Article image
Kauniin sammalenvihreä merinovillaneule on lämmin ja kestävä luottovaate. Kuva: Saara Tuomela.
10.02.2022
Terveys ja hyvä elämä

Merinovilla lämmittää kesät talvet – viisi vinkkiä onnistuneisiin ostoksiin!

Teksti: Liina Hautanen

Joko olet testannut merinovillavaatteita? Valitsin tähän viisi omaa suosikkiani. Kun tarvitset helppohoitoista ja lämmintä käyttövaatetta, valitse merinovilla. Näitä vaatteita voit pitää ja pestä huoletta, tosin usein pelkkä tuuletuskin riittää.

Woolpower merinovillaliivi

Ruotsalaisen Woolpowerin merinovillavaatteet ovat kaikkikin suositeltavia, mutta tähän nostan nyt yhden ylitse muiden, nimittäin merinovillaisen villaliivin. Woolpowerin merinovillaliivi on mitä mukavin kotivaate vilukissoille ja täydellinen retkikumppani metsäreissuille. Villaliivissä on hyvä vetoketju, jonka ansiosta se on helppo pukea ja riisua. Paksuudestaan huolimatta liivi menee rullaamalla pieneen tilaan ja se onkin mitä mainion varavaate retkelle kuin retkelle. Vahvistettu poolokaulus huolehtii, että myös niska ja kaula pysyvät lämpiminä.

Woolpowerin villaliivissä on 70 % merinovillaa, 28 % polyamidia ja 2 % elastaania, minkä ansiosta liivin voi tarvittaessa pestä jopa 60 asteessa.

merinovilla
Kuva: Woolpower

Merinovillainen Särmä tuubihuivi

Varustelekan merinovillainen Särmä putkikauluri on astetta parempi tuubihuivi. Juuri sopivan paksua neulosta ja erittäin pehmoista. Myös ympärysmittaa on riittävästi, eli tämän pystyy kiskoa helposti pään yli kaulalle ilman että kampauskaan kärsii. Ei kiristä eikä kinnaa, eikä myöskään hiosta. Luottovaate hiihtäessä, lenkkeillessä tai ihan muuten vain ulkoillessa, niin kaulurina kuin päähineenäkin. Mainio myös marjametsällä hyttysiä ja hirvikärpäsiä vastaan.

Varustelekan merinovillainen putkikauluri ei varmastikaan jää kaappiin, sillä tuubihuivia voi hyödyntää monin eri tavoin. Kuva: Varusteleka.

Kari Traa aluspaita merinovillaa

Merinovilla on parhaimmillaan myös alusvaatteissa. Kari Traan pitkähihainen merinovillapaita on ohuehko ja tosi mukava päällä. Toisin kuin useimmat merinovillaiset vaatteet, paita ei ole nukkaantunut vuosienkaan käytössä.

Perinteisestä ruotsalaisesta seinävaatteesta inspiraation kuosiinsa saanut paita on niin salonkikelpoinen, kuin vain kalsaripaita voi olla. Kestää konepesun 40 asteessa. Plussaa myös siitä, että vaate kuivaa hetkessä.  

Kari Traan merinovillainen aluspaita on täydellinen niin talvipakkasilla kuin Suomen kesässäkin. Kuvat: Kari Traa.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Särmä merinovillapaita vetoketjulla

Fiksu ja lämmin, toimii niin mökillä kuin toimistollakin. Kauluspaitaan yhdistettynä korvaa kevyesti myös pikkutakin. Varustelekan neuletakki on paksua ja joustavaa neulosta, takki on lämmin mutta ei lainkaan hiostava. Kaksinkertaiset kaulus- ja hiharesorit lisäävät entisestään takin ryhdikästä vaikutelmaa. Pysyy pitkään hyvänä, ei nukkaannu niin herkästi kuin ohuemmat neulokset.

Plussaa myös mitoituksesta, Varustelekan merinovillapaidassa helma on fiksusti hieman pidempi selkäpuolelta. Sekä tietenkin kotimaisuudesta, Varustelekan merinovillapaidat ommellaan Tampereella.

Särmä merinovillapaidat ommellaan Tampereella. Kuva: Varusteleka.

Naava Merino Knit -merinovillapaita

Kotimaisen Svalan joulunpunainen poolokauluksinen merinovillapaita on niin ihana, että jo sitä pukiessa tulee hyvälle tuulelle. Mitoitus on sopivan väljä, niin että alle mahtuu tarvittaessa pitkähihainenkin aluspaita. Unisex-malli näyttää yhtä hyvältä niin naisen kuin miehenkin päällä! Jos punainen ei ole lempivärisi, tätä mallia on saatavilla myös hillityn harmaana.

merinovillaneule
Kotimainen Svalan merinovillapaita on 100 % merinovillaa. Kuva: Finnsvala.

Valitse viisaasti

  • Tiesitkö että merinovilla on antibakteerinen luonnontuote, joka puhdistaa itse itsensä? Voit vähentää vaatteiden pesukertoja oleellisesti tuulettamalla vaatetta käyttökertojen välillä.
  • Merinovilla sopii usein myös heille, joita muut villalaadut kutittavat. Merinovillakuitu on pitkää ja ohutta ja siitä valmistettavat neuleet ovat sileitä ja joustavia ja tuntuvat iholla mukavan pehmeiltä.
  • Tärkeää! Tarkistathan aina, että ostamasi merinovillavaate on valmistettu mulesing-vapaasta merinovillasta? Mulesing on kivulias toimenpide, jossa lampaan häntää typistetään ja takapuolen ihoa arpeutetaan loiseläinten aiheuttamien infektioiden välttämiseksi. Toimenpiteestä aiheutuu lampaille pitkäkestoista kärsimystä ja kipua. Mulesing-vapaan merinovillan tunnistaa ZQ, No mulesing tai Mulesing free merinowool -sertifikaateista ja merkinnöistä. Kaikki tässä jutussa esitellyt tuotteet on valmistettu mulesing-vapaasta merinovillasta.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (17 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
alusvaatteet pukeutuminen retkeily ulkoilu

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset