestään.

Laura Hiltunen,
bloggaaja

Kiinnostuitko taidelainaamoista? Lue lisää:

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (4 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Koti ja asuminen -blogit sisustaminen taide

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset