Article image
01.07.2022
Tapahtumat ja matkailu

Maistuisko JuhlaMoka, Vikatikki tai Mansikka Marja-Riitta?

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen

Tiesitkö, miksi Kauhavalle saapuu bussilasteittain käsityöihmisiä etenkin kesäisin? Pienestä koostaan huolimatta Kauhavalta löytyy useita uniikkeja käsityöalan liikkeitä ja tehtaanmyymälöitä.

Kesäkuussa ohjelmaa oli vielä tavallistakin runsaammin, sillä paikalliset käsityöalan toimijat järjestivät yhteistuumin Kauhavan kädentaitoviikot. Ohjelmassa oli kursseja, työpajoja, työnäytöksiä ja kulttuuriohjelmaa viikon verran aamusta iltaan. Viikko huipentui islantilaisneuleiden kesätuuletuspäivään Lankavassa ja Kässäkylään ja Käsityö Yökerhoon Tuulia designissa.

kässäkylä Kauhava

Kässäkylä tulvillaan iloa ja inspiraatiota

Lämmin perjantain alkuilta oli houkutellut Tuulia designin pihamaalle rakennettuun hauskaan Kässäkylään hienosti väkeä. Tuulia designin ylenpalttisen runsas myymälä oli auki ja ulos pystytetyistä artesaanien myyntikojuista löytyi käsitöitä, taidetta ja itsetehtyjä herkkuja. Käsityö Yökerhossa tulijat pääsivät myös itse testailemaan erilaisia työmenetelmiä.  

Käsityö Yökerhon All inclusive -rannekkeella pääsi kaikkiin laitteisiin eli työpisteisiin sekä nauttimaan tarjolla olevista herkuista. Tarjolla oli jo harvinaiseksi käynyttä pohjalaisherkkua piimävelliä, lättyjä, suolaisia naposteltavia sekä hienon tiki-henkeen sisustetun Mocktailbaarin antimia.

Tuulia design kässäkylä mocktailbaari

Uutta ilmettä kalkkimaalisprayllä

– Se on yks pölähys kun taulunkehykset, tuolit, hyllyt, pöydät, senkit, pärekorit ja ynnämuut saa ihan uuden ilmeen, Tuulia designin yrittäjät Hanna Keskinen ja Minna-Tuulia Mäkipernaa sanoivat ja johdattelivat Pintyplussan teltalle.

Teltalla Pintyplus-maahantuoja Teresa Hellgren esitteli helppokäyttöisiä kalkkispraymaaleja, joiden väriskaalasta löytyi kaikkea karkkiväreistä pastelleihin ja murrettuihin luonnonsävyihin.  

pintyplus teresa hellgren

Helgren kertoi kalkkispraymaalien pohjatöiksi riittävän kevyen hionnan ja pölyjen poispesun. Kässäkylässä työn alla oli vanha keinutuoli.

– Tälle tehtiin ensin kevyt hionta, sitten pohjamaali ja yksi kerros Pale Turquoise kalkkimaalisprayta. Kalkkimaalin kuivuttua lisäsimme pintaan sapluunalla kaksivärikuvan. Väreinä käytettiin tällä kertaa Turquoisea ja Stonea ja pintaan suihkaistiin vielä lakka, Hellgren esitteli.

kässäkylä Tuulia design
Tässä Pintyplus-kalkkimaalisprayta testataan taulunkehyksiin.

Spraymaali sopii myös hyvin kesäisiin rottinkikalusteisiin.

– Koreihin ja rottinkiin nämä ovat aivan omiansa, kun ei tarvitse sudin kanssa sinne väleihin mennä. Myös saviruukut, kynttilänjalat, lyhdyt ja lampunvarjostimet ovat suosittuja tuunauskohteita, Hellgren listaa.

Nyt pääset kurkistamaan myös Tuulia designin myymälän sisälle!

Trikoita suoraan tekstiilitaiteilijalta

Kauhavalainen tekstiilitaiteilija Leena Rissa tuli pitämään Kässäkylään kangaskirppistä silläkin uhalla, että kotona odotti vielä huomisten rippijuhlien järjestelyjä.

– Halusin niin kovasti tulla. Minulle on tosi tärkeää, että pääsen kohtaamaan kuosejani käyttäviä ihmisiä. Annoin kyllä kotiväelle vähän ohjeistusta, mitä tekevät sillä aikaa, kun tulin tänne pariksi tunniksi. Täällä on tosi mukavaa kun näkee heitä, jotka kuosejani ostavat ja pääsee vähän juttelemaan heidän kanssaan, Rissa kertoi.

Rissa on suunnitellut tilauksesta kankaita kotimaisille trikoovalmistajille jo vuodesta 2009.

– Osa on jo pitempiaikaisia asiakkaita ja heille on tosi mukava tehdä, kun on tultu jo niin tutuiksi että tietää jo puolesta sanastakin mitä he haluavat.

Kaikki Rissan kirppispöydässä olevat trikoot ovat omaa designia.

– Minulle lähetetään aina suunnittelijan näytepaloja ja paljon niistä ompelen itsekin, mutta aina jotain jää, niin niitä on kiva tulla myymään kirppishinnalla eteenpäin, Rissa kertoo.

kässäkylä

Omia kankaita tulee silloin tällöin vastaan myös kadulla.

– Se hymyilyttää aina aivan hirveästi. On kiva nähdä että niitä käytetään ja monet ovat sanoneet että ne ovat heidän lemppareita. Siitä tulee niin hyvä mieli, että on onnistunut, Rissa kiittää.

Leena Rissan kankaita käyttävät kotimaisista valmistajista muun muassa Verson Puoti ja Ommellinen.

Puukoruja ja turkistöitä

Kauhavalainen Sakari Linna on 15-vuotias harrastaja, joka valmistaa eri puulajeista koruja ja ompelee nahasta ja turkiksesta lakkeja.

Katso karusellikuvat!

– Olen tehnyt näitä nyt viitisen vuotta. Tapasin tehdä aina pienenä poikana papan kanssa verstaalla puukäsitöitä. Papan kuoleman jälkeen en tehnyt vähään aikaan mitään, mutta nyt olen jälleen innostunut, Linna kertoo.

Nuorimies tekee puukorunsa suurimmaksi osaksi visakoivusta, mutta myös harvinaisempia puulajeja löytyy varastosta lähemmäs kahtakymmentä eri lajia. Puut ovat papan perintöä.

– Mukana on myös oliivipuuta, ruusupuita ja erilaisia amerikoistakin olevia puulajeja.

Linna on tehnyt itse myös päässään olevan poronnahkalippiksen.

– Hattuinnostus tuli viime vuoden jouluna, kun sain turkisompelukoneen yhdeltä vanhalta turkismuokkaajalta.

Liivin teossa meni kaksi kuukautta.

– Siinä meinasi kyllä välillä jo toivokin loppua eikä tämä aivan valmis ole vieläkään, Linna kertoo.

Liivin selkäpuolelle on aikomuksena teettää vielä brodeerattu logo. Logon Linna on suunnitellut jo valmiiksi. Siihen tulee makuullaan oleva hylje aurinkolasit silmillään ja kuvan päälle teksti Hyljeksitty MC.

– Ei nyt pilkkaa jengiliivejä, mutta on siinä vähän sellaista huumoria mukana, Linna naurahtaa.

Linnan myymien puukorujen hinnat olivat hyvin maltillisia.

– Olen halunnut hinnoitella ne realistisesti. Puu on pehmeä materiaali jota on helppo ja suhteellisen nopea työstää, metallityöt veisivät enemmän aikaa, Linna toteaa.

Puukorujensa viimeistelyyn Linna käyttää Rustinsin Danish Oilia. Korujen kuviot on polttokaiverrettu.

kässärieha

Tuulia designin Kässäkylään oli parkkeerannut myös Kangasrieha, joka on lähes kymmenen kotimaisen kangaskaupan yhteinen pop-up-myyntitempaus.

– Kierrämme myyntitelttamme kanssa koko kesän ympäri Suomea, jokainen meistä hoitaa oman alueensa kesätapahtuman. Koska tässä on mukana niin monta eri yritystä, kangasvalikoiman määrä on aivan valtava, Kangasrieha pop-uppia Kauhavalla pitänyt myyjä kertoi.

Huiveja hyväntekeväisyyteen

Tuulia designin Hannan äiti Tiina Taijonlahti oli tullut kiireapulaiseksi Kässäkyläiltaan.

– Toin samalla vähän tuulettumaan näitä omia käsitöitäni, kutomista intohimoisesti harrastava Taijonlahti kertoo ja esittelee pöydälle levitettyjä ihania töitään.

Tiina Taijonlahti

Taijonlahti alkoi kutoa ensin lapsilleen ja lapsenlapsilleen, mutta sitten töitä alkoi syntyä enemmänkin.

– Tämä on minun tapani tehdä taidetta, saan yhdistellä värejä ja katsoa mitkä sopisivat yhteen, Taijonlahti kertoo.

Parhaillaan Taijonlahti kutoo tyttärelleen villatakkia.

– Siinä on paljon kaikkea sellaista mitä en ole koskaan aiemmin tehnyt. Pitää oikein käyttää päätään ensin, että miten se onnistuu. Se on hyvää aivotyötä, kutomisesta nauttiva Taijonlahti sanoo.

Taijonlahden käsitöistä ovat saaneet nauttia oman perheen lisäksi myös lukuisat muut.

– Kauhavan seurakunnan diakoniatyö on jakanut jo sata kutomaani lohtuhuivia vanhuksille.

kässäkylä

Myös pupuja on syntynyt kymmeniä, ellei satojakin. Isot laatikolliset käsitöitä on lähtenyt myös Kangasalalle ja Jokelan koulukeskukseen, joissa Taijonlahti on työskennellyt.

– Tämä on ollut sellainen tosi hyvä palauttava harrastus, suosittelen kaikille, vaikka myöhemmälläkin iällä opettelisi. Kaikki oppivat varmasti ja kutominen on hyvää stressinpurkua, Taijonlahti kannustaa.

Taijonlahti iloitsee siitä, että viime aikoina myös pojat ovat innostuneet kutomaan ja virkkaamaan – erityisesti pipoja.

Kankurikisällit siirtävät matonkutomistaitoa nuoremmille polville

Järvi-Lakeuden kansalaisopistossa Kankurikisällit-hankkeessa hankekoordinaattorina toimiva Eija Partanen on kiertänyt kangaspuiden kanssa jo useita tapahtumia.

– Kuljetan näitä kangaspuita vielä ensi vuodenkin kaikissa tapahtumissa, Salon Aulikin kanssa olemme nyt kiertäneet paikasta toiseen. Poppanaa on tullut jo tosi paljon. Ideana on, että syntyneestä poppanasta tehdään sitten useita pieniä pöytäliinoja, jotka lahjoitetaan hoitolaitoksiin, päiväkoteihin ja muihin. Siinä on sitten aina vähän jokainen raita eri ihmisen tekemä. Liinaan on kudottu paljon muistoja eri tapahtumista.

kankurikisällit
Eija Partanen Kankkurikisällit-hankkeesta ja Aulikki Salo Härmänmaan 4h-yhdistyksen Juurille-hankkeesta ovat kiertäneet kesätapahtumia ahkerasti.

– Lapsille menee nopeasti oppi perille, ei ole tarvinnut montaa kertaa näyttää. Tämä on ollut kyllä tosi mukavaa, Partanen kertoo.

Koristeltu katuharja

Sari Krekolan jalassa olevat sandaalit on koristeltu servieteillä. Myös katuharjan kukkaset ovat peräisin servieteistä. Katso karusellikuvat Tuulia designin Käsityö Yökerhosta!

Servettitekniikkaa voidaan käyttää monenlaiseen koristeluun. Tuulia designin porraspieltä koristaa katuharja, jonka harjaosaan ja harjanvarteen on lakattu servietin päällimmäinen kerros.

– Kankaalle on oma fabric-lakkansa, jolla voi tekstiilejä tuunata, harjanvarteen käy mikä vain matta tai kiiltävä servettilakka, Tuulia designin Hanna esittelee.

Kukkakorttien vasarointi

Käsityö Yökerhossa harjoiteltiin myös kukkakorttien vasarointia.

Kankaanpainantapisteelle sai tuoda joko oman kankaan tai tuunata talon tarjoamia kangaskasseja tai tiskirättejä.

Käsityö Yökerho
Linda Meriä ja Päivi Autio kankaanpainantapisteellä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.2/5 - (21 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset