Article image
28.01.2021
Koti ja asuminen

Sähkösopimus on otollisinta kilpailuttaa kesällä tai leutona talvena

Teksti ja grafiikka: Hannele Norja

Sähkösopimus kilpailutetaan harmillisen harvoin. Tällä hetkellä öljylämmityksestä luopuminen ja yleisesti lämmitysjärjestelmien vaihto askarruttaa sähkönkuluttajia eniten. Energianeuvontaa työllistää myös aurinkoenergian mahdollisuudet.

Kannattaako öljylämmitys vaihtaa maalämpöön? Kannattaako aurinkoenergia? Niihin kysymyksiin Thermopoliksen projektipäällikkö Lea Hämäläinen saa tällä hetkellä vastata useimmiten. Hän vastaa Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan alueiden maksuttomasta energianeuvonnasta.

Sähkösopimuksien kilpailuttamisiin hänellä on selvä kanta.

– Niitä kilpailutetaan aivan liian vähän.

Kilpailuttaminen kannattaa aina, mutta paras aika sille on Hämäläisen mukaan kesä tai leuto talvi, jolloin energiaa on tarjolla eniten.

Vihreän sähkön laatu varmistetaan

Aktiivisimmin sähköasioihin vastauksia kaipaavat omakotiasujat, joskin kysyjiä riittää myös taloyhtiöistä.

– Aurinkosähkö on nyt nouseva trendi, Hämäläinen kertoo.

Vihreän sähkön laatu varmistetaan. Uusiutuvalla energialla on oltava alkuperätakuu. Alkuperätakuurekisteristä vastaa Suomessa Fingridin omistama Finextra Oy.

– Tuottajan pitää liittyä takuujärjestelmään voidakseen myydä uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, Hämäläinen sanoo.

Energiaviraston ylläpitämästä hintapalvelusta kuluttajat saavat tietoa myytävän sähkön alkuperästä.

– Ostamalla uusiutuvalla tuotettua sähköä varmistat, että kulutuksesi verran sähköä tuotetaan uusiutuvilla lähteillä.

Projektipäällikkö Lea Hämäläinen Thermopoliksesta.

Hetivalmis sauna

Kodin sähkösyöppö on lämmityksen ohella sähkösauna. Sähkökiuasta ei kannata turhaan päällä pitää.

– Jatkuvalämmitteinen tai pikemminkin hetivalmis sähkösauna on kannattava, jos saunomiskertoja on viikossa useita, 4-5 kertaa tai enemmän, Hämäläinen toteaa.

Kodinlaitteiden, esimerkiksi pakastimen, käyttöikä alkaa sähkönkulutuksen osalta tulla täyteen noin kymmenen vuoden iässä.

– Laite kuluu ja tehokkuus heikentyy. Lisäksi laitteissa on tapahtunut viimeisen kymmenenkin vuoden aikana energiatehokkaita parannuksia, Hämäläinen kertoo.

– Nykypäivän uunejakaan ei tarvitse enää entiseen tapaan laittaa päälle hyvissä ajoin ennen varsinaista käyttöä.

Riittääkö sähköautoille sähköä

Hybridi- tai sähköautojen yleistyessä polttoaineena käytetty energiakulutus siirtyy sähkönkulutukseen. Sähköä joudutaan Suomeen tuomaan nytkin kulutuspiikin ollessa kovimmillaan.

– Jokunen talvi sitten, kovilla pakkasilla, oli lähellä, ettei tuontisähkökään olisi riittänyt. Silloin riittävän sähkönsaannin pelasti Venäjälle osunut alkuvuoden juhla-aika, jolloin kulutus oli siellä vähäistä. Tulevaisuudessa joudutaan siis panostamaan sähköntuotantoon.

Turvetuotannon alasajon Hämäläinen ei usko vaikuttavan kovin suuresti sähkön hintaan. Tuotanto tulee korvautumaan muilla muodoin, esimerkiksi tuulivoimalla.

– Hinnannousun paineet ovat turvetuotannon hiipuessa lähinnä kaukolämmön puolella.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Sähkölaki uudistuu kevään mittaan

Kevään aikana uudistuva sähkölaki on tuomassa helpotusta taloyhtiöiden energiaratkaisuihin. Tämänhetkinen taloyhtiöiden itse tuottama aurinkosähkö kulkee osakkaiden käyttöön kunkin asunnon sähkömittarin läpi.

– Taloudet joutuvat silloin maksamaan oman taloyhtiön tuottamasta aurinkosähköstä sekä siirtomaksun, että sähköveron. Siitä syystä taloyhtiöiden tuottamaa omaa sähköä onkin käytetty lähinnä ulkovalaistuksiin, käytävävaloihin tai muihin taloyhtiöiden yleisten tilojen tarpeisiin.

– Uusi laki tullee poistamaan tämän ongelman, Hämäläinen uskoo.

Tarjous puhelimitse

Teksti: Harri Puhakainen

Kauniina kesäperjantaipäivänä puhelimeni soi. Energiayhtiöstä päivää, haluaisimme tehdä sinulle tarjouksen sähkön hinnasta.

Olen vaihtanut energiayhtiötä jo aiemmin useasti ja nyt kilpailutus oli jäänyt tekemättä. Annoin tietoni, myös henkilötunnukseni ja pyysin tarjousta sähköpostiin.

– Emme voi sitä antaa, vaan se annetaan näin puhelimitse.

Päätin, että otan yhtiön tarjouksen pörssisähköstä ja pyysin lähettämään vahvistuksen sähköpostiini. Sitä ei ollut koko viikonlopun aikana tullut. Maanantaina luin IP:n yleisönosastolta puhelimitse toteutetusta huijauksesta ja kirosin itseäni, että menin antamaan henkilötunnukseni tuntemattomalle soittajalle. Olin varma, että minua oli huijattu. Sain lopulta energiayhtiön asiakaspalvelijan kiinni. Hän tarkisti tilanteen ja sopimusvahvistus ei tullut perille, koska puhelinmyyjä oli kirjoittanut sähköpostiosoitteeni puutteelliseksi. En siis joutunut huijatuksi.

Energiayhtiöt tarvitsevat tarjoukseensa henkilötunnuksen. Siksi he sitä kysyvät. Minä pelkäsin, että luovuttamallani henkilötunnuksellani oli ostettu verkosta kaikkea mahdollista. Onneksi ei, mutta en enää luovuta tunnustani edes energiayhtiölle puhelimessa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3/5 - (5 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
sähkön hinta sähkönkulutus sähköntuotanto

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset