Article image
Elämää nähnyt puinen kaappikello kertoo tuvan seinustalla omaa tarinaansa.
12.10.2019

Maanläheiset värit pätevät nyt sisustuksessa

Teksti: Elina Koski
Kuvat: Miia Esala

Maanläheiset värit, luonnolliset ja ekologisemmat materiaalit, sekä vintage ovat tämän hetken trendejä sisustuksessa. Monista kodeista löytyy myös huonekaluja tai sisustusesineitä, joissa näkyy elämänjälkiä ja joilla on taustallaan tarina.

Syksyn saapuessa, tuulen tuivertaessa nurkissa ja talven kolkutellessa ovella elämme hyggeilyn kulta-aikaa. Ihmiset viihtyvät kotona ja kodista halutaan tehdä lämmin ja viihtyisä; turvapaikka, johon syksyn sateilta ja marraskuun myrskyiltä on hyvä suojautua. Kiireinen arki soljuu eteenpäin, mutta kotona ehtii pysähtyä ja hengittää. Onko sitten samantekevää millaisesa ympäristössä ihminen lepää, rentoutuu ja pysähtyy?

Seinäjokinen sisustussuunnittelija Elina Ristimaa Sisustus Room2:ta toteaa, että kodin merkitys tuntuu korostuneen entisestään juuri kiireisen arjen ja täyden kalenterin ristitulessa.

– Ihmiset haluavat panostaa kotiin eri tavalla kuin ennen, ja ratkaisuiksi haetaan monesti sellaista, joka rauhoittaa arkea ja vähentää nykyteknologian merkitystä, toteaa Ristimaa.

Takka
Ihmiset viihtyvät kotona ja kodista halutaan tehdä lämmin ja viihtyisä.

Persoonallisuus saa näkyä

Luonnon materiaalit, maanläheiset värit ja käsintehdyt tavarat ovat tähän oivia ja kauniita keinoja. Aikaisemmin suosittu pelkistetympi musta-valko-harmaa sisustaminen on saanut rinnalleen murretut ja syvät, maanläheiset värit, luonnonmateriaalit, sekä antiikin ja taiteen.

– Sisustuksessa saa nyt näkyä kädenjälki, sanoo Ristimaa.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Yksinkertaisuus ja harmonisuus ovat edelleen suosiossa sisustussunnittelussa ja toteutuksissa, mutta pelkän valkoisen sijaan väreillä haetaan enemmän lämpöä ja kodikkuutta. Persoonallisilla ratkaisuilla ja esineillä tuodaan runsautta sisustukseen, ja kuluttajat ovat ajan mukaisesti ympäristötietoisempia: Aikaa ja kulutusta kestävät materiaalit, kuten puu ja keramiikka ovat syrjäyttämässä luontoa enemmän rasittavan muovin.

Hirttä ja huonekaluja
Hirsitalon puunväriset seinät luovat jo itsessään lämmintä tunnelmaa, jota maanläheiset värivalinnat korostavat.

Tekstiileillä helposti eloa sisustukseen

Jos pintaremontti ei houkuttele, eikä maalitelaan huvita tarttua, sisustukseen voi onneksi tuoda lämpimämpiä ja luonnollisempia sävyjä myös tekstiileillä.

– Tekstiilien käyttö sisustamisessa on selvästi taas lisääntynyt, kertookin sisustusuunnitelija Ristimaa.

Tekstiileillä saa tilaan helposti väriä, eloa ja kodikkuutta, sekä ne vaikuttavat myös tilan akustiikkaan. Ne ovat myös varsin kukkarolle sopivaa sisustamista ja kodin ilmettä voi muutta helpostikin.

Maanläheiset vihreän, sinisen , pellavan ja etenkin syksyyn sopivan upean terrakotan sävyt ovat tällä hetkellä sisustustekstiilien sävyissä suosittuja unohtamatta tietysti vaalean puuterisia sävyjä, murrettuja harmaita, sekä erilaisia ruskeita.

Sisustustrendeissä on nähtävissä selvästi luonnollisuus niin väreissä kuin materiaaleissakin.

Mikäli on mieltynyt musta-valko-harmaaseen, minimalistiseen sisustukseen, eikä halua suuria linjoja muuttaa, voi kodin ilmeeseen tuoda eloa ja väriä pienilläkin muutoksilla.

Esille voi laittaa esimeriksi muutamia pieniä luonnonmateriaaleista valmistettuja sisustusesineitä, sohvalle heitellä muutamia printtikuosisia tai luonnonsävyisiä tyynyjä ja torkkupeiton vaihtaa maanläheisempään väriin. Päävärit ja yleisilme pysyvät samana, mutta luonnonsävyt -ja materiaalit tuovat tilaan lämpöä.

– Kaikenkaikkiaan voidaan sanoa, että sisustustrendeissä on selvästi nähtävillä luonnollisuus niin väreissä, kuin materiaaleissakin, summaa Ristimaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
huonekalut kierrätys sisustaminen värit

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset