Article image
Lankavan tehtaanmyymälästä löytyy hyllymetreittäin erivärisiä ihania lankakeriä. - Mukaan saa myös innostavia ohjeita ja keräkaupalla onnistumisen iloa, Lankavan Lyylit lupaavat. Kuva: Matti Hautalahti.
20.07.2020
Tapahtumat ja matkailu

Tehtaanmyymälät täynnä löytöjä, tuoteuutuuksia ja tarjouksia

Teksti: Liina Hautanen

Perinteikkäästä käsityöläisten maakunnasta Etelä-Pohjanmaalta löytyy useita tehtaanmyymälöitä, joissa laatutuotteita voi löytää todella edulliseen hintaan. Kuka voisi vastustaa tarjouskorien ja poistotuotelaarien läpikäyntiä?

Tehtaanmyymälät ovat kuitenkin paljon muutakin kuin mallikappaleita ja poistoeriä ja ostoksille kannattaakin varata kunnolla aikaa. Kankaisiin ja sisustustekstiileihin keskittyneistä tehtaanmyymälöistä on kehittynyt inspiroivia sisustusliikkeitä, joista voi tehdä löytöjä niin kotiin kuin lahjaksikin. Harva käsityöihminen pystyy ajamaan pysähtymättä kauhavalaisen Lankavan ohi, sillä vaikka verkkokaupatkin toimivat, lankakeriä on ihana päästä tunnustelemaan myös omissa sormenpäissään.

Tehtaanmyymälöissä myös yrityksen historia, tuotteiden valmistusprosessi ja materiaalit avautuvat aivan uudella tavalla.

Lankava

Lyyli Karppinen ja kolme muuta voimanaista perustivat yrityksen vuonna 1925. Kauhavan Kangas-Aitta sai kangaspuut kolisemaan lähiseudun naisten kutoessa ja kankaita toimitettiin myyntiin aina Stockmannille asti.

Juuri uusiin, entistä isompiin tiloihin muuttanut yritys on tänä päivänä nimeltään Lankava, mutta Lyylin tyyli elää edelleen vahvana. Lankava on varsinainen käsityöihmisten aarreaitta, jonne ryhmämatkalaiset saapuvat bussilasteittain ympäri Suomea. Eikä ihmekään; tarjolla on monipuolinen valikoima laadukkaita lankoja, käsityötarvikkeita ja ontelo- ja matonkuteita, eikä varmasti yksikään vieras lähde liikkeestä ilman uusia ideoita ja käsityöohjeita viemisinään. Käsityöihmisen kannattaa varata visiitille hieman enemmänkin aikaa ja poiketa samalla myös naapurista löytyvissä Tuulia designissa ja Kilokankaassa.

Lankava, Kauppatie 65, Kauhava

Lankavan tehtaanmyymälä on nyt entistä isompi. Myymälä on juuri muuttanut uusiin tiloihin Kauppatien varrelle. Kuvat: Matti Hautalahti.

Lapuan Kankurit

Lapuan Kankureiden tehtaalla Lapualla kudotaan suomalaista designia, jonka inspiraatio ja värimaailmat löytyvät puhtaasta luonnostamme. ”Se mikä kudotaan, se myös pitää”, tehtaalta kerrotaan. Vanhan Paukun kulttuurikeskuksessa sijaitsevasta tehtaanmyymälästä löytyy monipuolinen valikoima luonnonmateriaaleista, kuten pellavasta ja villasta tehtyjä sisustustekstiilejä, kattaus- ja keittiötekstiilejä, saunatekstiilejä sekä villahuopia. Aina kannattaa tarkistaa myös II-laatuja ja tarjoustuotteita sisältävät löytölaarit. Myymälästä löytyy myös kotimaisia design, käsi- ja taideteollisuustuotteita. Suositut tehtaan myyntipäivät järjestetään tänä vuonna nettimyyntitapahtumana. Tehtaanmyymälä on kaunis ja henkii suomalaista designia.

Lapuan Kankurit, Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Vanhan Paukun tie 1, Lapua

Lapuan Kankureiden kaunis tehtaanmyymälä sijaitsee Vanhan Paukun kulttuurikeskuksessa Lapualla. Kuvat: Liina Hautanen.

Annalan Villa Café & Shop

Viihtyisä tehtaanmyymälä, sisustusliike ja kahvila Lankilankosken rannalla Lapualla. Isojen vanhojen puiden katveessa on ihana kahvitella myös helteellä. Pihassa on hyvin parkkitilaa, eikä päätieltä ole monenkaan minuutin matka poiketa tänne. Annala on 100-vuotias kotimainen yritys, joka valmistaa suomalaiseen sisustusmakuun sopivia verhoilu- ja sisustuskankaita.

Annalan Villa Café & Shop, Lankilantie 90, Lapua

Mummadesign Shop & Atelje

Vierailu Mummadesign Shop & Ateljeen myymälään on hauska kurkistus eteläpohjalaisuuteen. Perinteisistä eteläpohjalaisista aihepiireistä kuvituksensa saaneet Mummadesignin tuotteet ovat kuitenkin itsessään moderneja ja sopivat hyvin nykysisustukseenkin. Lapualla Karhunmäen kylässä sijaitseva liike toimii yrittäjän omassa pihapiirissä keskellä maalaismaisemaa. Yrittäjä Niina Koivusalo alkoi suunnitella ja valmistaa käsinpainettuja pellavatekstiilejä vuonna 2008. Valikoima on laajentunut vuosien myötä ja nykyisin valikoimista löytyykin eteläpohjalaisaiheisten kodintekstiilien lisäksi myös saman aihepiirin teemoin kuvitettuja t-paitoja, mekkoja ja tunikoita, pyykkietikkaa ja laukkuja. Myymälän yhteydessä on ateljee jossa tuotteiden valmistuksen koko kaari tapahtuu leikkaamisesta painamisen ja ompelun kautta viimeistelyyn. Koivusalo tekee ateljeessaan myös erilaisia tilaustöitä.

Avoinna ti-pe klo 11-18, la klo 11-16 ja su 12-18. Maanantaisin suljettu.
Osoite: Karhunmäentie 948, Lapua

Mummadesignilla pääset tutustumaan paikalliseen yritykseen, jonka tuotteet kertovat omaa tarinaansa eteläpohjalaisuudesta. Kuvat: Mummadesign.

Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälä

Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälä sijaitsee idyllisessä tehdasmiljöössä Jalasjärven Jokipiissä. Valikoimista löytyvät kauniit ja kestävät pellavatekstiilit saunaan ja kylpyyn, keittiöön ja kattaukseen sekä sisustukseen. Tehtaanmyymälässä kun ollaan, tarjolla on myös edullisia 2-laatuisia tuotteita sekä erilaisia kangaspaloja huokeaan kilohintaan. Historiallisen tehdasmiljöön tiloista löytyy pieni kahvio ja myös tehdaskierros onnistuu etukäteen varaamalla.

Jokipiin Pellava, Pellavatehtaantie 35, Jokipii

Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälä sijaitsee idyllisessä vanhassa tehdasrakennuksessa, jossa valmistetaan kaikki Jokipiin Pellavan pellavatekstiilit.

Lennolin tehtaanmyymälä

Jalasjärvellä kannattaa poiketa myös keskustassa sijaitsevassa Lennolin tehtaanmyymälässä. Perheyritys on suunnitellut ja valmistanut erilaisia sisustustekstiilejä jo yli 50 vuotta. Monipuoliseksi sisustusliikkeeksi kasvaneesta tehtaanmyymälästä löytyy sisustustekstiilejä moneen makuun.

Päiväpeittojen, koristetyynyjen, torkkupeittojen, verhojen sekä tyynyjen, peitteiden ja lakanoiden lisäksi myynnissä on runsas valikoima erilaisia kankaita verho- ja verhoilukankaista trikookankaisiin, vanuja sekä ompelu- ja askartelutarvikkeita. Ompelutöitä ja patjoja voi teettää myös mittojen mukaan. Löytöjä voi tehdä myös tarjoushintaisista erikoiseristä, kakkoslaatuisten tuotteiden hyllykköistä sekä poistotuotteiden joukosta.

Lennol, Rantatie 22, Jalasjärvi

Lennolin tehtaanmyymälä
Lennolin tehtaanmyymälä on auki maanantaista perjantaihin klo 10-17 ja lauantaisin klo 9-14.

Puukkotehdas Iisakki Järvenpää

Kauhavalaisen 140-vuotiaan Iisakki Järvenpään puukkotehtaan tehtaanmyymälä on avoinna kesäaikaan joka päivä. Tehdasrakennus koneineen on puhutteleva ja puukkomestareiden työtä pääsee näkemään läheltä etukäteen tilattavilla esittelykierroksilla. Töitä tehdään edelleen vanhoilla koneilla ja perinteisillä käsityöläismenetelmillä. Tehtaanmyymälän valikoimista löytyy niin perinne- ja erä- sekä harrastuspuukot, keittiöveitset, helavyöt sekä -korut, pohjalaishatut kuin puukkopellavatkin. Lisäksi myymälän yhteydessä on tehtaan oma museo-osa.

Puukkotehdas Iisakki Järvenpää, Passinraitti 32, Kauhava

Iisakki Järvenpään tehtaanmyymälä
Iisakki Järvenpään tehtaanmyymälän yhteydessä sijaitsee myös tehdasmuseo, jossa voi tutustua puukonvalmistuksen historiaan. Kuva: Iisakki Järvenpää.

Pramia viinatehtaanmyymälä

Sahtipanimona ja Wanhanajan vaarinkaljan valmistajana aloittanut Pramia on kulkenut pitkän matkan ja yritys valittiinkin jo vuonna 2012 maailman ekologisimmaksi alkoholiyritykseksi. Kurikan Ilvesjoella sijaitseva viinatehdas pyörii itse tuotetulla tuulivoimalla ja juomat pakataan PET-kierrätysmuovipulloihin, jotka valmistetaan omassa tehtaassa Toholammilla. Valikoimista löytyy mietoja viinijuomia, alkoholittomia mocktaileja, siidereitä, lonkeroita, likööreitä, spritzejä, rommeja, konjakkeja sekä maustettuja ja maustamattomia viinoja. Osa tuotteista on luomua. Tehtaanmyymälä ja kahvio ovat kesäaikaan avoinna ma-la klo 10-18 ja sunnuntaisin klo 12-18.

Pramia, Ilvesjoentie 1060, Ilvesjoki, Kurikka

Pramia viinatehtaanmyymälä

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (25 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
etelä-pohjanmaa jalasjärvi kauhava kurikka lapua

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset