Article image
Lind´s Kökin maine maankuuluna makuelämysten tuottajana on levinnyt vuosien aikana kävijältä toiselle. Ravintolasta on myös kirjoitettu useissa lehdissä.
Kaupallinen yhteistyö

30.06.2022
Tapahtumat ja matkailu

Lind’s Kök tarjoaa makuelämyksiä eksoottisten puiden alla

Teksti: Hanna Hattar
Kuvat: Matti Hautalahti

Pohjanmaalla valtatie 8 varrella suuret kasvihuoneet värittävät maisemia siellä täällä. Kesämatkailija tietää tulleensa Närpiöön, pitäjään, jossa tuotetaan suuri osa Suomen tomaateista ja kurkuista. Valtatieltä tie kääntyy kohti Bäcklidenin kylää, josta esiin piirtyy tuokion kuluttua palmujen reunustama pihapiiri. Täällä sijaitsee Lind’s Kök, hyvistä ruuistaan maanlaajuisesti tunnetuksi tullut kasvihuoneravintola.

Kesäaurinko paistaa sisään kasvihuoneravintola Lind’s Kökin suurista ikkunoista. Eksoottiset kasvit, joita ravintolassa on ympäriinsä, luovat miellyttävää varjoa pöytäryhmien ylle. Ravintola tuntuu kuin keitaalta, joka on siirretty trooppisista maista keskelle Pohjolaa.  

Närpiöläisen Maria Bergin perustama kasvihuoneravintola Lind’s Kök on toiminut 17 vuotta Bäcklidenin kylässä. Kasvihuone oli luonnollinen paikka ravintolalle, koska sellainen sijaitsi omassa pihapiirissä.  

Lind´s Kök Maria Berg
Ravintolan omistaja Maria Berg on ammatiltaan kokki. Ravintolan ruuat valmistuvat hänen ja sisarentytär Susanna Wikströmin valmistamina. Ravintola työllistää kesäaikaan 12 henkilöä.

– Vanhemmillani oli talomme pihapiirissä kasvihuone, joka siirtyi minulle ja puolisolleni ajan mittaan. Oli selvää, että perustaisin ravintolani kasvihuoneeseen, jossa myös kasvattaisin kasveja, Maria taustoittaa.

Ravintola avasi ovensa lokakuussa 2005. Ensimmäinen eksoottinen kasvi, jonka Maria hankki ravintolaan, oli banaanipuu. Alkujaan noin parikymmentä senttinen taimi on nyt valtava puu, jonka on versonut rinnalleen useita muita banaanipuita. Kesäksi puuhun kasvaa valtavia banaaniterttuja, asiakkaiden iloksi. Hyvällä hoidolla kaikki muutkin ravintolan eksoottiset kasvit tuottavat hedelmiä.

Eksoottiset kasvit ovat osa kasvihuoneravintolan tarjoamaa elämystä. Ravintolan kaikki kasvit ovat syötäviä ja tuottavat hedelmiä tai kasviksia. Kasveja hoidetaan luonnonmukaisin menetelmin.

– Kaikki kasvimme ja kukkamme ovat syötäviä. Toiminnan alkuvaiheessa se oli hyvin ainutlaatuista. Syötäviä kukkia ei saanut mistään 17 vuotta sitten.

Ainutlaatuinen onkin sana, joka kuvaa kasvihuoneravintola Lind’s Kökiä. Se on ainoa lajissaan niin Suomessa, Euroopassa kuin koko maailmassa.  

Viime vuosi paras vuosi   

Vaikka koronapandemia sulki myös Lind’s Kökin ovet joksikin aikaa, oli viime vuosi yritykselle kaikkien aikojen paras. Lähiturismi kukoisti ja ravintolan piha-alue täyttyi vierailijoiden autoista. Ravintola oli erityisen suosittu retkikohde linja-autoilla saapuville ryhmille sekä asuntoauto- ja vaunumatkailijoille. Saapuipa eräs linja-auto Ruotsin Skånesta Suomeen pelkästään Lind’s Kökin vuoksi.

Maankuulussa ruokaravintolassa kaikki ruoka valmistetaan alusta lähtien itse. Tomaatti on luonnollinen ainesosa, jota käytetään mukana lähes kaikissa ruuissa. Jälkiruokien todellisia hittejä ovat tomaatti- ja kurkkujäätelö, jotka Lind’s Kök valmistaa myös itse.

Katso kuvakarusellin kuvat herkullisista annoksista!

– Toiminnan alkuvaiheessa valmiita reseptejä ei löytynyt mistään. Kehittelin ruuat itse ja opettelin valmistamaan tomaatista ainutlaatuisia makuelämyksiä, Maria kuvailee.

Ravintolan noutopöydässä on aina tarjolla myös lihaa ja kalaa, toisin kuin moni luulee.  

Lind’s Kök on auki vuoden ympäri. Juhannuksen jälkeisestä viikosta lähtien ravintolassa on tarjolla kesälounas seisovasta pöydästä ilman pöytävarauksia. Suositut viikot keräävät paikalle ruuanystäviä, jolloin ovelle saattaa kertyä jonoa.

– Sitä ei kannata säikähtää, sillä ravintolaan pääsalissa paikkoa on 84 ja viisi vuotta sitten rakennetulla terassilla 60. Vaihtuvuus on suurta, eikä jonossa tarvitse seistä varttituntia pidempään, Maria vinkkaa ja toivottaa ravintolaan tervetulleeksi myös tangoturistit, joita alueella näkee aina runsaasti Seinäjoen tangomarkkinoiden aikaan. Syys-, talvi- ja kevätaikana ravintola toimii pöytävarauksella vähintään 15 hengen seuruille. Määrä täyttyy monesti myös useammista pienemmistä seurueista, joiden vuoksi ravintolaan kannattaakin soittaa ja tiedustella tilannetta.

Kesälounas

  • Seisovasta pöydästä 27.6. –14.8., maanantaista lauantaihin klo 11–15.
    Sunnuntaisin klo 12–15.
  • Ei pöytävarauksia
Katso kuvakarusellin kuvat!

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (26 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset