Article image
Vaasan Asumisoikeus tekee laajempia muutoksia yhdessä kohteistaan, Mäkikaivontiellä.
Kaupallinen yhteistyö

01.06.2023
Koti ja asuminen

Asumisoikeus on turvallinen ja riskitön tapa asua

Teksti: Saara Tuomela
Kuvat: Saara Tuomela ja Vaasan Asumisoikeus

Asumisoikeusasuntoja tarjoavalla Vaasan Asumisoikeudella on kehittämisvaihde silmässä, ja kiinteistöjä kunnostetaan hyvää tahtia.

Oy Vaasan Asumisoikeus omistaa Vaasassa kahdeksan taloa, joista neljä sijaitsevat aivan Vaasan keskustassa. Kohteita on myös Kotirannalla ja Impivaarassa, jossa Kivihaan palvelut ja Edvininpolun ulkoilumahdollisuudet ovat lähellä.

Vaasan Asumisoikeuden toimitusjohtaja Marianna Ala kertoo, että Impivaaran Männistöntiellä kunnostetaan parhaillaan perheasuntoja, jotka tulevat myyntiin kesän loppupuolella.

Vaasan Asumisoikeus, Marianna Ala
Vaasan Asumisoikeuden toimitusjohtaja Marianna Ala kertoo, että monet asumisoikeusasunnot ovat suuren kysynnän vuoksi varattuja, mutta vapaana olevia kohteitakin löytyy.

— Impivaarassa siirrytään nyt suorasta sähkönlämmityksestä kaukolämpöön. Tavoitteenamme on, että asukkaiden asumiskustannukset pysyvät maltillisina.

Keskustassa, Mäkikaivontiellä, Vaasan Asumisoikeus tekee laajempia muutoksia. Alan mukaan Mäkikaivontiellä on kolme suurta tyhjänä olevaa asuntoa, joista jokainen muutetaan kahdeksi pienemmäksi kaksioksi.

— Asunnoista tulee aivan uusia ja moderneja, sillä keittiöt ja kylpyhuoneet uusitaan täysin.

Omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto

Asumisoikeus on asumismuotona turvallinen. Se vastaa pitkälti omistamisen asumisturvaa, sillä asumisoikeussopimuksessa on ikuinen irtisanomisturva.

— Asumisoikeudessa on sekä vuokra-asumisen että omistusasumisen hyviä puolia. Sijoitan sen näiden kahden asumismuodon väliin.  

Omistusasumiseen verrattuna asumisoikeus on huomattavasti edullisempi vaihtoehto, sillä asumisoikeusmaksu on vain 15 prosenttia asunnon alkuperäisistä kustannuksista ja hankintahinnasta.

Asukas ei myöskään ole kiinni asunnossa, jos elämäntilanne muuttuu.

— Asumisoikeusasunnoissa on kolmen kuukauden irtisanomisaika. Jos asuntoa ei saada siinä ajassa myytyä, lunastaa yhtiö sen itselleen. Tämä on hyvin riskitön vaihtoehto, sillä asukas saa satavarmasti asumisoikeusmaksun takaisin.

Yksi isoin etu vuokra-asumiseen verrattuna on se, että asukas saa muokata asunnon oman näköisekseen ja tehdä siitä oman kodin.

Asumiskustannukset ja kuukausikulut ovat myös edullisempia kuin vuokra-asumisessa.

Vaasan Asumisoikeus

Mäkikaivontie 4

Täysin remontoituja asuntoja, muuttovalmiita viimeistään 30.9.2023.

2h+k+p
B17a 49,0 m² 2. krs
B23a 49,0 m² 4. krs
B26b 49,0 m² 5. krs

Vaasan Asumisoikeus
2h+kt+s
B17b 33,0 m² 2. krs
B23b 33,0 m² 4. krs
B26b 33,0 m² 5. krs

Männistöntie 11

Männistöntie 11

Pintaremontoituja asuntoja, yhtiö liittyy kaukolämpöön kesän 2023 aikana. Jos asumisoikeussopimus tehdään 15.7.2023 mennessä, asukas voi vielä vaikuttaa lattia- tai seinäpintamateriaaleihin. Muuttovalmiita viimeistään 31.8.2023.

4h+k+s+p
B5 96 m² asuinkerros 1-2
C12 96 m² asuinkerros 1-2
D19 96 m² asuinkerros 1-2

Männistöntie 11
3h+k+s+p
D20 67 m² 1. krs maantaso
D21 68 m² 2. krs
2h+k+s+p
C17 53 m² 2. krs

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (12 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset