Article image
LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan maatiloihin erikoistuneet myyntipäälliköt Atte Sulkava ja Pekka Mäenpää sekä maatilamyyntitiimin esimies Sini Ritamäki muistuttavat maatilayrittäjiä vahinkojen ennalta ehkäisemisen tärkeydestä.
Kaupallinen yhteistyö

06.10.2022
Työelämä ja yrittäjyys

Tulipalo on maatilayrittäjän painajainen

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahti

Alan uusia lisääntyviä riskejä ovat IT-laitteiston tietoturvan ja eläintautien aiheuttamat vahingot.

Etelä-Pohjanmaa elää maatiloista. Maakunnassa vahvassa asemassa oleva elintarviketeollisuus pohjautuu myös maatilojen tuotantoon, joten niiden hyvinvointi ja selviytyminen tiukassa kansainvälisessä kilpailussa on samalla tärkeää jokaiselle Etelä-Pohjanmaalla asuvalle.

– Maatilaliiketoiminnan osuus meidän alueyhtiömme liikevaihdosta on noin 30 %, LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Juha Antikainen selvittää.

Energiakriisin myötä kotimainen maatilatalous on entistä kovemmassa paikassa kilpaillessa ulkomaan tuonnin kanssa ruuan tuotannosta. Hyvänä esimerkkinä on tomaattien viljely, jota on hyvin vaikea saada kannattavaksi talvella Suomessa nykyisillä energianhinnoilla.

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Juha Antikainen
LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Juha Antikainen.

Vahinkojen ennaltaehkäisy

Maatilayrittämisessä suurilla vahingoilla voi olla kohtalokkaat seuraukset.

– Maatilat ovat aika kaukana paloasemilta, joten omat toimet palon rajaamiseksi tai sammuttamiseksi ovat tärkeitä, maatilamyyntitiimin esimies Sini Ritamäki huomauttaa.

Vaikka tulipaloissa säästyttäisiin henkilövahingoilta, voi palaneen tilan jälleenrakentaminen olla niin iso ja vaikea pala henkisesti tilan pitäjille, että on helpompi luopua maatilayrittämisestä kokonaan.

– Tuo on yksi tärkeä seikka, miksi teemme töitä vahinkojen ja erityisesti tulipalojen ennaltaehkäisemiseksi, Ritamäki sanoo.

tulipalo palokatkokyltti

LähiTapiola jakaa maatilayrittäjille esimerkiksi palokatkokylttejä. Se helpottaa pelastuslaitoksen toimintaa palon rajaamisessa rakennuksen osan ollessa tulen ja savun vallassa.

– Kyltti näyttää, missä kohtaa tulipalo pysähtyy ylös kattoon asti rakennetun palokatkoseinän avulla.

Sammutintarkastukset auttavat pitämään sammuttimet toimintakunnossa hädän hetkellä.

Toimivilla sammuttimilla pystyy pienen palon alun tukahduttamaan tai ainakin rajaamaan ja hidastamaan sen leviämistä.

– Olemme järjestäneet myös alkusammutus- ja ensiapukoulutuksia sekä tulityökursseja.

Maatiloilla monenlaisia paloriskejä

Tänä syksynä LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa pilotoi asiakasetuna kuivaajan tehoimurointia tarjoamalla ensimmäisen tunnin.

– Maksamme ensimmäisen tunnin kuivaajan suurtehosiivouksesta. Kun kuivaaja on kunnolla siivottu, paloriskit vähenevät. Siisti kuivaaja houkuttaa myös vähemmän tuholaisia, Ritamäki taustoittaa.

Maatiloihin erikoistuneet myyntipäälliköt Atte Sulkava ja Pekka Mäenpää puhuvat tiloilla yleisimmistä vaaran paikoista. Yleisimmät palon syttymispaikat ovat lämpökeskukset, pienkuormaajat ja sähköjohdot.

– Korjaamotilojen siisteys on tärkeää, sillä myös sieltä voi tulipalo saada alkunsa, 30 vuotta järviseudulla maatiloilla vieraillut Mäenpää kuvailee.

– Paloriskien lisäksi tilalla kiinnitetään huomiota myös toiminnan jatkumiseen silloin, jos isäntä tai emäntä on pois rivistä. Katsotaan isäntäväelle sopivat vakuutukset pahan päivän varalle, toteaa Sulkava.

Tukea maatilayrittäjän jaksamiseen

Yhteistyössä muiden tahojen kanssa LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa haluaa edesauttaa maatilayrittäjien jaksamista.

– MTK:n kanssa LähiTapiolalla on tiivistä yhteistyötä. Yhteistyöetuna on esimerkiksi Firstbeat -mittaus henkivakuutusasiakkaille kahden vuoden välein. Mittaus antaa tärkeää tietoa omasta palautumisesta arjen keskellä, kertoo Ritamäki

– Yhteistyössä Melan kanssa on ollut erilaisia projekteja. Tällä hetkellä olemme mukana Välitä Viljelijästä -hankkeessa, Ritamäki toteaa.

Tietotekniikka ja tekoäly ovat tulleet luonnollisesti mukaan myös maatilayrittäjien elämään. Se luo omat riskinsä yrityksen toimintaan.

– Tietoturvariskit sekä eläintauteihin liittyvät riskit ovat selvästi kasvava alue maatilayrittämisessä, Antikainen pohtii viime aikojen kehitystä.

LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan maatila-asiakkaiden vakuutuskorvaukset vuonna 2021

  • Maatila-asiakkaille maksettiin vahinkovakuutuksista korvauksia noin 8,5 miljoonaa euroa. Vahinkotapahtumia oli noin 4200 kappaletta.
  • Tulipaloista korvattiin euromääräisesti eniten, yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa. Vahinkotapahtumia oli yhteensä 104 kappaletta.
  • Ajoneuvovahinkoja korvattiin euromääräisesti toiseksi eniten. Liikennevakuutusten ja kaskon törmäysvahinkojen yhteenlasketut korvausmäärät olivat noin 2,5 miljoonaa euroa. Vahinkotapahtumia oli 730 kappaletta.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (2 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset