Article image
Terhi ja Keijo Mäkelän rohkea askel oman yrityksen perustamiseksi kannatti. Häjy Distilling Company nimen saaneen tislaamon ensimmäinen tuote Loitsu Gin valittiin heti vuoden parhaaksi giniksi.
22.12.2022
Tapahtumat ja matkailu

Kauhavan vanha meijeri on nyt Häjy Distilling Company

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat ja video: Teea Tähtinen

Terhi ja Keijo Mäkelän pitkäaikainen unelma toteutui pariskunnan tilatessa ginin tislaamiseen tarvittavan ammattilaislaitteiston Saksasta. Rohkea askel oman yrityksen perustamiseksi kannatti. Ensimmäinen tuote Loitsu Gin valittiin heti vuoden parhaaksi giniksi.

Kaikki sai alkunsa kotiviinistä.

– Meitä on aina kiinnostanut erilaiset alkoholituotteet ja olimme tehneet itsekin kotiviiniä jo pidemmän aikaa. Lomamatkoilla kävimme usein tutustumassa tislaamoihin niin Euroopassa kuin Meksikossakin. Katseltuamme päälle vielä dokkareita samasta aiheesta ajattelimme, että miksei sitä itsekin voisi kokeilla, Terhi Mäkelä kertoo idean alkutaipaleesta.

Niin syntyi pariskunnan yhteinen yritys, Häjy Distilling Company. Tislaamotoimintaan sopivat tilat löytyivät Kauhavalta, jossa vanha jykevä meijerirakennus oli seisonut jo pitkään tyhjillään.

Terhi Mäkelä esittelee laitteistoa, jolla yrittäjäpariskunta valmistaa nyt giniä Kauhavan vanhalla meijerillä.

Ensimmäiseksi omaksi tuotteeksi valikoitui gini, vaikka alunperin kummatkin olivat sitä mieltä, että ei ainakaan giniä.

– Saimme kuitenkin maistaa opiskelupaikoissamme niin hyviä ginejä, että se sitten valikoitui kuitenkin ensimmäiseksi tuotteeksemme, lähinnä sen nopean valmistusprosessin myötä. Viski kun vaatisi kolmen vuoden kypsyttelyn tynnyrissä, Terhi sanoo.

Maailmalta löytyy paljon mausteita sisältäviä ja sokerilla makeutettuja ginenä.

– Omaamme halusimme kuitenkin hakea mahdollisimman puhdasta makua. Lähdimme siitä että kaikki hyvät maut tulevat tislaamalla ja pidimme makumaailman tarpeeksi yksinkertaisena, jolloin eri makuvivahteet tulevat hyvin esille, Terhi kertoo.

Ensimmänen oma tuote sai nimekseen Loitsu Gin.

Häjy Distilling Company käyttää gininsä pohjana valmista 96 % pirtupohjaa, joka laimennetaan ensin 65 prosenttiin. Tähän lisätään mausteet. Giniin kuuluvan katajanmarjan lisäksi Loitsussa on käytetty muun muassa lakritsinjuurta, vaniljatankoa, mustapipuria ja mustikkarouhetta. Lisäksi tislauspannuun laitetaan höyrystymään luomusitruunan kuoria, mikä antaa oman pikantin lisänsä makumaailmaan.

Teija Valtee Häjy Live
Tislaamolla järjestetään tilauksesta tutustumis- ja maistatustapahtumia erilaisille ryhmille. Kuvassa Keijo Mäkelä esittelee tislausprosessia Häjy Live Oy:n Teija Valteelle. Teija pääsi maistamaan Loitsu giniä ensin sellaisenaan ja sen jälkeen Fever-Treen vadelma & raparperi tonic-veden kanssa.
Alkoholituotteiden suoramyyntiä ei tislaamolta saa tehdä, Loitsu Gin pitää hakea siis läheisestä Alkosta. Fanituotteita sein sijaan löytyy moneen lähtöön.

Suosio yllätti niin yrittäjät kuin Alkonkin väen

Tuoreilla yrittäjillä on aihetta hymyyn. Ensimmäinen Häjy Distilling Company -tuote, eli Loitsu Gin saatiin Alkon valikoimiin tänä syksynä – ja myytiin samantien loppuun.

– Loppuunmyynti ei kylläkään johtunut meistä, vaan ehkä Alkoissa oltiin otettu tuotetta hyllyihin alkuun vähän varovaisesti. Meillä varastoa riitti kyllä ja nyt sitä riittää myös Alkoissa, Keijo Mäkelä kertoo.

häjy distilling company

Suosio ei ole jäänyt pelkästään kotimaahan sillä Loitsu Gin on pokannut kultamitalit jo kahdessa kansainvälisessä kilpailussa.

– Loitsu Gin voitti ykkössijat Lontoossa järjestetyissä Gin of the Year 2022 ja Women’s Wine & Spirits Awards 2023 -kilpailuissa, Terhi iloitsee.

Kilpailujen voittaminen oli hieno etappi, mutta kaikkein parhaimmalta on tuntunut pitkäaikaisen yhteisen unelman toteuttaminen ylipäätään.

– Kyllähän se oli hieno tunne, kun lopulta saimme nämä laitteet tänne Saksasta ja tuotannon käynnistettyä, Keijo sanoo.

Häjy Distilling Company tislaamo Kauhavalla

Mitä tislaamolla tapahtuu? Katso video!

Tällä hetkellä Häjy Distiling Company on vielä kummallekin sivutyö. Vapaapäivisin pariskunnan löytää kuitenkin useimmiten tislaamoltaan.

– Kymmentuntisen päivän aikana ehtii tislata kolme pannullista giniä. Lauantait ovat siihen hyviä päiviä, Keijo kertoo.

Katso kuvakarusellikuvat tislauslaitteistosta!
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Vanhat hienot meijeritilat antavat mahdollisuuksia myös toiminnan laajentamiselle.

– Kyllähän tähän hienosti pubi tai ravintola sopisi, Mäkelät suunnittelevat.

Ensiksi aiotaan kuitenkin lisätä tuotevalikoimaa. Loitsu Giniä on laitettu jo kypsymään tammitynnyreihin.

– Reseptiikkaa on jo kovasti kehitelty. Onko seuraava tuote gini vai pontikka, se jää nähtäväksi. Ja kyllä se viskikin sieltä jossain vaiheessa on tulossa, Terhi lupaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (21 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset