Article image
Joulupukki huomioi kaikkien ohjelmaan soittaneiden lasten terveiset ja toiveet.
09.12.2021
Tapahtumat ja matkailu

Joulupukin kuuma linja vastaa taas

Teksti: Tarja Ranto
Kuvat: Jussi Pennanen

Joulupukin Kuuma linja on vastannut jouluaattoisin jo kolmekymmentä vuotta. Alkuvuosina se lähetettiin Yleisradion TV1:llä, mutta siirtyi myöhemmin TV2:lle.

Joulupukin Kuumalle linjalle soitetaan suoraan televisio-ohjelmaan ja esitetään pukille kysymyksiä. Tontut touhuilevat perinteiseen tyyliinsä taustalla. Suora lähetys kuvataan Tampereen Tohlopissa, jonne on lavastettu joulupukin tupa. Jo monena aattona pukilla on ollut lähetyksessä seuranaan liuta tonttuja: soittajatonttu Vilkku, nettitonttu Ville, päätonttu, puuhatonttu useita pikkutonttuja ja puhelintonttuja.

Ohjelmaan voi lähettää kysymyksiä myös sähköpostitse tai netin kautta. Aikoinaan myös faksit sinkoilivat joulupukin pajalle kirjavien kysymysten kera. Puheluiden välissä esitetään joulunaiheisia lastenohjelmia ja lauletaan tuttuja joululauluja. Kuuman linjan lopuksi esitetään vuodesta toiseen Lumiukko-piirroselokuva.

Kyllä pukki tietää

Kolmessakymmenessä vuodessa ei maailma ole paljon muuttunut. Pukki käy edelleen punaisessa puvussaan kodeissa. Häntä odottavat niin aikuiset kuin lapsetkin. Pukki käy myös vain aikuisten kodeissa, sillä pukkihetki on aina yhtä arvokas myös aikuisille.

Joulupukki on saanut ottaa kantaa vuosikymmenien saatossa myös joululahjavalintoihin. Hankalimpia toiveita olivat aikoinaan solariumit, jotka eivät mahtuneet kunnolla ovista sisään. Aviomiesten vaimoilleen ostamat joululahjat ovat yleensä erilaisia hepeniä, mutta hellyys ja lempeily ovat pukin mukaan parhaita lahjoja vaimolle. ”Kyllä pukki tietää”, jos lahjavalinta on vielä hakusessa.

Miten pukki ehtii kaikkiin taloihin samana iltana? Hiippaileeko pukki ikkunoiden takana? Kolisteleeko hän rappusilla? Jaksaako Petteri Punakuono kiertää kaikki kodit samana iltana?

Se on joulun taikaa, eikä näihin kysymyksiin saa vastauksia.

Joulupukki jo odottelee tontun kanssa Kuuman linjan avausta.

Joulupukin Kuuma linja 30 vuotta

Miten juhlavuotta juhlitaan, ohjelman vastaava tuottaja Teija Ryösä?

Joulu on aina juhlaa, ja suora lähetys kruunaa myös juhlavuoden. Lisäksi avaamme ohjelman historiaa yle.fi/lapset – sivustolla. Mukana on ohjelmanäytteitä eri vuosikymmeniltä sekä tekijöiden haastatteluja. Joka vuosi tuodaan mukaan jotain erilaista kuin aiemmin mm. pienten esitysten muodossa. Ohjelman rakenne on kuitenkin pysynyt pitkään samana.

Ovatko lasten kysymykset tai keskustelujen aiheet muuttuneet vuosien myötä?

Lasten puhelut ovat pysyneet samankaltaisina, mutta lasten lahjatoiveet ovat muuttuneet vuosien varrella. Lasten puheluista kuuluu, että jouluaaton aamua vietetään edelleen hyvin perinteisesti vaikkapa kuusta koristellen ja puuroa keitelleen.

Mitä kommelluksia muistat ohjelmassa tapahtuneen?

Kommelluksia sattuu onneksi vähän, mutta joka joulu puheluita katkeaa. Pukin puhelinnumeroa lähellä olevat numerot ovat myös saaneet vuosien aikana osan soitoista. Ohjelman alkuaikoina yhteys studioon oli poikki, ja pukki juoksi Ylen lähetyskeskukseen kameran eteen esittelemään lasten lähettämiä piirroksia siksi aikaa, kun äänipöytää korjattiin.

Mitä vinkkejä annat lapsille, jotka ottavat yhteyttä Kuumaan linjaan?

Mieti etukäteen, mistä haluat pukille jutella, ja haluatko vaikkapa laulaa, jos pääset lähetykseen. Joulupukki ei valitettavasti ehdi lähetyksessä jutella kaikkien puhelintontuille soittaneiden kanssa. Puhelintontut kertovat kuitenkin kaikkien lasten terveiset pukille. 

Soita Joulupukin kuumalle linjalle!

Joulupukin Kuumalle linjalle voi soittaa aattoaamuna klo 7.30-11.30, puh. 020 697 855.

Jouluviestit ja -tervehdykset voi lähettää osoitteeseen yle.fi/joulupukinkuumalinja

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (5 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Joulu joulupukki tapahtumat

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset