Article image
14-vuotias Wilma ja 10-vuotias Wiljami viihtyvät uima-altaassa heti kun sinne lasketaan vesi ja lämpöpumppu on sen lämmittänyt.
21.05.2021
Koti ja asuminen

Uima-allas hankittiin lasten iloksi ja ajanvietoksi

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Sami Peltoniemi

Uima-allas ei olekaan sulaa hulluutta Suomessa. Altaan lämmitys on yllättävän edullista ja mahdollistaa sen käytön kotimaamme viileydessä.

Mattilan perhe elää kirjaimellisestikin liikunnasta. Perheen molemmat vanhemmat Johanna ja Kalle ovat liikunta-alan yrittäjiä, ja se myös näkyy kodissa.

Perheen talon pihan keskeisin elementti on uima-allas, joka ei homehdu käytön puutteeseen.

– Se oli selvä asia, kun tämän tontin ostimme, että talon rakentamisen yhteydessä teemme myös uima-altaan, vanhemmat vakuuttelevat hymyssä suin.

uima-allas

Viime kesänä piha oli täynnä uima-allasta lainaavia lasten kavereita. Vanhempia se ei haitannut, vaan päinvastoin.

– Kun kuuli miten kivaa lapsilla siinä päivä toisensa jälkeen oli, pohdimme yhdessä, että juuri tämän takia altaan halusimme tähän rakentaa, Johanna muistelee edelliskesää.

Katso karusellikuvat!

Uima-allas onkin houkuttelevan suuruinen, sillä se on lähes yhdeksän metrin pituudeltaan jo sitä kokoa, että siinä kelpaa paitsi lasten leikkiä, myös aikuisten uida.

– Kokoa piti vähän lyhentää talon, tontin koko ja kustannukset huomioon ottaen. Jos haluaa, altaaseen saa lisävarusteena vastavirtalaitteen, jolloin käytännössä ui koko ajan paikallaan, Kalle kertoo nykyuima-altaiden mahdollisuuksista.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Suurin osa myytävistä altaista on syvyydeltään 130-140 senttiä, mutta Mattilat halusivat altaan, jossa lapset voivat turvallisesti hyppiä.

– Tiesimme, että lapset haluavat totta kai hyppiä ja toteutimme sen 180 senttiä syvällä altaalla, vaikka uimiseen ei noin syvää tietenkään tarvitse.

uima-allas
Johanna ja Kalle Mattilan uima-altaasta innostuneena jo kolme muuta perhettä ovat liittyneet tai pian liittymässä oman altaan uinneista nauttivien joukkoon,

Uima-allas lämpiää ilmalämpöpumpulla

Mattiloiden lapsista esikoinen on jo muuttanut pois, mutta kaksi nuorinta 14-vuotias Wilma ja 10-vuotias Wiljami polskivat kavereidensa kanssa ja ilmankin uima-altaassa ainakin kerran päivässä lähes joka päivä.

– Ensisijaisesti lapsia varten allas meille hankittiin, mutta kyllä käytämme sitä itsekin monta kertaa viikossa aamulla ennen töitä tai niiden jälkeen, Johanna pohtii.

Uima-allas lämpiää ilmalämpöpumpulla ja sen katteena on käsin liikuteltava suoja, joka pitää roskat ja pölyn poissa altaasta sekä estää lämmön haihtumisen tehokkaasti.

uima-altaan kansi

– Suoja on tarpeellinen ja se on riittävän kevyt ja helppo vetää pois ja laittaa taas kiinni, Johanna sanoo.
Suoja liikkuu kiskoilla ja yllättävän hyvin lapset saavat sen myös käytön jälkeen takaisin.

– Kun on kylmempi ilma tai kova tuuli, niin sen alla on myös lämpimämpää uida, Wilma kertoo.

Aurinko lämmittää myös altaan vettä paremmin kupukatteen alta kuin pelkän suojamuovin alta.

Säiden mukaan allas otetaan käyttöön vapun tienoilla.

uima-allas

Käyttöä yli 6 kk vuodessa

Mattilat tyhjentävät altaan luonnollisesti talveksi, sillä käyttö olisi vähäisempää ja lämmityskustannukset tietysti kalliimmat.

– Siinä marraskuun alussa olemme sen laittaneet talvitelakalle, kolme vuotta altaan aamu- ilta ja päiväuinneilla herkuttelemaan päässyt Kalle toteaa.

tatuoidut jalat uima-altaassa

Säiden mukaan allas otetaan käyttöön Vapun tienoilla. Keväällä Kalle tekee mittavan siivousoperaation altaan pinnat huolellisesti siistiessään.

– Siitä selviäisi varmasti helpommallakin, mutta Kalle haluaa tehdä sen keväällä kunnolla. Uintikauden aikana siivoaminen onkin sitten paljon kevyempää. Roskat pois altaasta haavilla ja allasimurilla hiekkapölyn imurointi altaan pohjalta, Johanna kertoo altaan hoidosta.

Vedessä oleva kloori tulee altaassa kelluvasta, hitaasti liukenevasta pallosta.

Katso karusellikuvat!

– Pari kertaa kauden aikana annetaan kloorishokkihoito, jolloin mahdollisten bakteerien poistamiseksi uimaveteen laitetaan klooria reippaasti. Vettä vaihtava pumppu laitetaan täysille ja parin tunnin päästä voi jo taas uida, Kalle selittää.

Altaasta ei tule päivittäistä työtä, vaan normaalilla kodinhoidolla saa myös uima-altaan pidettyä käyttökunnossa ja viihtyisänä paikkana.

– Jos vesi muuttuu sameaksi, sen voi kirkastaa sitä varten olevilla kemikaaleilla. Sameus on yleensä merkki siitä, että allasta ei ole käytetty, Kalle jatkaa.

Altaan vettä on silti syytä mitata ja tarkistaa ja tehdä tarvittavat korjaukset esimerkiksi klooripitoisuuteen sekä PH-arvoon siihen suunnatuilla tuotteilla.

uima-allas

Uima-allasvaihtoehtoja löytyy valtavasti

Uima-altaiden suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Sen myötä myös vaihtoehtoja altaiden materiaaleiksi ja rakentamiseksi on iso kirjo.

– Meille oli tärkeää valita paitsi varmasti kestävä myös kaunis pinta altaaseen. Siksi valitsimme lasikuidun, joka oli vähän kalliimpi kuin joku toinen vaihtoehto, Johanna muistelee.

Allas on puolalaista tekoa, vaikka Kalle olisi halunnut suomalaisen.

– Väänsin kauppaa pitkään pietarsaarelaisen yrityksen kanssa, mutta hintaeroksi jäi niin monta tonnia, että päädyimme tähän.

Mattilan hankkivat koko paketin samasta paikasta.

– Altaiden myynnissä taitaa olla sellainen taktiikka, että hinta tulee vain altaalle, vaikka siihen tarvitsee käytännössä paljon muutakin, kuten puhdistusjärjestelmän, Kalle virnistää.

– Hankinta ei ole siis pelkkä allas, vaan aika paljon muutakin, Kalle neuvoo allasta suunnitteleville.

Mattiloiden kokemuksesta rohkaistuneena muuallakin päin Vaasaa pääsevät lapset nauttimaan oman uima-altaan virkistävyydestä.

– Yhden ystäväni allas valmistui viime kesäksi ja kahden muun on nyt tekovaiheessa.

Liukkaus vaarana

Uima-altaan ympärillä on terassia. Altaan vierellä oleva terassi kastuu ja liukas pinta on helposti vaarallinen niin aikuisille kuin lapsillekin.

Mattilat päättivät laittaa kestopuusta tehdyt terassilaudat ylösalaisin, jolloin alapuolella olevat jyrsinurat tekevät pinnan vähemmän liukkaaksi.

– Laattahan olisi ollut äärimmäisen liukas. Varsinkin kun lapset tapaavat juosta ja pomppia ja riehua, niin hyvä pinta altaan ympärillä on tärkeä asia.

Jos uima-altaaseen kaatuu virvoitusjuomaa, altaan suodatusjärjestelmä hoitaa sen itsekseen.

– Meillä on erikseen Bambupuiset astiat, kun altaalla syödään tai juodaan juuri sen vuoksi, ettei lasinsirujen vuoksi tarvitse allasta tyhjentää ja puhdistaa, Johanna päättää.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.4/5 - (8 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset