Article image
Hammaslääkärit Nina Pahkala, Simo Laitinen, Antti-Ville Alkula, ja suuhygienisti Johanna Rinne-Laturi sanovat, että Seinäjoen Pihlajalinnan Hammasklinikalle pääsee hoitoon jonottamatta.
Kaupallinen yhteistyö

04.11.2020
Terveys ja hyvä elämä

Uusi normaali on päivittäinen rutiini

Teksti: Jaakko Jokela
Kuvat: Jenna Koivisto

Hammaslääkäri Niina Pahkala Seinäjoen Pihlajalinna hammasklinikalta neuvoo, ettei korona-aikana kannata siirtää hampaiden hoitoa.

Koronaepidemian jyllätessä moni pohtii, uskaltaako hammaslääkäriin mennä.

– Hammasklinikalle on turvallista mennä epidemiasta huolimatta. Suu kannattaakin nyt hoidattaa kerralla kuntoon, eikä jäädä jonoihin odottamaan tilanteen mahdollista huononemista, sanoo Nina Pahkala.

Eri alojen asiantuntijat ovat korona-aikana tuoneet esille käsitettä ”uusi normaali”. Suomalaisilla hammasklinikoilla on jo ennen korona-aikaa ollut erittäin korkea hygieniataso, joten siellä uusi normaali on pikemminkin päivittäinen rutiini.

– Hygieniataso Pihlajalinnan hammasklinikan vastaanotoilla on aina äärimmäisen korkea. Infektioilta suojaaminen kuuluu meidän päivittäiseen rutiiniimme osana vastaanoton laadunhallintaa ja omavalvontaa. Henkilökunnalla on suu-nenäsuojat kaikissa hoitotilanteissa, pidämme huolta käsihygieniasta ja välineet ovat potilaskohtaisia. Koronaepidemia on muuttanut oikeastaan vain sen, että suu-nenäsuojia pidetään lisäksi myös hoitohuoneen ulkopuolella, Pahkala kertoo.

Pihlajalinnan hammasklinikka Seinäjoella
Pihlajalinnan lääkärikeskus ja hammasklinikka sijaitsevat Seinäjoen uuden Keskustorin reunalla.

Hampaiden hoitovelka kasvussa

Koronaepidemia kasvattaa hammashoidon tarvetta, sillä etätyö on lisännyt napostelua, mikä taas lisää reikiintymistä ja ientulehduksia.

– Jääkaappi on lähempänä siellä kotona. Voi olla, ettei siellä pidetä lounastaukoa, vaan napsitaan koko ajan jotain työpäivän aikana.

Pahkala painottaakin, etteivät reiät ja ientulehdukset parane itsellään.

– Hammaslääkärinä pelkään sitä, että korona-aika lisää hoitovelkaa. Kun korona-aika väistyy, hammaslääkäriasemat voivat olla niin tukossa, että vain kiireellisiä hoitoja pystytään toteuttamaan.

– Meillä on siinä mielessä loistava tilanne, että saimme hammaslääkäri Simo Laitisen tiimiimme. Näin voimme tarjota aikoja nopeastikin hammaslääkärille ja suuhygienistillemme Johanna Rinne-Laturille, joka tekee muun muassa hammaskivenpoistoja ja valkaisuja.

hammaslääkäri
Pihlajalinnan hammasklinikalla potilas voi rentoutua katsellen omaa suosikkiohjelmaa kattotelevisiosta.

Hammaslääkäri suosittelee hoitamaan suun kerralla kuntoon

Pihlajalinnan hammasklinikka on mahdollisuus hoidattaa suu kerralla hyvään kuntoon. Pidempi käynti säästää potilaan aikaa, kun hammaslääkäriin ei tarvitse lähteä montaa kertaa.

– Jos reikiä hoidetaan yksittäin vaikka kolmen kuukauden välein, niin suussa on koko ajan iso bakteerikanta. Kun saadaan bakteerit pois nopeasti ja ikenet kuntoon, reikiintymis- ja tulehdusriski pienenee, Pahkala perustelee.

Huono suunterveys on riskitekijä monille sairauksille.

– Tulehdukset voivat edetä suussa salakavalasti ja ovat yllättävän usein oireettomia. Esimerkiksi ienverenvuotoon tulisi heti reagoida. Suusta levinnyt bakteeritulehdus voi lisätä muun muassa valtimokovettumataudin, sydän- tai aivoinfarktin riskiä.

Pahkalalla on suugeriatrian erityispätevyys. Ikäihmisten ja hoivakodissa asuvien muistisairaiden suunhoidon kohdalla Pahkala painottaa läheisten roolia.

– He voivat olla tukena hammashoitoajan varaamisessa ja lähteä tueksi myös mukaan. Jokaisella on oikeus terveeseen ja kivuttomaan suuhun.

hammaslääkäri
Hammaslääkäri Simo Laitinen pitää tärkeänä kertoa potilailleen mitä suussa tehdään.

Helpotusta hammaslääkäripelkoon

Meidän hammasklinikallamme on panostettu miellyttävään käyntikokemukseen. Esimerkiksi katoissa on asiakastelevisio, jota voi hoidon lomassa katsella ja aika kuluu leppoisasti. Pelkopotilailta olemme saaneet erityisen hyvää palautetta, ja moni on päässytkin hoitopelosta käydessään meillä kiireettömässä hoidossa, kertoo Seinäjoen Pihlajalinnan hammaslääkäri Antti-Ville Alkula.

Pihlajalinnan hammasklinikka tarjoaa myös laser- ja nukutushammashoitoa. Alkula kertoo, että nukutus-hammashoito on hyvä kovasti pelkääville asiakkaille ja varsinkin, jos hoidettavaa on paljon. Lievemmissä tapauksissa riittävä apu voidaan saada jo esilääkityksen avulla. Tärkeintä on hakeutua vastaanotolle ja sitten yksilöllisesti mietitään paras hoitokeino tarkastuksen perusteella.
Pihlajalinnan hammasklinikka muutti Keskuskadulle torin kupeeseen Pihlajalinnan lääkärikeskuksen ja sairaalan kanssa yhteisiin tiloihin.

– Uusissa, viihtyisissä ja avarissa tiloissa turvavälien toteuttaminenkin on helppoa.
Pihlajalinnan hammasklinikalla on pitkä kokemus erilaisten asiakasryhmien, kuten monisairaiden, ikäihmisten ja urheilijoiden, hampaiden hoitamisesta. Hammasklinikalta löytyvät hammaslääkäri-, suuhygienisti- ja kirurgipalvelut.

Hammasklinikan sisustuksessa on käytetty sopivasti värejä sekä ääntä vaimetavia materiaaleja.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.3/5 - (12 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Seinäjoki terveys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset