Article image
16.02.2024
Työelämä ja yrittäjyys

Kaksoistutkinto on kokeilemisen arvoinen

Teksti: Hannele Norja
Kuvat: Jenna Koivisto

Tällä hetkellä Lapuan Sedussa kaksoistutkintoa suorittaa noin 30 opiskelijaa. Määrä vaihtelee vuosittain

Opinto-ohjaaja Maarit Tupamäki sanoo kaksoistutkinnon suorittamisen alkaneen Lapualla Seinäjoen nuorisoasteen yhteistyökokeilu SeNuKo:n pohjalta. Tuolloin alkoi ideointi lukion ja ammatillisen koulutusten verkostosta ja yhteistyötä tiivistettiin. Ensimmäiset kaksoistutkintolaiset valmistuivat Lapualta vuonna 2003.

– Lukiosta ylioppilaita valmistuu kaksi kertaa vuodessa, Sedusta ammatillisen perustutkinnon suorittavia kuukausittain, Tupamäki sanoo.

Mitä muuta opinto-ohjaaja Maarit Tupamäki tietää kertoa Lapuan Sedun kaksoistutkintolaisista tai tutkintoa harkitseville:

Mitkä ovat kaksoistutkintolaisten ammatillisten opintojen suosikkilinjat?

Tällä hetkellä sähköalan opiskelijoita on eniten, mutta opiskelijoita on sekä palvelualoilta että tekniikasta. Määrät vaihtelevat vuosittain. Sedu Lapualla voi opiskella kymmenellä eri alalla: ajoneuvoala, kone- ja tuotantotekniikka, liiketoiminta, matkailuala, ravintola- ja catering-ala, rakennusala, sosiaali- ja terveysala, sähkö- ja automaatioala, talotekniikka sekä tieto- ja viestintätekniikka.

Mikä on yleisin syy kaksoistutkinnon valintaan?

Ammatilliseen perustutkintoon hakevalta kysytään jo sähköistä hakulomaketta täyttäessään halukkuutta kaksoistutkintoon. Monella on jo mielessä jatko-opinnot eli ammattikorkeakoulu tai yliopisto. Siihen kaksoistutkinto antaa hyviä eväitä.
Joskus taustalla voivat olla myös vanhempien toiveet, tai vaikka mahdollisuus osallistua vanhojentansseihin. Yleisesti ottaen syitä voi olla monenlaisia.

Onko kaksoistutkintoon päätyneillä mitään erityispiirteitä?

Kaksoistutkintoa tullaan suorittamaan pääsääntöisesti suoraan peruskoulusta, ja opiskelijoina on tyttöjä ja poikia kutakuinkin sama määrä. Tekniikan aloilla poikien määrä painottuu.
Myös muutamat jo lukio-opinnot aloittaneet ovat halunneet siirtyä ammatilliselle puolelle ja he jatkavat lukio-opintoja kaksoistutkintoopiskelijoina.

Mikä on kaksoistutkintolaisten keskimääräinen opiskeluaika?

Ammatillinen ja ylioppilastutkinto suoritetaan keskimäärin 3,5 vuodessa. Kesto riippuu henkilökohtaisista suunnitelmista. Ammatillinen perustutkinto valmistuu yleensä kolmessa vuodessa. Viimeiset lukio-opintojen kertaavat opintojaksot ja niihin liittyvät ylioppilaskirjoitukset sijoittuvat neljännen vuoden syksylle.

Sedu opiskelijat seisovat käytävällä

Miten opinnot on järjestetty?

Lukiopakettiin kuuluu viisi oppiainetta: äidinkieli, englanti, lyhyt matematiikka, yhteiskuntaoppi sekä ruotsi/terveystieto. Yksilölliset ainevalinnat ovat lisäksi mahdollisia.

Opiskelijalla on myös mahdollisuus aloittaa niin sanotut lukion aineopinnot, jolloin tavoitteena ei ole ylioppilastutkinnon suorittaminen. Tuolloin puhutaan useimmiten pitkästä matematiikasta, mihin voidaan yhdistää myös esimerkiksi fysiikka tai englanti. Esimerkiksi suunnitelmissa oleviin insinööriopintoihin se on hyvä valinta.

Miten opiskelu tapahtuu käytännössä?

Lukio-opintoja on kolmena aamu- tai iltapäivänä joka viikko läpi lukuvuoden. Muu aika viikosta opiskellaan Sedun puolella. Työelämässä oppimisen jakson aikana opiskellaan myös lukio-opintoja. Se tuo haasteita, mutta opiskelijalla on mahdollisuus sopia itsenäisiä suoritustapoja. Joustavuutta opiskeluihin löytyy.

Lukiotunnit toimivat oman lukujärjestyksensä mukaan. Mikäli ammatillisia opintoja jää lukiotuntien alle, niitä pystyy suorittamaan joustavasti.

Opiskelijan ei kannata säikähtää, mikäli näyttää, että hänen pitäisi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa! Täysin opiskeluja ei saada synkronoitua, mutta opettajat osaavat antaa neuvoja puolin ja toisin. Pakollisissa koulutuksissa, esimerkiksi työturvallisuuskorttikoulutuksessa on aina oltava paikalla.

Lapualla Sedu ja lukio ovat samalla kampuksella, joten siirtymisiin ei mene aikaa.

Miten tutkintolaisia tuetaan?

Opiskelijat saavat ohjausta niin Sedun kuin lukion puolelta. Opinto-ohjaajat tekevät tiivistä yhteistyötä. Lisäksi jokaisella ryhmällä on oma vastuuohjaaja sekä Sedussa että lukiolla. Opiskeluhuollon tuki tarjoaa kuraattorin, terveydenhoitajan sekä psykiatrisen sairaanhoitajan palveluita, myös erityisopetusta on saatavilla esimerkiksi lukivaikeuksiin.

Onko koulutuksen tukena yhteistyökumppaneita?

Opinto-ohjaaja Maarit Tupamäki sanoo Opinlakeus-oppilaitosverkoston olevan tärkeä yhteistyökumppani kaksoistutkinnossa. Jatko-opintojen osalta yhteistyötä tehdään esimerkiksi Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa. Opinlakeus-verkostoon kuuluvat kaikki alueen ammatilliset oppilaitokset ja lukiot. Lisäksi yhteistyötä tehdään alueen yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa.

Kaksoistutkinto

  • Yleensä ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon suorittaminen rinnakkain.
  • Lukio-opinnot tunnustetaan osaksi ammatillista perustutkintoa.
  • Suosittua etenkin liiketoiminnan ammatillisessa perustutkinnossa.
  • Pääasiallinen oppilaitos on ammatillinen oppilaitos.
  • Lukio-opinnoista opiskelija suorittaa vähintään pakolliset valtakunnalliset opintojaksot niissä aineissa, joiden yo-tutkintoon hän aikoo osallistua.
  • Lukion päättötodistusta opiskelija ei saa.

Kolmoistutkinto:

  • Opiskelija suorittaa ammatillisen perustutkinnon ohessa koko lukion oppimäärän.
  • Ylioppilastutkinnon ja ammatilliset perustutkinnon lisäksi opiskelija saa myös lukion päättötodistuksen.
Suvanto muotokuva koulun käytävällä
Kolmen ja puolen vuoden opiskelut ovat päässeet Hermanni Suvannolla hyvää vauhtiin. Motivaatio ei ole syksyn aloituksen jälkeen ehtinyt kadota.

Yllättävän helppoa

Päällekkäiset opinnot Hermanni Suvanto on kirinyt aina kiinni.

Lapualainen Hermanni Suvanto sai tietoonsa, että ammattikorkeakoulussa olisi hyödyksi olla ammatillisen opintojen lisäksi suoritettuna myös lukio-opintoja.

– Jatkokoulutuksen takia valitsin kaksoistutkinnon, Suvanto sanoo.
Hänellä on tähtäimessä sähköinsinöörin opinnot.

Tunnit niin Sedulla kuin lukiossa menevät Suvannolla usein päällekkäin.

– Olen silti aina saanut kirittyä asiat kiinni. Työsalissa jo alkaneisiin asennuksiinkin olen päässyt aina hyvin mukaan, Suvanto toteaa.
Viime syksynä opintonsa aloittanut Suvanto ei ole vielä ehtinyt työssäoppimisjaksoille, mutta uskoo paikkoja aikanaan Lapualta löytyvän. Ensimmäinen on vuorossa tulevan kevään mittaan.

Hyvää vaihtelua opiskeluihin

Opiskelut Suvanto on kokenut yllättävän helpoiksi. Lukiossa opiskellaan kahta ainetta kerrallaan ja läksyjä on vähän. Kotona ehtii tehdä kaiken tarvittavan.

– Vapaa-aikaakin jää tosi hyvin, Suvanto myöntää.
Sähköalan opiskelija tunnustaa terveystiedon olleen tähän asti yksi mielenkiintoisimmista kursseista. Myös matematiikka kiehtoo Suvantoa.

– Opettaja on kiva.
Suvanto haluaa kannustaa opiskelijoita tarvittaessa tuen pyytämiseen.

– Apuja on aina helposti saatavilla, hän korostaa.
Kaksoistutkintoa Suvanto haluaa suositella kaikille.

– Se tuo hyvää vaihtelua perus ammattikouluarkeen.

Opiskelija Seppälä, muotokuva istumassa nojatuolissa
Lapualainen Tuulianna Seppälä on toisen vuoden kaksoistutkinto-opiskelija. Suuria haasteita ei ole eteen tullut.

Tavoitteena bioanalytiikka

Kaksoistutkintolaista ymmärretään molemmissa kouluissa.

Kun tuli valinnan aika, lapualainen Tuulianna Seppälä ei osannut valita lähteäkö lähihoitaja- vai lukio-opintoihin.

– Olen kyllä jo kauan tiennyt haluavani lähihoitajaopintoihin ja kouluttautua siitä eteenpäin, joten opinto-ohjaaja suositteli kaksoistutkintoa, Seppälä sanoo.
Tulevaisuudessa hänen tavoitteenaan on päästä opiskelemaan bioanalytiikkaa.

Työharjoittelussa ymmärretään

Seppälän opiskelut ovat sujuneet hyvin. Molemmissa kouluissa ymmärretään mitä toisella puolella tapahtuu.

– Riippuu vähän meneillään olevista opintojaksoista, mutta tasapainottelu ja sovittelu on sujunut pääasiassa hyvin, Seppälä vakuuttaa.
Työharjoittelujen aikana, niin päiväkodissa kuin vanhainkodissa, sopimista on ollut enemmän.

– Mutta kyllä sielläkin on ymmärretty, että käyn kahta koulua.
Tukea opintoihin Seppälä saa niin perheeltä kuin opettajilta ja opinto-ohjaajilta.

– Tukea vaille ei tarvitse jäädä, Seppälä sanoo.
Apua kannattaa pyytää

Opiskelu on ollut Seppälälle helpompaa mitä hän kuvitteli. Yllätyksiä ei ole tullut. Vapaa-aikaakin hän sanoo jäävän riittävästi.

– Mielenkiintoisimpia kursseja ovat olleet terveystieto ja yhteiskuntaoppi.

Toisen vuoden opiskelijan kokemuksella Seppälä suosittelee kaksoistutkinto-opiskelua.

– Vinkkinä voin sanoa, että apua pitää pyytää, jos sitä kokee tarvitsevansa. Apuja saa aina, Seppälä vakuuttaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3/5 - (4 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
kaksoistutkinto koulutus lapua lukio opiskelu sedu

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset