Article image
Formun vauhti kiihtyy elinvoimajohtaja Juha Luukon ohjaimissa. Kuvassa Luukon lisäksi Anne Bäckström, Timo Orhanen, Ari Loukasmäki, Jussi- Pekka Kurikka, Tarja Sandvik ja Reetta Yli-Hynnilä.
Kaupallinen yhteistyö

12.10.2023
Työelämä ja yrittäjyys

Yrittäjä, tule mukaan!

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Jenna Koivisto

10 vuotta täyttänyt Kurikan kaupungin yrityspalvelupiste Formu toimii yrittäjien helposti lähestyttävänä apuna.

Formu täyttää pyöreitä. 10 vuotta sitten haaveena oli helposti lähestyttävä paikka, josta yrittäjä tai yrittäjäksi aikova saa apua kaikenlaisiin kysymyksiin ja tarpeisiin.

– Eikä pidä unohtaa myös yritystoiminnan lopettavia, myyviä tai sukupolvenvaihdosta suunnittelevia, Formun yritysasiantuntija Anne Bäckström muistuttaa.

Formu
Formun yritysasiantuntija Anne Bäckström (vas.)

Formun tavoitteet ovat toteutuneet. Formun asiantuntijat palvelevat fyysisesti helposti tavoitettavassa tilassa Kurikan keskustassa. Yrittäjien tukena Formussa on kaupungin yrityspalveluiden lisäksi laaja asiantuntijaverkosto, johon kuuluu muun muassa SeAMK Maakuntakorkeakoulu, Uusyrityskeskus Neuvoa-antava, Leader-ryhmät, Viexpo ja Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät.  

– Me yrittäjäjärjestön jäsenistössä olemme olleet erittäin tyytyväisiä Formun tuomaan muutokseen yritysten toiminnan auttamisessa, Kurikan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Eira Viitala kiittelee.

Vuodesta 2017 lähtien Y-tiimissä yrittäjäyhdistysten hallitusten jäsenet ovat kokoontuneet kerran kuukaudessa Formun yritys- ja hankeasiantuntijoiden kanssa keskustelufoorumiin.

Formu
Kurikan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Eira Viitala.

– Siellä on helppo vaihtaa kuulumisia siitä, mitä on meneillään. Me viemme ne tiedot sitten eteenpäin yrittäjille, Viitala taustoittaa.

– Alun perin yrityspalveluiden keskittäminen katukuvaan oli kaksivuotinen kokeilu. Pian sen jälkeen oli selvää, että palvelulle on tarvetta, silloin Formua perustamassa ollut Bäckström muistelee.

Yrittäjien viestejä kuunnellaan

Y-tiimin keskustelufoorumi on aikataulutettu siten, että se on kaksi viikkoa ennen elinvoimalautakunnan kokousta, jolloin tarvittaessa esiin nousevia asioita voidaan viedä tuoreeltaan lautakunnan käsiteltäviksi.

– Me olemme saaneet kootusti esittää niitä kysymyksiä ja sitä pientä murinaa mitä aina välillä yrittäjäkentän arjesta kuuluu, Viitala pohtii.             

10 vuoden aikana Bäckström ja koko Formun asiantuntijaryhmä ovat saaneet ratkottavakseen mitä moninaisimpia kysymyksiä ja asioita.

– Yritysten arjessa on lukematon määrä sellaisia asioita, joihin voi törmätä.

– Voi olla, että tiettyjä palveluja ei vuosiin kysytä tai niitä ei yksittäinen yritys tarvitse, mutta sitten kun tarve tulee, niin vastauksen pitäisi löytyä matalalla kynnyksellä nopeasti, Bäckström toteaa.

Formu

Formun keskivertoasiakasta ei voi kuvailla. Suurin osa asiakkaista on pieniä yrityksiä ja yksinyrittäjiä.

– Autamme laidasta laitaan, eikä yrittäjän tarvitse tietää mitä asiantuntijaa tarvitsee. Me selvitämme sen ja kutsumme asiantuntijat tarvittaessa paikan päälle Kurikkaan, Bäckström kertoo.

– Tarvittaessa myös iltaisin, jos se yrittäjälle paremmin sopii. Teemme myös mielellämme yrityskäyntejä.

Verkosto auttaa

Työvoimapula koskettaa laajasti yrityksiä ja yhteisöjä ympäri Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata.

Kurikassa sitä on yritetty taklata muun muassa perustamalla kolme vuotta sitten maahanmuuttokoordinaattorin toimi.

Kurikan kaupungin elinvoimajohtaja Juha Luukko.

– Nyt tehtävä on vakinaistettu, mikä on viesti siitä, että meillä on jo nyt valmiita palveluita ulkomaisen työvoiman tänne houkuttelemiseksi ja kotouttamiseksi, Kurikan kaupungin elinvoimajohtaja Juha Luukko iloitsi.

Maahanmuuttajien kouluttamiseksi on järjestetty kielikoulutusta muun muassa ukrainalaisille. SeAMK Maakuntakorkeakoulu on ollut Formun toiminnassa mukana alusta alkaen tuoden tukea yritysten kehittämiseen ja asiantuntijoiden kouluttamiseen.

– Kurikkaan on käynnistetty muun muassa SeAMKin koulutusta tradenomeille, sairaanhoitajille sekä koneinsinööreille SeAMK maakuntakorkeakoulun koordinoimana. Pyrimme tarpeiden mukaiseen toimintaan, myös Formussa viikoittain työtään tekevä SeAMKin aluekehittäjä Tarja Sandvik kertoo.

SeAMKin aluekehittäjä Tarja Sandvik.

Yritysten toimitilakysymyksissä Kurikka haluaa olla aktiivisesti mukana.

– Naapurikunnista ei pyritä houkuttelemaan yrityksiä. Sen sijaan kauempaa kokonaan siirtyviä tai tänne toimipistettä avaavia kyllä tänne houkutellaan, Luukko kertoo.

Juhlavuoden kunniaksi

Yrityspalvelupiste Formu tarjoaa yrittäjille 12. joulukuuta iltatilaisuuden, jossa yksi Suomen vaikuttavimmista myyntivalmentajista Kert Kenner puhuu tietoa modernista myynnistä ja asiakkaiden ostokäyttäytymisen muutoksesta.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (4 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset