Article image
Lämpökäsitelty haapa on monen valinta laudemateriaaliksi
16.11.2019
Koti ja asuminen

Moderni tyyli valtaa löylyhuoneet

Teksti: Kirsi Kuusisto

Moderni tyyli eli selkeys ja lauteiden suorat linjat miellyttävät nykyrakentajan silmää. Väreistä musta löysi vuosia sitten tiensä myös löylyhuoneisiin, tosin se on saanut rinnalleen valkoisen ja muut vaaleat värit.

Kun kotisaunassa saunotaan useita kertoja viikossa, siihen halutaan panostaa samalla tavalla kuin kodin muihinkin huoneisiin. Ilmajokelainen saunarakentamisen ammattilainen Jari Ojala näkee toisaalta erilaisissa työkohteissaan myös sellaisia saunoja, joita käytetään harvoin tai tuskin ollenkaan.

Vuosikymmenten takaiseen tilanteeseen verrattuna saunoja rakennetaan nyt aivan eri panostuksin. Muutos entiseen näkyy yrittäjän mielestä ainakin värimaailman laajentumisessa sekä seinäpaneeli- ja laudelautojen leveyksien kasvamisessa.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Väreistä musta löysi vuosia sitten tiensä myös löylyhuoneisiin, se on saanut rinnalleen valkoisen ja muut vaaleat värit. Niiden voittokulku näyttää jatkuvan. Myös saunan kiuas valitaan yleensä väritykseen sopivaksi.

– Nykyään yhdistellään mustaa ja valkoista esimerkiksi niin, että seinäpaneelit ovat mustia ja lauteet vaaleita tai päinvastoin. Ja paitsi valkoista ja mustaa, myös harmaata ja savumustaa käytetään paljon.

Värien käyttö on lisääntynyt ja jos rohkeutta löytyy, saunoista tulee kyllä upeita, sanoo Ojala.

Neutraalit ja lämpimät sävyt suosiossa

Saunan lauteissa tilaajien suosiossa on kuitenkin edelleen lämpökäsitelty haapa tai tervaleppä mustien ja valkoisten väritysten puristuksesta huolimatta. Lämpökäsiteltyä haapaa ja tervaleppää Ojala veikkaa ns. ”ikiväreiksi” neutraalien ja lämpimien sävyjen vuoksi.

– Värien ja sävyjen valinta on tarkka juttu. Sen vuoksi teen aina mallikappaleet, jotta nähdään, minkälainen väri tai sävy sitten todellisuudessa on. Valaistuksella lopputulos viimeistellään, sanoo Ojala ja näyttää esittelytiloissaan esimerkkejä laudemallista, joissa saunan LED-valo ei tule esiin pelkästään takaseinästä, katosta tai ylälauteen etupuolella kulkevana aaltomaisena ”viivana”.

Erikoisuudet suurentavat saunaa

Jos pintamateriaalien ja värien trendejä on helpohko tunnistaa, on suuntaus saunojen koon suhteen selkeä sekin. Saunan koko riippuu tietysti myös käyttäjien määrästä, mutta Ojalan mukaan saunojen koot ovat yleisesti kasvaneet muun panostuksen mukana.

Laudetasojen nostaminen pystyyn saunomisen jälkeen helpottaa lauteiden kuivumista. Pienellä vaivalla saadaan suuri hyöty, vinkkaa Jari Ojala.

Saunojen kokoa kasvattavat esimerkiksi vastakkain rakennettavat lauteet ja muut erikoisuudet. Huomioon pitää tietysti ottaa aina rakennusmääräykset eli muun muassa kiukaan suojaetäisyys palavasta materiaalista. Myös saunan ovileveys on uudiskohteiden osalta rakennusmääräyksissä kasvanut. Saunan suunnittelu on noussut tärkeään rooliin etenkin pienissä saunoissa, jotta saunasta saadaan jokainen sentti hyötykäyttöön.

Tilavuuden tuntua saa pieneenkin saunaan

Tilavuuden tuntua saa Ojalan mukaan pieneenkin saunaan pienellä ”kikkailulla”. Ala- ja ylälauteen välitila voidaan jättää avoimeksi, jolloin alalaude menee ylälauteen alle seinään saakka. Näin saunaan tulee syvyyttä ja avaruutta.

Myös valaistuksella ja oviseinän osa- tai kokolasituksella saunaan saadaan tilavuuden tuntua. Saunan ja pesuhuoneen väliset kokolasiseinät ovat yleistyneet viime vuosina niin uudis- kuin saneerauskohteissakin. Lasituksien yleisimmät värit ovat kirkas ja savunharmaa, mutta myös kirkas Optiwhite-lasi on yleistymään päin.

  • Kupariset löylyastiat saattavat värjätä lauteita. Käytä niiden alla esim. peflettiä. Pefletti pitää poistaa saunomisen jälkeen, koska lauteille unohdetut, märät pefletit ja laudeliinat saattavat värjätä puuta.
  • Käytä peflettiä tai laudeliinaa
  • Saunomisen jälkeen saunalle ei pidä antaa runsasta vesipesua, sillä se, jos jokin, lyhentää saunan käyttöikää.
  • Hyvä ilmanvaihto on avainasemassa saunan kuivumisessa.
  • Parafiiniöljykäsiteltyjen lauteiden käsittely kannattaa uusia yhdestä kolmeen kertaa vuodessa käyttömäärästä riippuen.
  • Pidä kiuas päällä noin varttitunnin saunomisen jälkeen, jotta saunan lämpötila nousee. Tämä jouduttaa puuosien kuivumista.
  • Jos laudetasot ovat irrotettavat, on suositeltavaa nostaa laudetasot irti runkorakenteesta, jotta myös rungon ja laudelautojen väli pääsee kuivumaan.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
koti ja asuminen sauna

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset