Article image
20.04.2023
Koti ja asuminen

Oman näköiset ylioppilasjuhlat

Kuvat: Freepik

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty pitää paikkansa myös valmistujaisjuhlien järjestelyssä. Aloita suunnittelu riittävän aikaisin ja tartu toimeen hyvissä ajoin, varsinkin jos käytät ulkopuolisten palveluja. Pitopalvelut ja valokuvaajat varataan juhliin jo viimeistään nyt.

Tee muistilista

Muutamaa päivää ennen juhlia on hyvä tarkistaa vielä juhlien järjestäjän muistilistalta viime hetken vinkit!

Kutsut

Tee vieraslista hyvissä ajoin ja arvioi sen perusteella järjestätkö valmistujaisjuhlat kotioloissa vai vuokraatko juhlatilaa. Kutsun vieraille voi esittää somessa tai perinteisen median kutsupalstalla. Voit vaikuttaa juhlijoiden tuloon kutsumalla vieraat kahdessa erässä. Muista vastauspyyntö sekä pyydä vieraita ilmoittamaan erityisruokavalioista, niin osaat varautua tarjoiluissa saapuvaan vierasmäärään ja ruoka-aineallergioihin.

Lakin osto

Ylioppilaslakki kannattaa hankkia hyvissä ajoin, jotta saat varmasti oikean kokoisen päähineen omaan juhlapäivääsi.

Ylioppilaan vaatetus

Aloita juhlapuvun etsintä. Ylioppilasjuhla on perinteikäs tilaisuus, eikä minihameet, paljastavat asut tai farkut sovi juhlaan. Näytä persoonallisuuttasi tyylikkäällä tavalla esim. asusteissa.

ylioppilasjuhlat

Lakkiainen

Itse lakkiaistilaisuuteen paikalle menee yleensä oppilaan vanhemmat ja isovanhemmat.

Ruokaehdotukset

Koekata noutopöytä hyvissä ajoin, niin hahmotat, onko astioita riittävästi, ovatko tarjoiluvadit sopivan kokoisia ja onko juomille ja kahvitarjoilulle syytä varata kokonaan toinen pöytä. Muista jättää riittävästi tilaa pöydän ympärille, jotta ihmiset mahtuvat kiertämään sitä.

Katatko noutopöytään lämpimän ruoan salaatteineen pitäydytkö voileipäkakussa ja pieniin suolaisissa? Tärkeintä on, että juhlat ovat sankarinsa näköiset. Jos vieraita on tulossa kymmenittäin, on ehkä helpompi luottaa pitopalvelun apuun ja keskittyä itse nauttimaan juhlista. Muista erityisruokavaliot.

Suunnittele ja päätä tarjottavat kuukautta ennen juhlaa. On järkevää valita pääasiassa huoneenlämpöisenä tarjottavia ja siinä hyvin säilyviä ruokalajeja.

Apulaiset tarjoiluun

Uutterat apulaiset tekevät isäntäväen päivästä juhlan. Keittiössä riittää puuhaa vähintään yhdelle kätevälle, joka pesee ja kuivaa kuohuviinilaseja, täydentää juoma- ja ruokapöytää, korjaa pois likaiset astiat ja keittää kahvit sekä teet. 80 hengen kotijuhlat täystyöllistävät helposti ainakin kaksi henkilöä. Hyödynnä juhlissa kodin kaikki vesipisteet sekä siisteyden ylläpidossa että astioiden puhdistamisessa. Kodinhoitohuoneesta voi tehdä astiavaraston ja astianpesupaikan.

Juhlien ja muistojen tallentaminen

Varaa valokuvaaja ja/tai videokuvaaja. Ottakaa juhlan päähenkilön näköisiä valokuvia, kuvissa voi antaa persoonallisuuden näkyä. Muista kertoa valokuvaajalle, että otetaanko kuvia sisällä vai ulkona, niin hän osaa suunnitella valaistus- ja kalustoasiat sen mukaan.

Laadi juhlallesi kuvagalleria

Voit laatia juhlallesi oman hashtagin Instagramissa. Hashtag voi olla mitä tahansa. Mitä ainutlaatuisempi se on, sitä varmemmin vain näiden juhlien kävijät sitä käyttävät. Kun kuvan lisäyksen yhteydessä mukaan merkitään juhliesi hashtag, muodostuu näin merkatuista kuvista oma kuvagalleriansa. Näin kaikki pääsevät milloin tahansa näkemään myös muiden juhlavieraiden ottamia kuvia, jotka on Instagramissa julkaistu. Nosta hashtag esille sekä ennen juhlia että juhlissa, esimerkiksi kutsussa, niin kuvagalleriaan päätyy myös hauskoja kuvia juhlaan valmistautumisesta.

Valmistujaiskakku

Millainen valmistujaiskakku sopii parhaiten? Täytekakku, juustokakku, marenkikakku vai kahvikakku? Vegaani herkuttelee raikkaalla, vegaanisella kakulla. Jos leivot kakun itse ja vieraita on tulossa paljon, kannattaa kakuksi valita hieman helpommin valmistuva.

Koristelut

Onnittelukukat tuovat juhlapaikalle jo oman tunnelmansa.  Nosta näyttävä maljakko keskeiselle paikalle ja aseta siihen kaikki yksittäiset ruusut. Jos vietät juhlat kotona, varaa jo valmiiksi maljakoita ja mieti, mihin onnittelukukat sijoitat. Mikäli vuokraat juhlatilan, tarkista löytyykö tilasta jo valmiiksi tarvittavat koristeet.

Kuohuviini

Valmistujaisjuhlat alkavat usein onnitteluilla ja kuohuviinilasin nostolla. Kuohuviinin lisäksi onnittelumaljaan on hyvä varata myös alkoholiton vaihtoehto. Alkoholiton kuohuviini sopii aikuisille, lapsille maistuu esimerkiksi mansikoin koristeltu punainen kuohujuoma.

Maljan nosto

Erityisesti arvokkaammissa juhlissa maljaetiketin noudattaminen kuuluu asiaan. Juhlamalja tarjotaan vieraille heti saavuttaessa ja perinteisesti emäntä tai isäntä kohottaa ensimmäisen maljan ja toivottaa vieraat tervetulleiksi.

Lahjat

Mieti lahjatoiveet valmiiksi. Mieti lahjoja useasta eri hintaryhmästä, jotta vieraasi löytävät heidän kukkarolleen sopivan lahjan. Voit toivoa myös rahaa tulevaisuuden opiskelua varten. Muistuta ylioppilasta pitämään lahja ja siihen liittyvä kortti yhdessä vaikka teippipalalla. On kohteliasta muistaa, mistä lahjasta ketäkin kiittää. Seteleille on hyvä varata erillinen paikka tai suljettava laatikko, jossa arvotavara pysyy tallessa.

Kiitoskortit

Lähetä juhlien jälkeen kiitoskorttina valokuvaajalla teettämäsi kortti tai itse teetetyistä kuvista askarreltu kortti. Voit myös ottaa valokuvan jo ennen juhlapäivää ja jakaa kiitoskortit vieraille jo juhlissa. Tytöt käyvät monesti koekampauksessa ennen juhlaa, joten ajoittamalla kuvauksen samaan päivään, saat kiitoskortin kuvaan saman tyylin kuin juhlapäivänä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset