Article image
Vaasan keskustan alueella auton hinaus saadaan Mika Rönnqvistin mukaan järjestymään 30 minuutin sisällä mihin vuorokauden aikaan tahansa.
Kaupallinen yhteistyö

29.03.2019
Autot ja liikenne

Täyskasko korvaa auton hinauksen myös kotipihasta

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Paula Kaskimaa

Täyskasko korvaa niin bensan loppumisen kuin hinausliikkeen tekemän renkaanvaihdon ilman bonusmenetyksiä.

Moni autoilija on kokenut sen ei niin miellyttävän tunteen, kun auto sammuu kesken matkan tai rengas puhkeaa maantiellä. Jos polttoaine on päässyt loppumaan, on yleinen reaktio se, että soitetaan joku tuttu paikalle, jos sellaisen
lähistöltä löytää.

Renkaanvaihto on puolestaan tuttua puuhaa kesä- ja talvirenkaiden kausien mukaisesti, joten usein kuski kaivaa itse tunkin ja vararenkaan esiin ja alkaa töihin.

Awux Hinauksen ja MH-Color:in yrittäjä Mika Rönnqvist tietää tapauksia, joissa renkaanvaihtoa tehdään itse vaarallisessa paikassa moottoritiellä.

– Ihmiset unohtavat, että kasko korvaa paitsi auton äkilliset hajoamiset, myös renkaan puhkeamiset sekä polttoaineen loppumiset.

Täyskaskossa bonukset eivät putoa ja joillakin yhtiöillä myös osakasko korvaa auton hinaukset.

Rönnqvist suosittelee autoilijoita soittamaan ammattilaisen apua paikalle useastakin syystä.

– Se on ehdottomasti turvallisempaa, kuin esimerkiksi yrittää vaihtaa rengasta tunkilla, jota ei ole käyttänyt huonossa
säässä ja puhumattakaan pimeässä taskulampun valossa.

– Renkaan vaihtaminen moottoritiellä on vaarallista etenkin, jos puhjennut rengas on ajokaistan puolella. Usein rengasrikon yllättäessä tulee vasta silloin katsottua minkälaiset valmiudet autossa on tien päällä tapahtuvaan renkaan vaihtoon.

Täyskasko korvaa hinauksen
Mika Rönnqvist muistuttaa autoilijoita turvallisuuden vaalimisesta myös silloin kun auto on jättänyt tien päälle.

– Vararengas on saatettu nostaa tavarankuljetuksen tieltä pois ja unohdettu laittaa takaisin, työkaluja voi puuttua tai auton varustukseen kuuluu vain pelkkä paikka-ainepullo.

– Autoilijahan on matkalla jonnekin. Kun soittaa avun paikalle, on todennäköisempää, että matka määränpäähän pääsee jatkumaan.

Väärää polttoainetta

Autojen rikkoontumisten, kolareiden ja tieltä suistumisten lisäksi yksi yleisimpiä syitä hinausauton tarpeeseen on väärän polttoaineen laittaminen auton tankkiin.

– Pääsääntöisesti ihmiset havahtuvat siinä tankatessaan, että nyt meni bensaa dieselin sijaan. Kun se huomataan, useimmat ihmiset ymmärtävät olla käynnistämättä autoa.

Vaikka autosta huolehtisi hyvin, kaikkia vikoja ei voi välttää. Moottori voi sammua yllättäen, jakohihna voi katketa tai jarruvika keskeyttää ajon. Kesällä jäähdytysjärjestelmä saattaa pettää, kun taas talvella auton akku voi aiheuttaa murheita.

– Jos ajaa paljon lyhyitä matkoja, purkautuu akku käynnistysten yhteydessä enemmän, kun mitä se ehtii lyhyen ajon aikana latautua. Tämä korostuu erityisesti talvella pakkaskeleillä. Auton käynnistymistä kannattaa siksi tarkkailla ja ajaa välillä pidempi lenkki tai vaihtaa vanha akku ajoissa, jos käynnistysongelmia ilmenee, Rönnqvist sanoo.

Akun kunto, jäähdytysnesteen, moottoriöljyn ja muiden nesteiden tasot, sekä rengaspaineet on hyvä tarkistaa aina ennen idempää automatkaa. Erityisesti syksyisin ja keväisin kannattaa huolehtia myös lasinpyyhkimien kunnosta sekä lasinpesunesteen riittävyydestä. Lisäksi kannattaa varmistaa, että autossa on helposti saatavilla varusteet yllättävien tilanteiden varalta. Erityisen tärkeää tämä on talvipakkasilla tai matkan suuntautuessa harvaan asutulle seudulle kauas taajamista.

Merkkivalo käskee pysähtymään

Auto kertoo merkkivaloilla mahdollisista ongelmista, joihin tulisi kiinnittää huomiota.

Keltaisen valon syttyessä matkaa voi yleensä jatkaa esimerkiksi korjaamolle saakka, huomioiden kuitenkin valon kertoman ongelman laatu. Punaisen valon syttyessä on syytä pysähtyä heti seuraavaan turvalliseen paikkaan, sillä tällöin on kyseessä jotain vakavampaa ja matkan jatkaminen voi aiheuttaa suuria lisävaurioita, joiden korjaaminen tulee kalliiksi.

Hinausliikkeeltä voi kysyä neuvoja siitä, onko matkaa turvallista jatkaa. Rönnqvist kertoo, että lähitulevaisuudessa tielle jääneiden autojen palvelu paranee yrityksessä entisestään.

– Meille tulee rakenteille ensiapuauto Viking go, pakettiauto jossa on pieni korjaamovarustus, polttoaineimut, testilaitteet, kompressorit yms.

Ensisijaisena tarkoituksena on, että autoilijaa autetaan tien päällä, jotta autoilija pääsee jatkamaan matkaa. Jos se ei onnistu, sitten otetaan hinaukseen.

Vaasan Awux Hinaus on liittynyt Viking Assistance -hinauspalveluketjuun vuosi sitten ja on siten osa johtavaa skandinaavista hinaus- ja tiepalvelua, joka auttaa autoilijoita 24/7.

– Tällä hetkellä yrityksessä on kaksi hinausautoa, joista toisella voidaan kuljettaa kolme henkilöautoa kerralla.

Huolehti, että autossa on nämä varusteet

  1. Varoituskolmio
  2. Huomioliivi kuljettajalle ja matkustajille
  3. Taskulamppu
  4. Huopa tai riittävästi lämmintä vaatetta

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
autohuolto renkaanvaihto vakuutus

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset