Article image
Vaasalaisessa AHA Locistigsissa tehdään kansainvälistä logistiikkapalvelua naisenergialla.
24.10.2019
Työelämä ja yrittäjyys

Logistiikkapalveluissa kansainvälisyys on arkipäivää

Teksti: Harri Puhakainen Kuvat: Jenna Koivisto

Logistiikkapalvelujen alalla voi laajentua nopeasti kansainvälisille markkinoille. Näin on käynyt vaasalaiselle AHA Logisticsille.

Pakko se on kokeilla, ettei keinutuolissa kaduta, AHA Logisticsin toimitusjohtaja Tiina Haapala naurahtaa päätöstään ryhtyä kuljetusalan
yrittäjäksi yhdessä varatoimitusjohtaja Jonna Ahkila-Niemen kanssa.

Vuonna 2010 Suomessa oli jonkinlainen matalasuhdanne finanssikriisin jälkitunnelmissa.

– Yritykset irtisanoivat ihmisiä ja yleinen mieliala ei näyttänyt oikein hyvältä uuden yrityksen perustamiselle, Haapala kuvailee tuon ajan talousnäkymiä.

AHA Logisticsin toimitusjohtaja Tiina
Haapala ja varatoimitusjohtaja Jonna
Ahkila-Niemi.
Yrittäjäkaksikon, Tiina Haapalan ja Jonna Ahkila-Niemen, 20 vuoden ikäero on ollut yritykselle suuri rikkaus.

Se ei pelottanut 20 vuoden ikäeron omaavaa perustajakaksikkoa, vaan he hyppäsivät yrittäjiksi miesvaltaiselle projektihuolinnan alalle.

– Kahdessa työpaikassa ennen tätä omaa yritystämme olimme Tiinan kanssa projektiosasto, joka hoiti asioita aika itsenäisesti ja yritysmäisesti, Ahkila-Niemi muistelee.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

– Siihen nähden ei ollut iso kynnys perustaa omaa yritystä, Ahkila-Niemi jatkaa.

Pohjanmaalta ponnistaen

AHA Logistics on kasvanut kannattavasti vuosi vuodelta ja sen pääpaikka on Vaasassa, vaikka kuljetukset hoituvatkin ympäri maapallon.

– Pääosa asiakkaistamme on suomalaisia, mutta meillä on myös paljon kansainvälisiä asiakkaita. Työnteko AHA:lla hoituu sähköisesti ja se mahdollistaa tehokkaan toimimisen ympäri maailmaa. Asiakkaat arvostavat myös paikallisia toimijoita. Helsingin konttorimme on perustettu jo 2012 ja Turun konttori avattiin tänä syksynä.

– Kun toivomus tuli, niin alta kuukauden meillä oli jo oma toimisto Turussa pystyssä. Eli pieni voi toimia ketterästi, Haapala ylpeilee.

Logistiikka-alan valtava muutos

Kuljetusalan muutoksesta voi saada tuntumaa, kun miettii, miten kuluttajat itse hoitavat kuljetuksiaan tänä päivänä. Esimerkiksi valtaosa ostaa itse lentolippunsa maailmalle, varaa majoituksen lukemattomista eri vaihtoehdoista ja lähettelee monenlaisia paketteja erilaisilla automaattipalveluilla.

15 vuotta taaksepäin huolitsijalla oli ohjelmisto, jolla se hoiti koko kuljetustapahtuman ja dokumentaation.

Asiakas saattaa olla suomalainen, mutta tavara haetaan Kiinasta ja toimitetaan Mosambikiin.

– Nykyään dokumenttien laatiminen tapahtuu usein eri kuljetusyritysten, tullin, kauppakamarin ja varustamoiden omissa ohjelmistoissa, Haapala selventää.

– Se on tuonut lisätyötä, mutta fyysisesti ei tarvitse enää olla paikan päällä. Esim. tullin toimipisteitä on vähennetty sen vuoksi, Ahkila-Niemi kiteyttää.

Globaali kilpailu on tuonut sekä uhkia, että mahdollisuuksia.

– Se on aika raakaa peliä, jos siinä aikoo menestyä. Toisaalta meillä on myös paljon kansainvälisiä asiakkaita, joita me laskutamme, Ahkila-Niemi pohtii.

– Hoidamme myös kuljetuksia, joissa tavara ei käy Suomessa lainkaan. Esimerkiksi, asiakas on suomalainen, mutta tavara haetaan Kiinasta ja toimitetaan Mosambikiin, Haapala kuvaa tavaroiden kuljetusvirtoja.

Isot projektit tuovat leivän

Isoissa projekteissa sujuvalla logistiikalla on erityisen suuri merkitys, koska tavaroiden toimitusvarmuus aikataulussa on tilaajalle rahanarvoinen etu. AHA Logistics voi hoitaa asiakkaan koko kuljetus- ja huolintaprosessin.

– Projekti voi kestää kuukausia, ja me hoidamme tuotteet suoraan alihankkijoilta ympäri maailman oikeaan paikkaan ajallaan ja siten että kaikki tullimuodollisuudet on hoidettu, Haapala avaa tyypillistä kuljetustapahtumaa.

Aha tiiminä

Yrittäjäkaksikolle oli alusta lähtien selvää, että yrityksen kasvaessa palkataan lisää työntekijöitä, jotta palvelun laatu pysyy korkealla. AHA:lla on tällä hetkellä 12 työntekijää.

AHA Logisticsin toimintaperiaatteena on, että asiakas saa yhdeltä yhteyshenkilöltä kaikki tarvitsemansa kuljetuspalvelut.

– Kaikki työntekijämme osaavat kaikkea, joten se mahdollistaa joustavan tuuraamisen esimerkiksi lomien aikana, Ahkila-Niemi kuvaa yrityksen filosofiaa.

Yrittäjäkaksikko uskoo, että hyvä ja välittävä työyhteisö on AHA Logisticsin menestyksen salaisuus.

– Meillä on käytössä liukuva työaika sekä mahdollisuus tehdä etätöitä. Tämä onnistuu, kun voi luottaa siihen, että jokainen hoitaa hommansa, yrittäjäkaksikko kertoo työyhteisönsä toimintatapoja.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
kansainvälisyys logistiikka-ala yrittäjyys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset