Article image
Vanhoihin kalusteisiin voi tuoda uuden vanhaa hohtoa entisöinnillä.
21.03.2019
Koti ja asuminen

Huonekalujen entisöintiä voi harrastaa itse tai ammattilaisen avulla

Teksti ja kuvat: Paula Kaskimaa

Huonekalujen entisöinti on nyt trendikästä. Pienet entisöinnit voi tehdä itse, mutta vaativammissa kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

Kissa rokokoo-tuolilla

Vanhoihin kalusteisiin voi tuoda uuden vanhaa hohtoa entisöinnillä. Helpot entisöinnit, kuten maalaukset, voi tehdä itse, mutta vaativimmissa töissä kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Ammattitaitoiset entisöijät osaavat päivittää kalusteet niin, että niissä säilyy vanhan ajan arvokas henki.

Verhoiluihin erikoistunut Maria Bendtsen päivittää työkseen kalusteiden vanhentuneita kangas- ja puupintoja. Koulutukseltaan hän on ateljé- ja nahkaompelija. Verhoilijan ammatin hän sai hyppysiinsä parisenkymmentä vuotta sitten koulutusohjelmassa, jossa päivitettiin Yleisradion vanhaa kalustoa.

– Meillä oli 500 kalustetta, jotka piti entisöidä 11 kuukauden aikana. Tyylit vaihtelivat uusrenesanssista barokkiin ja kustavilaiseen tyyliin. Entisöitävänä meillä oli sänkyjä, tuoleja ja kaappeja.

– Saimme kaikki oman pienen työpisteen, joka toimi samalla tapaa kuin pieni yritys. Siinä sai hyvän tuntuman tähän työhön.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Sisustussuunnittelijankin opintoja opiskellut Bendtsen osaa katsoa kalusteesta jo nopeasti päältä päin, että millainen tyyli siihen sopisi. Hänellä on entisöijän taito hyppysissään.

– Jo opiskeluaikoina opettajamme kertoi, että joko tämän taidon osaa tai sitten ei. Sitä on vaikea opettaa, ellei kalustetta osaa lukea.

Entisöidyt rokokoo-tuolit
Komeat rokokoo-tuolit ovat 1900-luvun taitteesta. Vielä muutama vuosi sitten tuoleissa oli viininpunainen villakangas. Nyt vihreässä sävyssä loistava verhoilu on samantyyppinen kuin Kristiinankaupungin kaupungintalon nojatuoleissa.

Uutta eloa pintaan

Kalusteiden entisöinnissä kalusteet putsataan ja niistä poistetaan tarvittaessa päälliset, täytteet ja jousitukset. Jos puupinta kaipaa käsittelyä tai korjausta, ne pintakäsitellään ja liimataan. Sisusta ja kangas vaihdetaan uusiin.

– On tärkeää kunnioittaa kalusteen tyyliä. Esimerkiksi verhoiluun kannattaa vanhassa arvokalusteessa valita sellaista, joka on mahdollisimman lähellä alkuperäistä.

– Käytän usein puupintaan hoitoainetta, joka herättää puun värin uudelleen eloon. Vanhoille huonekaluille en tee liikaa, jotta tyyli säilyisi.

Bendsten kertoo olevansa työssään joskus hieman liiankin pikkutarkka, mutta tarkkuutta käsin tehtävässä työssä vaaditaankin.

– Kankaan ja reunanauhojen paikoilleen laittamisessa ja leikkauksissa haluan olla tarkka, että kaikki raidat ja kuviot sekä kulmat ovat siististi kohdillaan. Kaikissa kaupassa myynnissä olevissa kalusteissa näin ei aina ole ja sen huomaa.

Entisöity radio
Vanhassa radiossa näkyy paikkakuntien nimet.
Entisöityjä huonekaluja
Vanha 40-luvun radio toimii edelleen, sillä sen sisustaan on rakennettu uusi radio. Taustalla näkyvä seinä on vanhaa lautaa, josta on hiottu karkeasti maalipinta pois.

Ja vielä sukupolvia eteenpäin

Entisöinti ei tule välttämättä uutta kalustetta halvemmaksi, mutta vanhat kalusteet on usein tehty niin kestävistä materiaaleista, että entisöinti kannattaa. Vanhoissa kalusteissa puu on usein esimerkiksi laadukkaampaa kuin uusissa. Ja kun runko on kestävää, myös verhoilukankaat kannattaa valita niin, että nekin kestävät aikaa.

– Parasta verhoilumateriaalia on puuvillan ja pellavan sekoitus. Ne kestävät aikaa ja kulutusta.

Hyvin hoidetun kalusteen voi kierrättää vielä sukupolvia eteenpäin. Pienellä tuunauksella vanhat mallit eivät luultavasti mene koskaan pois muodista.

Entisöity kahva
Vetolaatikon kahvasta on hiottu maalipinta vain osittain pois. Siinäkin vanha rosoinen pinta saa olla esillä.
Entisöity tuoli ja lipasto
Perintönä saatu uusrenesanssi tuoli ja vanha lipasto odottavat pintaremonttia. Vanha tuoli on jo riisuttu niin, että siihen pitäisi laittaa päälle vain uusi petsaus tai pigmenttimaali ja verhoilut.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (2 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
entisöinti huonekalut kierrätys sisustaminen

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset