Article image
15.10.2021
Tekniikka ja pelit

Lamppujen energiamerkintä muuttuu

Teksti: Toimitus

Energiatehokkuuden selvittäminen hankaloituu maaliskuuhun 2023 asti, jolloin lamppujen energiamerkintä vihdoin selvenee.

Lamppujen energiamerkit uudistuivat syyskuun alussa. Tavarantoimittajilla ja kaupoilla on verrattain pitkä 18 kuukauden siirtymäaika merkintöjen muuttamiseen. Tästä johtuen tuotteista voi löytää uuden tai vanhan energiamerkin. Tämä voi hämmentää kuluttajia, sillä uudella merkillä varustettu tuote voi vaikuttaa energiatehottomammalta kuin vanhalla merkillä varustettu tuote, vaikka tuotteet olisivat yhtä energiatehokkaita.

– Tämä varmasti voi aiheuttaa ihmetystä. Energiatehokkuus itsessään ei muutu miksikään vaan ainoastaan asteikko, toteaa Pohjois-Suomen Sähkön toimitusjohtaja Juha Lounatvuori.

Uuden merkin energialuokka-asteikko on A:sta G:hen. A-luokan lamput ovat energiatehokkuudeltaan parhaimpia eli vähiten sähköä kuluttavia ja G-luokan lamput energiatehottomimpia. Vanhassa energiamerkissä lamppujen energiatehokkuus ilmoitettiin asteikolla A++ – E.

Eri kodinkoneiden ja laitteiden energiamerkintöjen asteikkoja yhtenäistetään ja kaikkiin energiamerkittyihin laitteisiin on tulossa luokitteluasteikko A- G. Osassa laitteita nyt olevat A+, A++ ja A+++ luokat tullaan poistamaan. Keväällä 2021 ensimmäiset laitteet saivat uudet merkit, ja nyt vaihtuu merkintä lampuille.

Lamppujen energiamerkintä vaihtelee

EU:n energiamerkinnän tarkoitus on auttaa kuluttajia vertailemaan laitteiden energiankulutusta sekä kannustaa yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun.

Uuden merkin astuessa voimaan on luokittelun vaatimuksia kiristetty niin, ettei A-luokan tuotteita olisi vielä tarjolla. Näin asteikko jättää tilaa innovaatiolle ja energiatehokkaammille tuotteille.

– Kannattaa siis huomata, että energiatehokkuus laitteissa ei ole huonontunut, vaan luokitus on uudistunut. Vanhaa ja uutta merkkiä ei voi lähteä vertailemaan, sillä ne eivät ole keskenään vertailukelpoiset. Olipa lampussa uusi tai vanha merkki, niin jos energiatehokkuusluokka on asteikon yläpäässä, lamppu on erityisen energiatehokas ja tulee käytön aikana halvemmaksi kuin tehottomampi malli, Päivi Suur-Uski selventää.

Maaliskuussa 2023 tilanne on selkeämpi, kun kaikilla lampuilla on uusi energiamerkki käytössä.

Koteihin luvassa entistä laadukkaampaa valoa

EU:n ekosuunnitteluasetuksen mukaan syyskuussa 2021 otetaan käyttöön myös tiukemmat LED-lamppujen ekosuunnitteluvaatimukset.

Muutos tuo uuden kansainvälisen testausmenetelmän lamppujen laadun ja käyttöiän mittaamiseksi ja valonlähteille tulee muun muassa uusia välkkymistä koskevia sekä kiertotaloutta edistäviä vaatimuksia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaupoista löytyy jatkossa entistä laadukkaampia lamppuja.

Lampun hankintatilanteessa hyödyllisiä neuvoja löytyy Lampputieto.fi sivustolta, joka auttaa myös lamppujen oikeaoppisessa kierrätyksessä. Energiamerkinnöistä on puolestaan koottu tietoa Energiaviraston ylläpitämälle energiamerkinta.fi -sivustolle.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
ekologisuus energia energiatehokkuus lamput

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset