Article image
Zombiakut ovat nousseet ongelmaksi paristojen ja akkujen kierrätyksessä.
23.01.2022
Tekniikka ja pelit

Zombiakut sytyttävät tulipaloja

TEKSTI: Toimitus

Viime vuonna paristoja ja akkuja vietiin kierrätykseen ennätykselliset yli kaksi miljoonaa kiloa. Silti merkittävä määrä jumiutuu kotien nurkkiin tai päätyy vääriin paikkoihin kuten sekajätteeseen, missä ne heräävät yhä useammin vaarallisesti uudelleen henkiin zombeina.

Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet 12 ’zombiakkujen’ eli väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa hälytystehtävää viimeisen kahdeksan kuukauden aikana. Tapaukset ovat lisääntyneet 50 prosenttia verrattuna aikaisempaan 20 kuukauden tarkastelujaksoon, jolloin tulipaloja rekisteröitiin keskimäärin yksi kuukaudessa.

– Zombiakkujen aiheuttamat tulipalot ovat tavallisesti lisääntyneet kesää kohti, kun kaappeja tyhjennetään kevätsiivouksissa ja akkuja käsitellään huolimattomasti tai niitä heitetään esimerkiksi sekajätteeseen. Paristot ja akut ehdottomasti kannattaakin siivota nurkista, mutta on tärkeää viedä ne niille tarkoitettuun keräykseen, Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä sanoo.

Paristot ja akut voi kierrättää niitä myyvissä kaupoissa ja kunnallisissa vaarallisen jätteen keräyspisteissä.

Tulipaloja kodeissa ja jätteen käsittelylaitoksilla

Tyypillinen käytöstä poistettujen akkujen ja paristojen aiheuttama vaaratilanne syntyy, kun niitä jemmataan kotona epämääräisissä kasoissa teippaamatta virtanapoja. Erityisesti litiumakku tai -paristo voi muuttua zombiksi eli herätä uudelleen henkiin, jos sitä käsittelee huolimattomasti ja se esimerkiksi kolhiintuu. Toinen tyypillinen väärin hävitetyn akun tai pariston aiheuttama tulipalo tapahtuu jätteiden käsittelylaitoksella.

Torju zombiakut kevätsiivouksessa

Kevätsiivouksen aikana torjut mahdollisista zombiakuista syntyvät vaaratilanteet näillä neljällä (4) simppelillä vinkillä:

  • Kokoa kaappiin unohtuneet käytetyt paristot yhteen ja poista akut kierrätykseen menevistä laitteista. Jos et saa akkua irti, voit palauttaa sen laitteen mukana.
  • Älä ota pitkään käyttämättömänä ollutta litiumioniakkua varomattomasti uudelleen käyttöön, sillä se voi ladatessa muuttua zombiksi.
  • Peitä käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen virtanavat teipillä. Akuissa ja paristoissa on aina jäljellä hieman sähkövarausta, joka voi purkautua oikosulkuna, jos virtanavat osuvat metalliin tai toisiinsa. Oikosulku on helppo ehkäistä suojaamalla virtanavat teipillä.
  • Palauta lähimpään keräyspisteeseen, eli lähimpään paristoja ja akkuja myyvään kauppaan. Kaupoissa ei kuitenkaan kerätä isoja litiumioniakkuja, joita käytetään esimerkiksi sähköpyörissä. Niiden keräyspisteet löydät kierratys.info-hakupalvelusta.

Miten toimia, jos kohtaat zombiakun? Lue ohjeet sivuilta zombiakku.fi.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (2 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
paristokierrätys tulipalo zombiakut

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset