Article image
Keskussairaalan Silmäkeskuksen Riika-Maaria Kivisaari kuvaa OCT-laitteella.
28.09.2019
Terveys ja hyvä elämä

Silmien terveydestä pitää huolehtia

Teksti: Katariina Rintala Kuvat: Katariina Rintala ja Antti Pollari

Silmien terveys on ensisijaisen tärkeä asia näkökyvyn kannalta. Siksi silmistään on hyvä pitää huolta säännöllisillä tarkastuksilla.

Näkökyky on monen mielestä kaikista tärkein aisti ja silti emme riittävästi vaali sen terveyttä. Seinäjoen keskussairaalan Silmäkeskuksen ylilääkäri Juha Hagman muistuttaa ennaltaehkäisevän hoidon tärkeydestä.

– Yli 65-vuotiaiden kannattaa käydä parin vuoden välein ja alle 65-vuotiaiden kolmen vuoden välein tutkituttamassa silmälääkärillä silmien terveydentila. Jos lähisuvussa on silmäsairauksia, kannattaa silmälääkärille kertoa.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Näkövammaisuuden yleisin aiheuttaja ikääntyvien joukossa on silmänpohjan ikärappeuma ja toisena tulee silmänpainetauti eli glaukooma. Perimällä on vaikutusta, ja elintapojen tiedetään vaikuttavan silmäsairauksien kehittymiseen.

Terveelliset elintavat, säännöllinen liikunta ja monipuolinen ja terveellinen ravinto tekevät hyvää myös silmien terveydelle.

Näkövammaisen arki

Potilas tulee lääkinnälliseen kuntoutukseen silmälääkärin lähetteellä. Kuntoutusohjaaja neuvoo, tukee ja kartoittaa potilaan elämäntilannetta sekä yksilöllisesti arvioi kunkin kohdalla apuvälineen tarpeen. Apuvälineitä lainataan potilaille, kun näkövammaisuuden kriteerit täyttyvät.

EP:n sairaanhoitopiirin Silmäkeskuksen kuntoutusohjaaja Tarja Jaskari tekee myös kotikäyntejä potilaan luo. Valaistusolosuhteet tarkistetaan ja keskustellaan, miten arkiaskareet hoituvat. Jaskari osaa neuvoa ja auttaa myös vammaispalvelu- ja etuisuusasioissa.

– Helpotusta on tullut erilaisten apuvälineiden kautta. Löytyy puhuvaa kelloa, äänikirjoja ja -lehtiä, yms. Uusin näköä helpottava laite on lukulaite. Laitteeseen kuuluu pieni kamera, joka kiinnitetään silmälasin sankaan sekä lukukuuloke. Kun kamera suunnataan tekstiin tai lehteen, se tunnistaa tekstin ja kertoo, mitä paperilla lukee. Kehittyneimmät mallit tunnistavat esiopetetut tavarat ja kasvot, Jaskari opastaa.

Silmien ongelmia ja sairauksia

Ikänäkö on ensimmäinen näköön liittyvä asia, jonka 40-50-vuotias henkilö huomaa ikääntyessä. Silloin kannattaa viimeistään selvittää, onko lähisuvussa silmäsairauksia.
Harmaakaihi on leikkauksella hoidettava silmäsairaus, joka syntyy ikääntymisestä. Liiallinen alkoholin käyttö, tupakoiminen, ylipaino sekä diabetes nopeuttavat kaihin kehittymistä. Kaihileikkaukset pystytään tekemään päiväkirurgisesti.

Kuivaan silmänpohjan ikärappeumaan voi sairastua ensin ja se voi muuttua kosteaksi silmänpohjan ikärappeumaksi. Sairaus etenee yleensä hyvin hitaasti ja onneksi vain harvoin heikentää näköä huomattavasti. Hoitokeinoa siihen ei ole vielä löydetty.
Kosteaa silmänpohjan ikärappeumaa tavataan noin 65-vuotiailla ja vanhemmilla. Liikkumisnäkö ja toimintakyky säilyvät, mutta lukeminen ja kasvojen tunnistaminen vaikeutuvat. Hoitamaton sairaus voi johtaa näkövammaisuuteen, mutta ei sokeuteen.
Silmänpainetauti eli glaukooma on näköhermoa vahingoittava silmäsairaus, joka on elinikäinen ja parantumaton.
– Se on salakavala sairaus, joka ei jää kiinni yksittäisissä silmänpainemittauksissa tai pelkässä valokuvassa, Hagman kertoo.

Glaukooman pystyy vain silmälääkäri varmuudella toteamaan. Glaukooma on alussa täysin oireeton ja siksi ennakointi on avainasemassa.
Diabeettisiin silmänpohjamuutoksiin vaikuttaa korkea verensokeri. EP:n sairaanhoitopiirissä alueen terveyskeskuksissa kiertää kuvaaja silmänpohjakameran kanssa. Säännöllisellä silmänpohjien seurannalla, voidaan hoitoa vaativat muutokset löytää ajoissa.
Kuivasilmäisyys on lisääntynyt ja vaivaa eri ikäisiä ihmisiä.
– Kun katsotaan lähelle, silmät ovat auki ja kuivuvat, koska normaali räpyttelytaajuus harvenee. Kyynelnesteen eritys hidastuu ja pienenee iän myötä. Säännöllinen kostutustippojen käyttö on hyvästä silmille.

Testaa näkösi

  • Testaa omaa tai läheisen näköä yksinkertaisella testillä kahden kk:n välein.
  • Ota ruutupaperi tai sanomalehti.
  • Katso tekstiä ensin toinen silmä peitettynä. Näetkö ruudut neliöinä ja tekstin selkeästi vai vääristyykö katsottava asia?
  • Peitä toinen silmä ja toista testi. Silmälaseja saa käyttää testatessa.
  • Amsler-testin voi katsoa tieto- koneen näytöltä tai paperilta 30cm etäisyydeltä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (4 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
näkö seniori

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset