Article image
15.12.2020
Tapahtumat ja matkailu

Joulupukki on uskomattoman monen alan ja asian huipputaitaja

Teksti: Hannele Norja
Kuvat: Heikki Hakanen, Jouko Hänninen, Tomi Kosonen

Keskipohjalaisille riittää yksi. Kiltit pohjoispohjalaiset tarvitsevat ainakin kolmekymmentäviisi Joulupukkia. Vain aito tai täysi tonttu pystyy tekemään näitä johtopäätöksiä pukkijouluksi.fi -sivustolta. 

Joulupukki on normaalioloissakin moniosaaja, hänen pitää venyä moneen. Se tiedetään. Tänä erikoisena jouluna venymisen tarvetta on vieläkin enemmän. Onneksi Joulupukilta löytyy taitojen lisäksi myös sitkoa. Sen todistaa pukkijouluksi.fi -sivuilta tavoitettu pukki (…. pukit). 

Sivustolta selviää, että Joulupukki on ehtinyt hankkia elämänkokemusta ja koulutusta monelta eri alalta, ja monipuolisemmin kuin osasimme ehkä ajatellakaan. 

Joulupukki on taiteellinen  

Mitä olisi joulu ilman musiikkia. Onneksi Joulupukki on musiikillinen monitaituri. Laulutaidoiltaan hän on sekä sopraano että basso. Sahansoitossa hän on voittanut jopa pari suomenmestaruutta. 

Lisäksi Joulupukki on muunkin esiintyvän taiteen ammattilainen, ammattimuusikkokin. Myös teatteritaustaa häneltä löytyy. Taiteellisen puolen sivutyönään Joulupukki laulattaa lapsia, tarvittaessa kitaran säestyksellä. Omien sanojensa mukaan hän harrastaa trubadurismia. 

Joulupukki on ammattilainen 

Joulupukki on ehtinyt sivistää itseään monella eri saralla. Hänellä on opiskelujen lisäksi jo opettajakokemusta, kaksoistutkintokin on suoritettu. Varojaan hän tosin kuluttaa vieläkin opintojensa rahoitukseen, joten tiedä mihin hän vielä päätyykään. 

Moniammatillisena Joulupukki on palomiehen koulutuksen jälkeen ehtinyt kahlata läpi myös kirkon nuorisotyönohjaajakoulutuksen. 

Kenellekään ei voi tulla yllätyksenä, että Pukki on kerännyt mainetta myös tekemällä taikatemppuja. Akateemisuutensa osalta hän kutsuu itseään A-luokan Pukiksi. 

Sesonkiajan ulkopuolella Joulupukki ohjastaa reen sijasta toisinaan myös rekkaa, joten lahjojen perilletulo on melko taattua. Liekö Pukilla myös muuta liikennekoulutusta, sillä hän haluaa puhua lapsille myös liikenteestä ja kadun ylittämisistä. Bussijoulupukin kokemusta, lähinnä karkinjakajana, hänelle on kertynyt muutamilta jouluilta.  

Mitään näistä töitä Pukki ei tänä joulunalusaikana tee, sillä hän on etätöissä parisen viikkoa ennen aattoa. Ihan varmuuden vuoksi. 

Kuten Joulupukki itse toteaa, hän on ”Many talented man”, huippuosaaja. 

Joulupukilla on melkoinen kielitaito 

Moni juuttuu sanoihinsa, kun puhutaan Joulupukin kielitaidosta. In English if wanted, ilmoittaa Joulupukki mainitulla sivustollaan. Englannin taidon lisäksi hän jatkaa melkoista repertuaarilistaansa: saksa, japani, ruotsi, ranska, kiina, tsekki, italia, espanja, venäjä, norja, savo, karjalan murre ja lasten kieli. 

Näillä kaikilla kielillä Joulupukki pystyy temmeltämään lasten kanssa. Jos siinä ohessa vaaditaan flossausta tai däppäystä, nekin sujuvat. 

Joulupukin ulkoinen olemus riemastuttaa 

Vaikka Joulupukki on tahdikas, urheilullinen ja perusterve, hän pitää kaiken varalta kävelykeppiä mukanaan. Hän pitää itseään komeana, mistä voimme tietysti kaikki olla samaa mieltä. Ja kukapa pitkä ja tukevarakenteinen, kiloja uskottavan määrän kerännyt ei olisi.  

Ikävuosia pukille on kertynyt juuri oikea määrä.  

Joulupukin omien sanojen mukaan hänen miellyttävää olemustansa täydentävät pyöreät lasit ja taikakeppi. Hän haluaa korostaa, että ei ole mikään Amerikan kolapukki, vaan aito ja perinteinen suomalainen. Uskottavuutta väitteelle tuovat lapikkaat ja käsintehty nuttu sekä taittuva tupsulakki. 

Sen verran ikä on pukin terveyttä koetellut, että taskusta pitää tavan takaa kaivaa lukulasit. Muistikirjan luku on hämärissä joskus hankalaa. Tuota kirjaa tavatessaan hän hyräilee mielellään tuttuja joululauluja. 

Joulupukin mieli on kuitenkin säilynyt virkeänä, joten ei ihme, että hänen mielilausahduksensa on ”Terve kuin pukki”.  

Joulupukin ihastuttava luonne 

Lystikäs ja laulava Joulupukki huomioi tietysti lapset, mutta osaa hän ottaa joulutunnelmaan mukaan myös aikuiset, eläimiä unohtamatta. 

Joulupukki kuvaa luonnettaan seuraavasti: raitis, savuton, lapsirakas, reipas, hyväntuulinen, kiltti, lämminsydäminen, leppoisa, vanhaparta, sanavalmis…. Hän ei piiskaa lapsia, eikä kysele onko paikalla kilttejä lapsia, mutta kaikkien lasten iät ja nimet hän kyllä muistaa. 

Joulupukki haluaa kuunnella ja katsella lasten jouluesityksiä. Ja mikä olisi katsellessa, onhan pukki itse kasvanut isossa perheessä. Ehkä siksi pukki haluaa jutustella jouluisia ilman mauttomuuksia. Niitten sijaan hän tarinoi mielellään Korvatunturin hassutuksista. Hän muistaa aina kehua lapsia tai muistutella heitä kuluneen vuoden tapahtumista. 

Ilman kasvatuksellista hetkeä ei Joulupukin vierailusta välttämättä selviä. Koulumenestys on syytä pitää keskusteluaiheiden listalla. 

Joulupukilta löytyy jouluisia tarjoiluja 

Joulupukki ei aina tyydy vain lahjojen jakoon. Varsinkin jos muori sattuu olla mukana, tarjoiluja riittää. Pihlajanmarjakarkit tai muut makoisat ovat takuuvarma maistiainen, muorin leipomat nimikkopiparkakut jo luksusta. Korvatunturilta on saattanut juuri joulun alla kadota hattarakone, ja kenen pihalta se sattuu löytyä, saa palkinnoksi joulunpunaiset hattarat. Muitakin pieniä joulumuistiaisia saattaa olla jaossa, kuka tietää. 

Muistiaisia saattaa muorin lisäksi olla silloin tällöin jakamassa myös tontut, porotonttua unohtamatta. Joskus mukaan ehtii myös pukin koira. 

Joulupukki on käynyt Provinssirockissa 

Kotien lisäksi Pukki on ehtinyt piipahtaa monessa muussakin paikassa. Yritysten lisäksi tutuiksi ovat tulleet niin Provinssirock kuin televisiostudiotkin. Joulupukki on päässyt vierailemaan myös risteilylaivoilla. 

Joulupukkia harmittaa toisinaan aikataulujen venyminen. Vilkkaana aattoiltana voi tapahtua mitä tahansa. Myöhästymisiä eliminoidakseen Joulupukki ajaa usein kierroksensa jo etukäteen varmistaen aaton lenkin sujuvuuden. Varttitunnin liikkumavaran hän silti itselleen toivoo annettavan. 

Kelloa Pukki ei halua aattoiltana vilkuilla, koska ikinä ei tiedä kuinka paljon aikaa kukin lapsi tarvitsee. 

Jos aattoilta ei kierrokseen riitä, Pukki on valmis vierailemaan lasten luona myös aatonaattona tai joulupäivänä. Ei ongelmaa. 

Joulupukkikin päivittää käytäntöjään 

Vanhoilla päivillään myös Pukki on joutunut päivittämään käytäntöjään. Ei siis hätää, Pukki on valmis näkemään lapsia kasvomaskia käyttäen. Pukki vakuuttaa pystyvänä jopa piilottamaan maskin huomaamattomasti partansa alle. Muori kuulemma antaa kotona korville, jos Pukki ei kierroksellaan maskia käytä. 

Jos Pukki ei käytä kintaita, hän käyttää käsidesiä. Ja joka ikisessä mahdollisessa tilanteessa. 

Jos Pukin on tarve heittäytyä oikein varovaiseksi, hän voi tervehtiä lapsia ulkona, ulko-ovella, terassilla, katoksessa, rappukäytävässä…. Tarvittaessa hän on luvannut jakaa ilmaisia maskeja lapsia tavatessaan. 

Onpa Joulupukki saattanut käydä jopa koronatestissäkin. Turvaetäisyyksistä hän ei siitä huolimatta halua tinkiä. 

Joulumielen tuottaminen on Joulupukille sydämen asia. Niinpä hän voi keskustella vähävaraisten kanssa heidän jouluresursseistaan. Ja jos tilanne niin vaatii, Joulupukki pystyy tarjoamaan myös visiittilahjan, josta kenenkään ei tarvitse maksaa yhtään mitään. 

Joulupukki voi piipahtaa myös etänä 

Joulupukki pystyy ottamaan myös täysin varman päälle, eikä välttämättä lähde riskiryhmäläisenä uhmaamaan omaa tai muitten terveyttä. Etävierailut onnistuvat. Parista neljään minuuttiin kestävien nahoitettujen videovierailujen lisäksi Pukin voi tavata räätälöidyllä videolla tai livepuhelujen kautta. Pukki on varautunut etäkeskusteluihin lasten kanssa. 

Joulupukin soitto Korvatunturilta piristää aina. Hän voi itse kertoa miksi ei mahdollisesti pääse tänä jouluna paikalle. Ja koska puhelu tulee pääkallonpaikalta, on taustana tietysti talvinen joulumaisema.  

Matalalla äänellään pukki voi lopuksi todeta, että lahjat löytyvät perheen autokatoksesta tai kellarista. 

Muutamissa tapauksissa Joulupukki on tänä poikkeuksellisena vuonna päättänyt jättää lahjojen jaon kokonaan kotitonttujen tehtäväksi – ihan varmuuden vuoksi. 

Miehen elämä: 

1. Uskot joulupukkiin 2. Et enää usko joulupukkiin 3. Olet joulupukki 4. Näytät joulupukilta. (pukkijouluksi.fi -sivusto).

Tämän aidon ja oikean Joulupukin tiedot on koottu pukkijouluksi.fi -sivustolta. 

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Joulu

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset