Article image
Näyttelijä Jorma Tommila työstää rooliaan yritysjohtaja Jorma Ollilana syksyn aikana Vaasan kaupunginteatterissa.
Kaupallinen yhteistyö

12.10.2023
Tapahtumat ja matkailu

Rooli Jorma Ollilana haastaa konkarinäyttelijän Vaasassa

Teksti: Hanna Hattar
Kuvat: Vaasan kaupunginteatteri ja Hanna Hattar

Syksyn uutuusnäytelmä Nokia saa ensi-iltansa Vaasan kaupunginteatterissa marraskuussa. Sen pääroolia yritysjohtaja Jorma Ollilana näyttelee monista elokuva- ja televisiorooleistaan tuttu näyttelijä Jorma Tommila.

Eri asteiset pahisten roolit ovat tulleet tutuiksi näyttelijä Jorma Tommilalle pitkän uran aikana. Sellaisia rooleja Tommila on näytellyt niin paljon, että leima on alkanut lähes määritellä häntä. Vaasan kaupunginteatterissa rooleja on tarjoutunut muunkinlaisia, kuten Herra Hakkarainen, sympaattinen vuohi, jonka yleisö tuntee rakastetuista Mauri Kunnaksen lastenkirjoista. Herra Hakkaraista Tommila on näytellyt Vaasassa useaan otteeseen viime vuosina.

Nyt työn alla on jälleen uusi rooli koko kansan tuntemana Jorma Ollilana, puhelinvalmistaja Nokiassa aikanaan vaikuttaneena yritysjohtajana. Roolia näyttelijä ei kuvaa helpoksi.

– Ollila on hahmo, jonka moni yhdistää Nokiaan, mutta syvempi tuntemus henkilöstä puuttuu. Kuka oikeastaan on Jorma Ollila?, Tommila pohtii.

Näyttämöllä uutta näytelmää harjoitellaan intensiivisesti kuusi viikkoa. Tuona aikana rooli muotoutuu sellaiseksi, jona yleisö sen näkee. Näyttelijän lisäksi lopputulokseen vaikuttavat ohjaaja ja muu työryhmä.

Nokia
Nokia-näytelmä on Sami Keski-Vähälän tulkinta Nokian noususta ja romahduksesta.

– Vaikka olen perehtynyt Ollilaan todellisuuden henkilönä, voi olla, että näyttelemästäni roolista muodostuu jotain omanlaistaan. Siihen näyttelijän työ perustuu, hahmojen luomiseen.

Itsensä kaltaista Tommila ei löydä yritysjohtajasta. Myös tästä syystä roolissa riittää työstämistä. Yksi asia Ollilassa luo kuitenkin selkeän tarttumapinnan pohjalaisyleisölle. Jorma Ollila varttui Kurikassa ja kävi lukion Vaasassa.

– Roolin ensimmäinen repliikki kuulukin ”Jorma Ollila, Pohjanmaalta”, Tommila vinkkaa.

Vaasassa saa työskennellä rauhassa

Jorma Tommilan oma tie on kulkenut monien Suomen paikkakuntien kautta Vaasaan, jonne hän muutti perheineen vuonna 2012. Tuota ennen hän asui pitkään Fiskarsissa, josta hän kävi työssä Helsingissä.

– Juuri ennen muuttoa olin ollut mukana kolmessa pitkässä elokuvassa, jotka alkoivat tulla ulos. Takana oli parikymmentä vuotta freelancer-näyttelijän työtä, joka oli omalla tavallaan kuluttavaa. Halusin tehdä teatteria ja kiinnitys Vaasan kaupunginteatteriin sopi hyvin elämäntilanteeseen, Tommila muistelee.

Pääkaupunkiseudun jälkeen Pohjanmaa tuntui rauhalliselta paikalta.

– Helsingissä näyttelijä on koko ajan luupin alla. Julkisuutta on aina jaksettava vastaanottaa. Vaasassa olen saanut tehdä työtäni rauhassa työtäni, Tommila kiittelee.

Ramppikuume palasi teatterissa

Roolien erilaisuus on näyttelijän työn rikkaus. Teatterissa tehdään paljon erilaisia näytelmiä, kuten hienoja klassikoita. Se kiehtoo Tommilaa. Myös yleisö on näyttämötyössä erilainen.

– Teatterissa yleisö on aidosti läsnä. Siinä on suuri ero elokuvaan, jota tehdään palasina. Kuvauksissa kohtauksia näytellään esimerkiksi alusta ja lopusta peräkkäin, jos lokaatio on kohtauksissa sama. Teatterin näyttämöllä tarina taas etenee kronologisesti alusta loppuun.

Näyttämölle palatessaan Jorma Tommila kertoo ramppikuumeen, tuon nuoruusvuosilta tutun tunteen, nostaneen päätään.

– Totuttelin uudelleen yleisön kohtaamiseen. Näyttämöllä näyttelijä on enemmän oman äänensä varassa, joten senkin tulee olla kunnossa. Äänen eteen on tehtävä töitä. Onneksi tässäkin asiassa tekniikka on kehittynyt ja myös näyttämöllä on nykyään mikit mukana, Tommila hymyilee.  

(Kainalo)

Tarina Nokian noususta ja tuhosta

Nokia-näytelmän ensi-ilta on Vaasan kaupunginteatterissa 3. marraskuuta. Näytelmä on tulkinta Sami Keski-Vähälän näytelmästä, jossa karnevalistisin keinoin kerrotaan tarina Nokian noususta ja romahduksesta. Yleisön odotettavissa on draaman ja huumorintäyteinen näytelmä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (8 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset