Article image
Ari ja Tiina Kohtamäki ovat vaihtaneet kotia jo 31 kertaa. - Tähän jää koukkuun, pariskunta kertoo hymyillen.
19.02.2021
Koti ja asuminen

Toisen koti kullan kallis

Teksti ja kuvat: Paula Kaskimaa

Kodinvaihtajat lomailevat toistensa kodeissa ympäri maailmaa ilmaiseksi. Vaihtotalouteen perustuvassa elämäntapaharrastuksessa uudet elämykset syntyvät täysin arkisista kokemuksista.

Yli 30 vuotta sitten Kohtamäkien perhe istui autossa kurikkalaisen kotitalonsa pihalla. He olivat lähdössä kesäloman viettoon, ja koti jäi siksi aikaa autioksi.

– Silloin mietin, että on harmi, että kotia ei voi hyödyntää mitenkään. Se vain jää tyhjilleen, vaikka siinä on todella paljon rahaa kiinni, Tiina Kohtamäki muistelee.

Jo seuraavana kesänä kodille löytyi hyötykäyttöä. Tanskalainen perhe muutti siihen Kohtamäkien loman ajaksi. Kurikkalaisperhe vietti sitä vastoin omaa lomaansa tanskalaisperheen kotona Jyllannissa.

Kohtamäet olivat bonganneet lehdestä ilmoituksen kodinvaihtojärjestöstä ja tarttuneet tilaisuuteen heti.

Nyt eteläpohjalainen pariskunta on viettänyt kesälomiaan jo 31 kertaa toisten ihmisten kotona ympäri Eurooppaa, eikä oma koti ole enää koskaan jäänyt loma-aikoina ilman talovahteja.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Pariskunnan lomakoti sijaitsee nykään Kristiinankaupungissa, Skaftungin kylässä.

Koti komeilee vuosittain Intervac-nimisen kodinvaihtojärjestön kotisivuilla. Sieltä kuka hyvänsä järjestöön kuuluva voi katsella asuntoa, ja jos joku kiinnostuu siitä lomakohteena, pariskunta saa sähköpostiinsa tarjouksen.

Talvella Kohtamäkien vaihtokodin piha on lumen peitossa. Kesällä mökin pihamaalta avautuu vihreä nurmi ja sininen aava meri.

Kohtamäkien ei ole tarvinnut tehdä aloitetta kodinvaihdosta muille enää muutamaan vuoteen.

– Olemme ajatelleet, että meidän ei ole pakko enää vaihtaa kotia aivan joka vuosi. Meille on kuitenkin tullut joka vuosi niin paljon hyviä tarjouksia, että emme ole voineet kieltäytyäkään, eläkkeelle kolme vuotta sitten jäänyt Ari Kohtamäki hymyilee.

kodinvaihtajat

Edullinen tapa matkustaa

Pariskunta on päässyt kotia vaihtamalla tutustumaan Euroopan eri kaupunkeihin jopa kahdeksassa eri maassa. Keskimäärin kolmen viikon kesäloma on vierähtänyt esimerkiksi hollantilaisessa pikkukaupungissa Uithuizenissa, Wienissä, Pariisissa ja Moselin viinialueella.

– Ei meillä olisi ollut varaa viettää esimerkiksi kolmea viikkoa Pariisissa hotellissa. Tämä on mahdollistanut, että olemme voineet matkustaa myös silloin, kun elimme kuusihenkisenä lapsiperheenä, Tiina kertoo.

Ajatus kodinvaihtamisesta lähti liikkeelle 50-luvun alussa joukolta opettajia, jotka halusivat viettää loma-aikansa taloudellisesti matkustellen.

He huomasivat, että asuntojen vaihtaminen päittäin toisessa maassa asuvien ihmisten kanssa ei ollut vain edullista, vaan se myös avarsi maailmankuvaa ja loi kansainvälisiä ystävyyssuhteita.

Syntyi Intervac International, kansainvälinen kodinvaihtojärjestö. Sillä on nykyään yli 30 000 jäsentä ympäri maailmaa, ja Intervacin perustamisen jälkeen on syntynyt runsaasti muitakin kodinvaihtojärjestöjä.

Kodinvaihtajat nauttivat arkisista elämyksistä

Kohtamäkien pöydällä makaa kuvakirjoja, joihin tiivistyy matkamuistoja monilta vuosilta. Yhdessä kuvassa komeilee hattu. Sen Tiina teki hatuntekokurssilla Sveitsissä. Toisessa kuvassa Ari poseeraa kirsikkasaaliin kanssa. Kirsikkapuiden antimista he saivat nauttia wieniläisperheen pihamaalla muutama vuosi sitten.

– Elämme matkoillamme ihan normaalia elämää. Pidämme toisen perheen kodista ja puutarhasta huolta, teemme ruokaa, rentoudumme ja teemme pieniä päiväretkiä mielenkiintoisiin kulttuurikohteisiin. Mihinkään ei ole kiire, kun aikaa on kohteessa yleensä kolme viikkoa, Ari kertoo.

– Ja seikkailu lomalla voi olla vain se, että menee ulkomailla paikalliseen ruokakauppaan, Tiina lisää.

kodinvaihtajat

Kohtamäkien kodin pihaa peittää nyt paksu kerros lunta. Kesällä sen alta paljastuu vehreä nurmi ja mökin avoimista ikkunoista piirtyy näkymä merelle. Pihaa kaunistaa kasvihuone, jossa Tiina kasvattaa omia tomaatteja.

Miten tällaisesta paikasta edes haluaa lähteä mihinkään, ja vieläpä keskellä Suomen suvea?

– Viime kesänä, kun vaihto ei koronarajoitusten vuoksi onnistunut, huomasimme, että olemme täältä pois aina sen kesän kauneimman ajan, Ari Kohtamäki naurahtaa.

Hän kuitenkin toteaa, että kodinvaihtoa ei voi kuitenkaan lopettaa – siihen kun on jäänyt pahasti koukkuun.

– Jotkut vetävät perässään asuntovaunuja tai ajelevat asuntoautoilla, se on elämäntapa. Tämä on meidän tapamme seikkailla ja nähdä maailmaa, pariskunta kertoo.

Kodinvaihtajat ovat ennakkoluulottomia

Kaikki eivät ymmärrä Kohtamäkien kodinvaihtoharrastusta. Kodin jättäminen tuntemattomien hoteisiin epäilyttää monia. Entä jos kodinvaihtajat syövät kaikki ruuat kodista tai penkovat kaikki tavarat läpi, Kohtamäiltä kysytään usein.

– Sitten syövät ja penkovat. Usein se, mitä on syöty, on korvattu uudella ruualla. Ja mitä ulkomaalaiset tekisivät tiedolla, joka meidän papereissamme lukee suomeksi, pariskunta hymähtää.

Selvää lienee, että kodinvaihtajien pitää lähtökohtaisesti olla mieleltään ennakkoluulottomia, avoimia ja seikkailunhaluisia.

– Ja pitää ehdottomasti luottaa niin toisiin kuin itseensä, Tiina lisää.

Heidän kotinsa on aina palautunut takaisin entisessä kunnossa.

Tai no, kerran lastenhuoneessa olleen julisteen reuna oli hieman revennyt.

– Siitä oli jätetty muistaakseni 50 markkaa pöydälle ja lappu, jossa asiaa pahoiteltiin. Kaikesta kannattaa olla hyvin avoin ja sopia, miten toimitaan, jos vaikka käy vahinkoja, Tiina sanoo.

Ennakkoon sopiminen onkin Kohtamäkien mielestä kodinvaihtamisessa erittäin tärkeää.

Jos toisen kotiin aikoo esimerkiksi kutsua omia vieraita, siitä pitää aina ilmoittaa isäntäperheelle etukäteen.

– Kukaan ei ole koskaan kieltänyt vieraiden tuloa, Tiina toteaa.

Näin kodinvaihto käy:

  • Etsi itsellesi sopiva järjestö tai alusta, jolla haluaisit vaihtaa kotiasi. Niitä ovat esimerkiksi Home Exchage, Intervac ja IHEN.
  • Kun olet rekisteröitynyt ja maksanut vuosi- tai kuukausimaksun, voit listata oman kotisi sivustolle.
  • Itse kodin vaihtamisessa ei vaihdeta lainkaan valuuttaa.
  • Voit tehdä toiselle sivuston jäsenelle tarjouksen kodinvaihdosta. Kerro, mitä tarjoat, koska ja kuinka pitkäksi aikaa.
  • Jos tarjous otetaan vastaan, kodinvaihdosta tehdään sopimus. Sopimuksessa määritellään esimerkiksi vaihtojakson pituus ja mitä vaihtoon kodin käytön lisäksi kuuluu, kuten auton käyttö tai mahdollisten lemmikkieläinten tai puutarhan hoito.
  • Yleensä kotia kannattaa vaihtaa samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Näin vaihtokodista löytyy tykötarpeet esimerkiksi suurperheen tarpeisiin.
  • Kodinvaihdosta sovitaan usein hyvissä ajoin, jo noin puoli vuotta ennen lomaa.
  • Kodinvaihtajat voivat halutessaan tavata toisensa ennen tai jälkeen lomansa.
  • Jos vaihdat kotia ensimmäistä kertaa, ole aktiivinen ja tee tarjouksia. Ensikertalaisten voi olla vaikea löytää toista kodinvaihtajaa heti.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (11 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
kesäloma koti ja asuminen matkailu

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset