Article image
Keramiikkakursseilla on vapaus toteuttaa mitä mieleen juolahtaa.
07.02.2024
Terveys ja hyvä elämä

Keramiikkakurssit ovat nyt suositumpia kuin koskaan

Teksti ja kuvat: Rebekka Rautakoski

Keramiikkakurssit ovat hurjan suosittuja ja kursseille halutaan aina jonoiksi asti. Vaasan kansalaisopisto Almassa on tarjolla kursseja molemmilla kotimaisilla kielillä. Vaikka kursseja on käynnissä lukuisia samaan aikaan, täyttyivät ne kaikki heti.

Vaasan kansalaisopisto Alman keramiikkakursseille riittää innokkaita osallistujia jonoiksi asti. Työväenopiston kurssitarjonnassa on lukuisia kursseja sekä ruotsiksi että suomeksi, siitä huolimatta kaikki kurssit täyttyvät sekunneissa. Almassa pyörii parhaimmillaan kymmenen keramiikkakurssia viikoittain, joista kaikki ovat täynnä. Kursseille osallistuu niin kokeneita harrastajia kuin aloittelijoitakin.

Mistä moinen suosio?

Suosion yksi osatekijä on varmasti sosiaalinen media, jossa suloiset ja värikkäät keraamiset astiat näkyvät somevaikuttajien postauksissa. Myös suositut keramiikka-aiheiset televisio-ohjelmat innostavat harrastajia kokeilemaan. Varmasti myös koronapandemialla on osansa suosion kasvuun.

Kursseilla on vapaus toteuttaa mitä mieleen juolahtaa.

Paula Blåfield toimii keramiikkaopettajana Vaasan kansalaisopisto Almassa ja hänellä on opetusvuosia takana jo lähes neljäkymmentä vuotta. Hän sanoo keramiikan olleen aina suosittua, mutta nykyisin se on erityisen suosittua. Blåfield kertoo itse päätyneensä keramiikan pariin vahingossa opiskeluaikoina.

Keramiikkakurssit
Paula Blåfield toimii keramiikkaopettajana Vaasan kansalaisopisto Almassa sekä varapuheenjohtajana Vaasan taiteilijaseurassa.

─ Hain taideteolliseen korkeakouluun tekstiiliosastolle, mutta pääsykokeessa ohjaaja sanoi, että minun tulisi kokeilla keramiikkaa. Ensi vuonna olen tehnyt tätä 45 vuotta, joista viisi vuotta opiskellut.

Blåfield uskoo keramiikan suosion johtuvan osittain nykypäivän työskentelytavoista. Hän uskoo, että myös halpa tehdastuotanto vaikuttaa varmasti siihen, että ihmiset haluavat itse tehdä astioita, jotka ovat persoonallisia, ja joilla on tunnearvoa.

─ Ihmiset istuvat näytön ääressä pitkin päivää ja etsivät konkreettista tekemistä näytön ääressä istumisen vastapainoksi.

Savityöskentelyn konkreettisuus ja materiaalin miellyttävyys ovat tehneet keramiikasta houkuttelevan harrastuksen. Ihmiset haluavat nähdä oman työnsä jäljen ja kokea käsillä tekemisen iloa. Blåfield painottaa, että kuka tahansa voi aloittaa keramiikkaharrastuksen ilman aikaisempaa osaamista. Hän kertoo opettavansa kaiken ikäisiä, aina kolmevuotiaasta eläkeläisiin.

Hurahdin keramiikkaan

Osallistun tällä hetkellä Paulan keramiikkakurssille, joka käynnistyi syksyllä. Saven maailma on minulle täysin uusi, mutta sosiaalisessa mediassa olen törmännyt harrastajiin ja heidän jakamiin päivityksiin. Halusin itsekin löytää luovan harrastuksen, ja keramiikka tuntui juuri oikealta valinnalta. Onnekkaasti pääsin mukaan kurssille, sillä yli 40 hakijaa jäi kurssin ulkopuolelle. Kurssilla on muitakin aloittelijoita, mutta myös runsaasti kokeneita harrastajia.

Kurssilla on täysin vapaat kädet, ja saan toteuttaa omia ideoitani. On ihanaa antaa mielikuvituksen lentää ja uppoutua tekemiseen. Usein huomaan, että kaikki muu unohtuu kurssin ajaksi. Olen innostunut tekemään erilaisia astioita ja aloitinkin tekemällä erilaisia kulhoja. Tähän mennessä on tullut tehtyä muun muassa dippilautanen, koruastia, kulhoja sekä muki. Paljon olen tehnyt ihan arkiseen käyttöön kotiin sekä muutaman lahjaksi.

Mielenkiintoisena lisämausteena kurssilla on, että se on ruotsinkielinen. Se on minulle hauska haaste, sillä äidinkieleni on suomi. Samalla kun muovaan savesta taideteoksiani, kehitän myös kielitaitoani. Voi miten olenkaan nauttinut kurssista, kokeilkaa uutta ja harrastakaa!

Rebekka Rautakoski, Ilkka-trainee

Katso kuvakarusellista mitä olen tehnyt kurssin aikana!

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (16 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
harrastus Kansalaisopisto Keramiikka keramiikkakurssi suosio

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset